Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRESIDIUM - prevenția manei, la rang de știință

Publicat: 02 mai 2019 - 12:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Știm cu toții că mana reprezintă o amenințare cât se poate de serioasă pentru cultura de cartof.

De aceea, măsurile de prevenție trebuie să fie ferme și eficiente, cu un produs sigur. Vă recomandăm Presidium, un fungicid cu acțiune foarte rapidă pentru controlul manei timpurii. Presidium® prezintă fixare puternică la suprafața frunzei și în interiorul acesteia (efect translaminar), ceea ce face imposibilă pătrunderea manei în frunză, în perioada de acțiune a tratamentului.

mana.cartofi_b

Presidium este un excelent deschizător al tratamentelor contra manei din fiecare sezon. Eficiența acestui fungicid se datorează combinației de substanțe active, care fac ca efectul său să fie complex.

• Presidium conține zoxamidă, cu acțiune non-sistemică, rapidă și eficientă. Zoxamida acționează după germinarea sporilor, la formarea următorului nucleu, și stopează elongația tubului germinal. Aceasta se petrece pe măsură ce tubul germinal se dezvoltă pe suprafața foliară sau străpunge cuticula cerată, pătrunzând în frunză. Zoxamida stopează dezvoltarea sporilor și transformarea lor în sporangi ce ar urma să fie eliberați.
Remarcăm faptul că zoxamida acționează mai rapid decât alți agenți de combatere a sporilor, și anume înainte ca zoosporii să devină mobili.
Zoxamida este una dintre puținele substanțe active cu acțiune asupra zoosporilor ce infectează tuberculii.

• A doua substanță activă este reprezentată de dimetomorf, cu acțiune sistemică translaminară. Dimetomorful întrerupe formarea pereților celulelor fungice și inhibă creșterea sporilor, atașarea acestora și pătrunderea în frunză. Dimetomorful pătrunde translaminar prin frunză, asigurând astfel o protecție extrem de puternică întregului limb foliar.
Dimetemorful prezintă unul dintre cei mai buni indici de hidrofilie printre fungicide, fiind foarte ușor de mobilizat și de transportat de către plantă.
Aplicarea dimetomorfului înainte de formarea sporangiilor conduce la completa inhibare a sporulării, stopând răspândirea bolii.

Doză, mod și perioadă de aplicare

Presidium se aplică preventiv, înainte de apariția manei, ca parte a programului de control al acestei boli, în cazul unei culturi cu risc ridicat de infectare. Acest produs se aplică de maximum 5 ori pe sezon, cu 7-10 zile interval între pulverizări, în funcție de gravitatea infectării. În cazul creșterii riscului de infectare, intervalul trebuie să fie scurtat.

Kwizda.cartofi_b

Doza recomandată este de 1 l/ha.

Presidium poate fi folosit singur sau împreună cu alte produse, cu un maximum de trei aplicări consecutive, în alternanță cu alte fungicide cu moduri de acțiune diferite și din grupe diferite. Nu utilizați Presidium singur în cazul în care mana este deja prezentă în cultură.
Pentru mai multe informații, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania.

Text și foto: Kwizda Agro Romania

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 2507 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?