Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumb tolerant la secetă - KWS 2370: Apa fuge, superproducţia rămâne

Publicat: 10 mai 2018 - 08:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În articolul „Zece măsuri tehnologice eficiente contra secetei”, publicat în revista Ferma nr. 5(210)/15-31 martie 2018, am abordat şi subiectul alegerii optime a hibrizilor de porumb pentru condiţii de secetă. Astăzi, pentru a vă orienta cu uşurinţă în mulţimea de combinaţii posibile, vă prezentăm un hibrid foarte timpuriu, care să vă asigure succesul într-un eventual sezon secetos: KWS 2370 (FAO 290).

Beneficiile acestui hibrid se pot sintetiza astfel: rezistă foarte bine la frig (poate fi semănat foarte timpuriu) şi este potrivit unei primăveri cu ninsoare şi temperaturi scăzute, deoarece, datorită timpurietăţii, se poate semăna şi foarte târziu, eliminând riscul semănatului întârziat cu hibrizi semitardivi.

Porumb tolerant la secetă_b

KWS 2370: o alegere bună pentru orice condiţii
Principalele atuuri ale acestui hibrid sunt maturitatea timpurie - particularitate foarte importantă pentru performanţa în perioadele de secetă, productivitatea excelentă şi adaptabilitatea perfectă la condiţiile pedoclimatice din România.
KWS 2370 poate fi folosit atât în cultura principală (semănat foarte timpuriu sau tardiv), cât şi pentru cultura succesivă, probându-şi performanţa în condiţii diverse. Este capabil de rezultate inaccesibile celorlalţi timpurii.
Acest hibrid simplu este recomandat pentru boabe, are talia medie, foliaj cu port lax spre semierect, cu înălţime de inserţie medie în relaţie cu înălţimea plantei, ştiuleţi foarte groşi, cilindro-conici, cu 16 şi chiar 18 rânduri de boabe şi cu peste 34 boabe pe rând. Boabele sunt dentate, cu un conţinut mediu de proteină şi de amidon, mari, galbene în masa ştiuletelui şi roşcate în zona de vârf, au mişună adâncă şi pericarp subţire, ceea ce le permite să piardă foarte rapid apa din bob. Acest hibrid suportă excelent seceta şi valorifică superior orice nivel al inputurilor.
KWS 2370 este un hibrid pentru producţia de boabe şi îşi asigură productivitatea din numărul impresionant de rânduri şi din mărimea boabelor. Potenţialul superior de producţie este vizibil şi prin „nasul” cu ovule de rezervă din vârful rahisului, pe care le poate umple în condiţii superioare de tehnologie. Selectat în rândul hibrizilor ClimaControl3 pentru rezistenţa superioară la secetă, rezistenţă demonstrată, KWS 2370 se remarcă mai ales prin ritmul foarte intens de pierdere a apei din bob datorat mişunei adânci, mărimii şi pericarpului permeabil al boabelor. De asemenea, prezintă o deosebită rezistenţă la bolile porumbului.


Ion VOINEA
Director Dezvoltare Produse KWS Seminţe


CLIMA CONTROL3 - COMPORTAMENT EXCELENT ÎN CELE TREI ETAPE DE DEZVOLTARE A PORUMBULUI
Hibrizii de porumb ClimaControl3 sunt testaţi în multe mii de parcele, atât în reţeaua internă de testare a KWS, cât şi în teste de solă mare, în condiţii identice culturilor comerciale, pentru a avea certitudinea că, într-adevăr, vor face performanţă în condiţii de secetă.
• În etapa premergătoare înfloririi prezintă start rapid în vegetaţie, ritm accelerat de dezvoltare, în special a sistemului radicular, şi formează un număr foarte mare de rânduri de boabe.
• La înflorire, există o sincronizare foarte bună între apariţia paniculului şi activitatea mătăsii, ceea ce conduce la o fecundare foarte bună. Planta emite cantităţi mari de polen tolerant la temperaturi înalte şi susţine foarte bine consumurile ridicate de apă specifice acestei perioade. • În etapa post-înflorire, perioada de repaus dintre polenizare şi umplerea boabelor este scurtă, plantele prezintă stay green foarte bun, stomatele frunzelor se închid în perioadele călduroase, iar asimilarea are loc mai ales dimineaţa şi seara, când condiţiile de temperatură se ameliorează, frunzele au port erect, ceea ce reduce transpiraţia, razele solare neavând incidenţă perpendiculară pe frunză. Se creează astfel condiţiile ideale pentru formarea de ştiuleţi cu multe boabe, compacte şi mari, al căror MMB este foarte bun.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

Vizualizat: 1828 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?