Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Povestea Väderstad Tempo (I)

Publicat: 10 aprilie 2018 - 08:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mulţi dintre fermieri s-au întrebat care este povestea acestui producător de utilaje despre care s-a auzit în întreaga lume. Totul a început pe vremea când fiecare agricultor îşi construia singur câte o grapă rigidă cu colţi pentru a nivela solul şi a sparge bolovanii. Acestea erau confecţionate din lemn şi nu rezistau prea mult. 

Fermierul Rune Stark din micuţa localitate suedeză Väderstad şi-a construit o grapă rigidă cu colţi. Era atât de eficientă, încât câţiva dintre vecinii săi fermieri l-au rugat să le construiască şi lor câte una. Acesta a fost doar începutul a ceea ce urma să devină unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente agricole din lume.

vaderstad_b

Filozofia lucrului bine făcut
• Lansarea semănătorii de precizie Tempo. Motorul dezvoltării constructorului suedez a fost alimentat întotdeauna de soluţii inovative, printre care crearea de utilaje rapide, precise şi flexibile pentru lucrările solului şi semănat. Cel mai important proiect de dezvoltare din istoria Väderstad a condus la apariţia semănătorii de precizie Tempo sau aşa-numitul „Planter”(termen utilizat pentru maşinile care pot semăna de exemplu porumb, soia, floarea-soarelui şi bumbac, culturi mai puţin cultivate în Suedia, dar importante în alte zone ale lumii). Seminţele trebuie plasate la distanţe relativ exacte şi la adâncimi precise, pentru o dezvoltare optimă a plantei.
Visul de a furniza utilaje de semănat de precizie către fermierii din întreaga lume i-a aparţinut lui Crister Stark, fiul fondatorului Rune Stark. În călătoria sa în Argentina, în 1996, a văzut ce proporţie importantă au culturile de plante prăşitoare în cultura mare, la nivel mondial.
• Tur de studiu în SUA. Şi cum elementul declanşator deja se propagase în interiorul companiei, unul dintre prestigioşii ingineri, Gert Gilstring, a început să schiţeze toate aceste idei ce aveau în prim plan mult dorita semănătoare de precizie Väderstad, într-un proiect care avea să dureze câţiva ani. A început prin a călători de-a lungul Statelor Unite în zona centurii porumbului şi a purta discuţii cu fermierii. A vizitat şi Ungaria şi Ucraina, pentru a învăţa mai mult despre cultivarea porumbului, florii-soarelui şi soiei, iniţial studiind în cele mai mici detalii patentele existente. „La început a fost foarte important să înţelegem dezvoltarea istorică, alte soluţii şi tendinţe viitoare. Desigur, competitorii aveau un avantaj enorm datorită anilor de experienţă în faţă. M-am întrebat adesea cum va putea Väderstad să-i prindă din urmă. Putem spune că spiritul de pionierat a fost cel care m-a călăuzit înainte, dorinţa de a învăţa ceva nou, iar în particular, de a face mai bine decât toţi ceilalţi” a spus Gert Gilstring.
Era o bogăţie de invenţii în proiectele de dezvoltare, iar Väderstad a aplicat pentru un număr de patente legate de Tempo, de-a lungul proiectului. După un an de studii de semănat, Gert Gilstring a decis să aplice măsurarea la fiecare rând şi să „sufle” fiecare sămânţă în sol. Astfel, semănătoarea nu mai este sensibilă la vibraţii şi la ondulaţiile solului şi devine mai robustă în direcţie laterală. Această decizie a fost critică pentru restul procesului de dezvoltare. Pentru a asigura contactul bun cu solul, fiecare secţie este dotată cu o roată specială de presiune direct în spatele tubului de semănat. Cum secţia de semănat are o unitate motorizată electric, fiecare secţie poate fi închisă individual.

vaderstad_b
• Proiectul prinde contur. În 2007 proiectul a luat avânt. Diferite tipuri de dozatoare, secţii de semănat, şasiuri şi plieri au fost testate în laborator şi în câmp şi au fost efectuate peste 100.000 de măsurători. Semănătoarea Tempo a fost lansată în 2011 la Agritechnica. „Lansăm un utilaj cu o precizie de neegalat, mulţumită testelor intensive pe care le-am făcut. În total, circa 84.000 de distanţe între plate au fost măsurate, iar asta spune ceva despre cât de serios testăm produsele noastre”, declara Magnus Eriksson, membru al echipei de testare Väderstad.
Acesta nu a fost decât începutul unei poveşti adevărate, care a luat o amploare, de la an la an, din ce în ce mai mare, ajungând astăzi una dintre cele mai populare semănători de precizie din lume. În următoarele două materiale vă vom descrie principiile care stau la baza semănătorii de precizie Tempo, informaţii despre cota de piaţă pentru Väderstad, dar şi despre distribuţia acesteia realizată de Titan Machinery România, desemnat în această iarnă cel mai bun importator şi distribuitor Väderstad din lume.

Bogdan CONSTANTIN
PR & Communication Specialist
Titan Machinery România


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

 

Vizualizat: 567 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?