Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PELLENC - recoltarea mecanizată a strugurilor

Publicat: 09 august 2018 - 17:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea mecanizată a strugurilor din podgorie a devenit mai mult o necesitate, dată fiind disponibilitatea forţei de muncă din România. Având în vedere că suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie au crescut exponenţial în ultimii ani, nevoia de forţă de muncă a crescut şi ea într-un ritm accentuat. Lipsa zilierilor în perioadele de recoltare şi pierderea recoltelor din cauza absenţei forţei de muncă i-au determinat pe cei care investesc în exploataţiile lor să îşi achiziţioneze combine pentru recoltarea mecanizată a strugurilor. 

Chiar dacă investiţia nu este una mică, o astfel de combină se amortizează într-un interval scurt de timp, întrucât în cele mai multe cazuri un astfel de echipament agricol înlocuieşte munca depusă de 80 de zileri în 8 ore. O economie importantă, mai ales că cea mai mare problemă nu este cea generată de banii cheltuiţi pentru a-i plăti pe zilieri, ci mai degrabă faptul că nici pe sume mari de bani zilierii nu se îngrămădesc să lucreze în exploataţiile din România.

PELLENC - recoltarea mecanizată a strugurilorClick pe poza pentru galerie!

Combina autopropulsată PELLENC OPTIMUM
Soluţia oferită de IPSO Agricultură pentru viticultori este combina de recoltat struguri autopropulsată PELLENC OPTIMUM. Multifuncţionalitatea acestei combine constă în faptul că se pot realiza diferite activităţi - tăiere, pre-tăiere, desfrunzire, legare - doar prin decuplarea capului de recoltare şi folosirea capului tractor pentru toate lucrările din viticultură, cu ataşamente specifice PELLENC.
”Marca PELLENC face parte dintr-un grup francez internaţional fondat în 1973, specializat în fabricarea echipamentelor pentru viticultură. Fabrica PELLENC este localizată în zona Pertuis, Franţa. IPSO Agricultură şi PELLENC au pus bazele unei colaborări pe termen lung, IPSO devenind distribuitor exclusiv pentru gama MAV (echipamente pentru recoltat struguri - n.r.) şi VITI (implemente folosite în activităţi de viticultură). De asemenea, odată cu apariţia gamei OPTIMUM PELLENC, se pune inovaţia în slujba excelenţei şi a performanţei, printr-o nouă abordare a viticulturii, care evidenţiază calitatea culturilor, respectarea mediului, profitabilitatea şi uşurinţa în utilizare. Iată numai câteva dintre motivele pentru care viticultorii ar trebui să ia în calcul o astfel de achiziţie”, a declarat Florian CONSTANTIN, Specialist Produs PELLENC în cadrul IPSO Agricultură.

Recoltează 8-9 hectare în 8 ore
O astfel de combină poate recolta până la 8-9 ha în 8 ore. Ritmul în care combina recoltează depinde foarte mult de plantaţie. Astfel că, pentru o plantaţie cu lăţimea între rânduri de 2,5 m se pot recolta 6-7 ha într-un interval de 8 ore.
Dacă zilierii pot recolta numai pe timpul zilei, combina PELLENC îşi face treaba şi pe timp de noapte. Randamentul scade foarte puţin la recoltarea pe timp de noapte, singurul lucru pe care trebuie să îl facă operatorul este să fie atent la intrarea pe rând, în rest combina face toată treaba.
Un alt beneficiu al recoltării pe timp de noapte este cel generat de faptul că, în absenţa căldurii din timpul zilei, gradul de oxidare a boabelor de struguri scade semnificativ. Această scădere a nivelului de oxidare reprezintă un beneficiu foarte mare pentru acei viticultori care îşi doresc să obţină vinuri de calitate superioară.
80 de oameni în 8 ore, cam atât poate înlocui o astfel de combină. Recoltarea pe timp de noapte nu doar că aduce un beneficiu pentru viticultor, dar îi permite să recolteze soiurile de struguri în momentul optim, în funcţie de maturitatea acestora.
Un astfel de model de combină este echipat cu două camere color Night Vision, una frontală pentru intrarea pe rând şi cealaltă posterioară pentru ieşirea de pe rând. De asemenea, combina PELLENC este prevăzută cu 12 lumini de lucru.
Toate setările de recoltare se reglează din cabină, de pe display-ul EasySmart, fără să fie necesară coborârea operatorului din cabină. De asemenea, comenzile sunt intuitive prin intermediul pictogramelor afişate pe display-ul EasySmart.

Fără pierderi de recoltă
Datorită structurii sale deschise de lucru, din oţel inoxidabil, strugurii şi mustul trec direct prin transportorul flexibil de sortare. Numai ciorchinii şi frunzele trec prin ventilatoarele inferioare de aspiraţie. Acest sistem permite un plus de recoltă de 5%. Designul în formă de “L” a transportorului flexibil PELLENC asigură sortarea boabelor de resturile vegetale şi împiedică blocarea bandei de transport. Boabele de struguri rămân intacte datorită desciorchinătorului liniar de înaltă frecvenţă. După desprinderea de ciorchine, boabele trec prin banda transportoare ajungând direct pe masa de sortare cu role cilindrice reglabile.
Masa de sortare cu role variabile se adaptează rapid la toate soiurile de struguri şi la toate condiţiile de lucru şi prezintă o zonă de sortare de neegalat de 2,50 mp. Rolele rotative reglabile în funcţie de soiurile de struguri recoltate permit ca boabele sortate să treacă direct în buncărele de colectare, îndepărtând astfel resturile vegetale, în timp ce rolele fixe sortează boabele de resturile vegetale mici.

Text şi foto: IPSO AGRICULTURĂ


IPSO AGRICULTURĂ OFERĂ CLIENŢILOR PELLENC O COMBINĂ DE REZERVĂ
Culesul strugurilor reprezintă o activitate extrem de sensibilă, iar o recoltare precară poate afecta calitatea vinului. Tocmai de aceea, IPSO Agricultură garantează clienţilor o combină de rezervă pentru situaţiile în care echipamentul agricol achiziţionat se defectează. În acest fel, clienţii IPSO Agricultură pot finaliza procesul de recoltare sau pot înlocui combina din fermă cât timp tehnicienii companiei remediază defecţiunea apărută.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 1048 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?