Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pat germinativ bine mărunţit cu frezele Maschio

Publicat: 31 octombrie 2019 - 23:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Maschio Gaspardo a început producţia frezelor pentru prelucrarea solului în urmă cu peste 50 de ani. Implementele pretabile pentru tractoare cu puterea cuprinsă între 10 şi 380 CP sunt realizate în Italia, la sediul din Campodarsego, unde departamentul de cercetare-proiectare dezvoltă cele mai moderne tehnologii de prelucrare a materialelor, pentru a obţine un produs finit de înaltă calitate şi durabilitate.

Prima freză Maschio a fost produsă în anul 1964, de atunci grupul investind în permanenţă în cercetarea şi proiectarea acestora pentru a ajunge la standardele de calitate cele mai înalte din lume.
Utilizarea frezelor atât în fermele mici şi mijlocii, cât şi în exploataţiile mari de cultura mare şi mai ales în legumicultură, pomicultură şi viticultură, are beneficii agronomice precum pregătirea excelentă a patului germinativ, nivelarea uniformă a terenului şi un semănat rapid, urmat de o răsărire omogenă.

Frezele MaschioClick pe poza pentru galerie!

Multifuncţionalitate şi adaptabilitate
O caracteristică importantă a frezelor Maschio Gaspardo o reprezintă multifuncţionalitatea şi adaptabilitatea acestora. Gama extinsă de tăvălugi face disponibilă întotdeauna soluţia adecvată necesităţilor din teren.
Toate frezele Maschio, cu excepţia modelelor mai uşoare, pot fi echipate cu scormonitor de urmă cu vârf simplu sau în formă de delta, având sistem de siguranţă cu bolt de forfecare sau cu arcuri duble. Scormonitoarele reduc tasarea solului pe urmele tractorului, lăsând un pat germinativ bine realizat.
În funcţie de model, şasiul central poate fi realizat dintr-o structură monobloc, cu grosimea de 4 mm, sau cu o grosime dublă a tablei, de la 3 + 3 mm până la 5 + 5 mm la modelele grele. Reductorul ce are cutia de viteze integrată este disponibil în versiunea standard sau la cerere. Folosind un set special de angrenaje, reductorul permite ca viteza să fie schimbată în funcţie de necesităţi şi de tipul terenului.

Variante de rotoare
• Rotorul cu cuţite în formă de "C" sau de "L" maximizează afânarea solului şi încorporarea resturilor vegetale. Cuţitele sunt dispuse pe rotor în sistem elicoidal pentru intrarea progresivă în sol, reducând astfel absorbţia puterii. Poate fi solicitată opţional învelirea cuţitelor cu tungsten, caz în care uzura acestora se reduce semnificativ. Utilizarea acestor modele este universală.
• Rotorul Cobra este utilizat pentru prelucrarea solurilor dure şi uscate, după arat sau pe soluri tari. Numărul mare de lame pe rotor asigură afânarea optimă a terenului, pentru o pregătire optimă a patului germinativ. Cobra echipează modelele de freze SG, G, Puma şi Pantera.
• Rotorul Condor este excelent pe terenurile pietroase, deoarece forma specială a organelor de lucru previne deteriorarea sau ruperea lamelor. Este recomandat pe terenurile care abundă în pietre. Acesta este montat pe frezele model SG, G, Puma şi Pantera. Rotorul poate fi blocat prin intermediul unui dispozitiv mecanic, alcătuit dintr-o membrană de polietilenă densă. Acesta este disponibil pentru variantele SC PRO, G, Pantera L, Puma, Pantera şi Jane.
Sistemul de nivelare din spate se reglează hidraulic prin intermediul a două pistoane hidraulice. Reglarea se poate face şi mecanic sau prin intermediul unor arcuri, în funcţie de model. Prin coborârea sau ridicarea acestuia, efectul de mărunţire a solului creşte sau scade. Datorită profilului cu înclinaţie progresivă şi cu lăţimi mai mari faţă de frontul de lucru, paravanul de nivelare posterioară asigură o aşezare optimă a solului în orice condiţii de lucru. Totodată, pentru a creşte rezistenţa în timpul lucrului a fost montată şi o bară de rezistenţă. Cu ajutorul unei bare dinţate cu un singur şurub, săniile laterale reglează rapid adâncimea de lucru, ceea ce face ca acest proces să fie mult mai facil decât la sistemele realizate de alţi concurenţi de pe piaţă.
Noul sistem brevetat de Maschio Gaspardo pentru decuplarea rapidă le permite operatorilor să înlocuiască cuţitele mult mai rapid decât la un sistem clasic de decuplare, cu două şuruburi. Operaţiunea de înlocuire a lamelor este accelerată datorită scoaterii unui singur şurub. Sistemul funcţionează datorită încastrării celor două lame, fixate în locaşul lor de două contraflanşe ranforsate. În acest fel, prima lamă va avea un şurub de decuplare, iar a doua, încastrată cu prima, nu se va mişca dacă prima nu este eliberată, necesitand astfel scoaterea unui singur şurub pentru extragerea ambelor lame.

Transmisie laterală cu lanţ
În funcţie de model, frezele Maschio Gaspardo pot fi echipate cu transmisie laterală cu lanţ - pentru modelele mai uşoare - sau cu 3 sau 4 angrenaje pentru modelele profesionale.
Transmisia laterală este dotată cu un sistem special "4UATTRO+", cu patru angrenaje robuste, care este folosit pentru reducerea rotaţiilor rotorului de la 1000 rot./min. la intrare, la 248/300 rot./min. la ieşire. Acest sistem reduce considerabil solicitarea mecanică a angrenajelor conice ale cutiei de viteze centrală şi a arborilor cardanici laterali, mărind astfel fiabilitatea maşinii în timp. Un alt punct forte al transmisiei laterale îl reprezintă forma specială a dinţilor angrenajelor, care reduce căldura produsă, astfel că uleiul din interiorul carcasei nu se mai încălzeşte şi nu mai necesită un sistem de răcire, iar zgomotul şi uzura sunt reduse considerabil.

Tăvălugi pentru diferite tipuri de sol
Frezele Maschio lucrează în agregat cu tăvălugi tip colivie, packer, cu dinţi, pentru culturi de orez, neted sau spiropacker.
Tăvălugul posterior îndeplineşte funcţia de recompactare a patului germinativ după utilizarea frezei, pentru a asigura contactul optim al seminţelor cu umiditatea solului şi, prin urmare, germinarea rapidă şi uniformă. La utilajele de dimensiuni mari tăvălugul este o componentă indispensabilă pentru menţinerea uniformităţii adâncimii de lucru. În cazul în care lucrările efectuate după utilizarea frezei necesită o compactare sporită, modelele B şi C pot fi prevăzute cu o serie de tăvălugi posteriori. Reglarea poate fi mecanică sau hidraulică.
• Tăvălugul tip colivie, cu diametrul de 370 mm, 450 mm sau 550 mm, este folosit pe soluri fără umiditate excesivă. Echipamentul asigură o bună pregătire pe solurile normale.
• Tăvălugul tip packer, cu diametrul de 450 mm, 500 mm sau 600 mm, este folosit mai ales la lucrările de toamnă, pe soluri umede, pentru mărunţirea suplimentară a solului şi a bulgărilor de la suprafaţă şi pentru a asigura o compactare bună a solului în vederea pregătirii patului germinativ.
• Tăvălugul cu dinţi, având diametrul de 500 mm sau 600 mm, realizează prelucrarea solului la adâncime mare. Acesta este alcătuit dintr-un rotor cu o serie de dinţi lungi, rotunjiţi, în formă de "S", dispuşi în serii de patru pentru fiecare secţiune de lucru, cu un pas de 250 mm.
• Tăvălugul folosit pentru culturile de orez, cu diametrul de 500 mm, este asemănător cu cel cu dinţi, diferenţa fiind dată de diametrul cilindrului şi de lungimea mai mică a dinţilor. Capacitatea portantă este mai mare decât cea a tăvălugului cu dinţi, datorită diametrului mai mare al cilindrului.
• Tăvălugul neted, cu diametrul de 350 sau 450 mm, este folosit pentru pregătirea terenurilor destinate legumelor, patul germinativ fiind compact şi plan. Această suprafaţă facilitează activitatea altor utilaje specifice pentru însămânţare sau pentru poziţionarea foliilor.
• Tăvălugul spiropacker cu diametrul de 500 mm este indicat în special pe solurile uşoare şi nisipoase. El este alcătuit dintr-o bară înfăşurată în spirală în jurul unei axe centrale.

 

MODELE DE FREZE DISPONIBILE:
- cu şasiu fix, pentru tractoare cuprinse între 10 şi 60 CP - modelele L, A şi W;
- cu şasiu fix, pentru tractoare de 30-80 CP - modelele H, Virat şi U;
- cu şasiu fix, pentru tractoare cu puteri cuprinse între 45 şi 130 CP - modelele B, C şi Silva;
- cu şasiu fix pretabil cu tractoare de 90-170 CP - modelele SC şi SC PRO;
- cu şasiu fix pentru puteri de 120-320 CP - modelul G;
- cu şasiu pliabil, ideale pentru tractoare de 120-240 CP - modelul Puma;
- cu şasiu pliabil, pentru un necesar de putere la tractor între 140 şi 260 CP - modelul Pantera L;
- cu şasiu pliabil care să lucreze cu tractoare cu puteri cuprinse între 200 şi 380 CP - modelul Pantera şi Jane.


Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 362 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?