BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Poţi face carieră ca evaluator de daune chiar lucrând doar part-time

Publicat: 10 aprilie 2021 - 20:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tiberiu Resiga (47 de ani) este cel mai vechi evaluator de daune din echipa Agra Asigurări, iar din 2018 este şi coordonator de echipe de evaluatori.

Tiberiu Resiga este inginer agronom şi a condus, timp de 11 ani, o fermă mixtă din Simeria, unde erau produse legume în sistem biodinamic şi funcționa un centru de echitație pentru persoane cu dizabilități.

Tibi RESIGA-evaluator de daune AGRA ASIGURARI (1)_b

A început să colaboreze cu Agra Asigurări în 2016. „Îmi place partea de agricultură, nu neapărat de asigurări. Sunt un tip practic, nu-mi place munca de birou, iar în activitatea de evaluator este tot timpul ceva nou, cunoşti oameni noi, zone noi, tipuri noi de daune, provocări noi, e o diversitate care îmi place”, afirmă Tibi Resiga.

 

Toţi evaluatorii au cunoştinţe în domeniul agricol


Toţi evaluatorii de daune din echipa Agra Asigurări au cunoştinţe în domeniul agricol, unii sunt fermieri cu zeci de ani de experienţă, iar alţii proaspeţi absolvenţi de studii agronomice. Este un criteriu de selecţie important. Fiecare manager regional are o echipă de evaluatori, pe care îi solicită în funcţie de notificările de daună avizate de fermieri. Evaluatorii sunt din toată ţara şi se deplasează în toată ţara, dacă este nevoie. O echipă de evaluare este formată din minim doi evaluatori de daune.

Se poate trăi şi doar din activitatea de evaluator, dar se poate face şi ca activitate secundară. Activitatea noastră se desfășoară din mai până în noiembrie, cu o perioadă mai intensă în lunile iunie, iulie. Un fermier care prestează servicii ca evaluator de daune este posibil să nu aibă timp liber în campania de recoltare, acest lucru nefiind un impediment în colaborarea lui cu Agra Asigurari. Merge la o evaluare de daune doar când poate, de aceea avem mai mulţi oameni în fiecare zonă. Poţi face o carieră chiar dacă faci munca de evaluator de daune doar part-time sau sezonier”, mai spune Tibi Resiga.

 

Metodă proprie de evaluare a daunelor


„Provocarea noastră este să reuşim să evaluăm daunele corect. Niciodată nu vorbim statistic, ci evaluarea se face împreună cu fermierul, în câmp. Nu facem niciodată proba combinei. Evaluarea daunelor pe plantă este esenţială: o grindină la o anumită cultură poate să producă efecte diferite de la o fermă la alta sau poate produce daune diferite în aceeaşi parcelă. În general, fermierii cu multă experienţă îşi estimează destul de realist daunele şi au văzut că metoda noastră este corectă”, explică Tibi Resiga.

Metoda de evaluare a daunelor este dezvoltată de Agra Asigurări, iar protocoalele de daună şi modul de calcul se bazează pe cercetări de peste 70 de ani. În ultimii trei ani, s-au făcut experienţe şi în România pe diverse efecte ale riscurilor asigurate asupra unor culturi.

 

Riscuri noi pentru fermieri

 

„S-a dat peste cap vremea!”,spune Tibi Resiga despre riscurile cu care se confruntă fermierii din România în ultimii ani. Pe lângă seceta tot mai gravă şi mai extinsă, furtunile sunt tot mai dese şi de intensitate tot mai mare. Au apărut deja tornade. A fost şi grindină în zone în care nu a mai fost de 40 de ani, de exemplu la Buzău, şi grindină super timpurie sau super tardivă, în aprilie sau la finalul lunii octombrie.

Vizualizat: 744 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?