Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumbul Pioneer® i-a făcut fermieri campioni

Publicat: 30 decembrie 2019 - 14:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dăm startul prezentărilor celor mai bune rezultate obţinute în acest an la porumb. Ca de fiecare dată, hibrizii Pioneer® nu au dezamăgit la proba cântarului, iar fermierii care au mizat pe semănarea lor au avut producţii ridicate, de foarte multe ori chiar şi peste media scontată pe parcursul vegetaţiei.

Începem prezentarea cu fermierii din judeţele Arad şi Bihor, care au ales nu doar hibrizi consacraţi, ci şi hibrizi noi care le-au oferit producţii de peste 14 tone/ha.
Attila Nagy este primul fermier campion din judeţul Bihor. Acesta a cultivat hibridul P0725 şi a obţinut 15.200 kg/ha. “Lucrez 1.500 ha, dintre care 450 ha au fost semănate în acest an cu porumb, după cultură de rapiţă. Terenul a fost scarificat şi am administrat 5 tone de amendamente în toamnă, iar la semănat am dat 250 kg/ha nitrocalcar. Eu am mai tratat o dată sămânţa şi am semănat începând cu 15 aprilie, am ales densitatea de 64.000 b.g./ha. Am erbicidat o singură dată, iar la praşilă, în stadiul de 7-8 frunze, am mai aplicat 120 kg/ha de azotat. Recoltatul a avut loc în luna octombrie, iar în următoarea campanie intenţionez să semăn porumb pe 500 ha. Din portofoliul Pioneer® voi alege hibrizii P0216, P0217 şi P0725”, a punctat fermierul campion.
Nagy Attila_b

Attila Horvath este următorul fermier campion la porumb din judeţul Bihor. Acesta lucrează 1.182 ha, porumb a avut pe 502 ha, iar plantele premergătoare pentru această cultură au fost rapiţa, grâul şi porumbul. Rezultatele cele mai bune le-a obţinut cu hibrizii P0217 şi P9903, care i-au asigurat 14.980 kg/ha, respectiv 14.590 kg/ha. “În funcţie de solă, terenul a fost arat sau scarificat, apoi pregătit în primăvară cu combinatorul şi fertilizat cu 250 kg/ha DAP. Densitatea la semănat a fost de 62.000-66.000 b.g./ha. Cultura a primit un singur erbicid, iar în stadiul de 6-8 frunze am prăşit şi am administrat nitrocalcar - 80 kg/ha. Am avut o campanie foarte bună la porumb, media finală pe fermă a fost de 12.500 kg/ha. În următoarea campanie voi semăna porumb pe circa 400 ha şi sigur voi alege hibrizii P0412, P9903 şi P0217”, a specificat agricultorul bihorean.
Horvath Attila_b

• Un alt fermier campion la porumb, cu hibridul Pioneer® P9911, este Şandor Gabor, din localitatea Tarcea, judeţul Bihor, care a obţinut 14.490 kg/ha. “Lucrez 250 ha, iar porumb am avut în acest an pe 70 ha. A fost un an bun, cultiv de ceva vreme acest hibrid şi am avut mereu producţii ridicate. Am semănat porumbul după rapiţă, soia şi grâu, au fost mai multe sole. Am arat în toamnă la 35 cm, în primăvară am lucrat terenul cu grapa, am fertilizat cu 250 kg/ha de îngrăşământ complex triplu 16, după care am efectuat o lucrare cu combinatorul. Am semănat în perioada 10-12 aprilie, atunci am aplicat şi 20 kg/ha îngrăşământ starter şi 250 kg/ha nitrocalcar. Am erbicidat, apoi când plantele aveau 4 frunze am erbicidat din nou şi am administrat un îngrăşământ foliar. Nu a fost un an cu probleme, aşa că am prăşit în stadiul de 6-8 frunze şi tot atunci am dat azotat de amoniu, 100 kg/ha. Am avut rezultate bune cu toţi hibrizii Pioneer®, chiar şi la floarea-soarelui, iar anul viitor voi alege hibrizii P9911, P0412, P0415 şi P9889”, a declarat fermierul campion.
Gabor Sandor_b

Tiberiu Nagy este şi el fermier campion la porumb în judeţul Bihor. Acesta îşi desfăşoară activitatea în localitatea Tarcea, lucrează 1.000 ha, iar hibridul P9903 i-a oferit în acest an 14.197 kg/ha. “Am avut 300 ha cu porumb în acest, semănate după grâu. Am arat în toamnă, iar în primăvară am pregătit terenul cu combinatorul. Am semănat începând cu 15 aprilie, densitatea a fost de 65.000 b.g./ha, iar odată cu semănatul am aplicat 300 kg/ha de azotat şi 20 kg/ha îngrăşământ starter. După semănat am erbicidat, am avut parte de ploi şi nu a fost necesar să mai aplic al doilea erbicid şi nici nu am mai administrat culturii altceva. Cred că am avut noroc cu ploile căzute la timp şi astfel am obţinut producţii bune. Din cele 300 ha cu porumb, 250 ha au fost semănate cu hibrizi Pioneer® - P9911, P9903, P9537, P9415, P0412 - şi am avut rezultate foarte bune. Sigur îi voi semăna şi în următoarea campanie, dar voi testa şi hibrizi noi”, a punctat agricultorul bihorean.
Nagy Tiberiu_b

• În judeţul Arad, primul fermier campion a fost Robert Kiss. Acesta a cultivat mai mulţi hibrizi Pioneer®, unul dintre ei a fost P0268 şi i-a oferit 12.825 kg/ha. “Am avut 130 ha cu porumb în acest an, dintr-un total de 300 ha. Am semănat şi după cultură de păioase, dar şi după porumb, aşa că am arat la 30 cm, în toamnă, după care în primăvară am pregătit terenul cu combinatorul şi am semănat în prima parte a lunii aprilie. Am mai tratat o dată sămânţa şi am ales densitatea de 68.000-69.000 b.g./ha şi am fertilizat cu 300 kg/ha de azot. Am erbicidat preemergent şi postemergent şi doar atât, nu am mai aplicat altă tehnologie”, a precizat agricultorul.
Kiss Robert_b

• Tot în judeţul Arad îşi desfăşoară activitatea şi fermierul campion Alexandru Tamaş, care a cultivat hibridul P0412 şi a obţinut 12.150 kg/ha.
Tamas Alexandru_b

Comunicat de presă Corteva Agriscience

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 470 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?