Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Paşi esenţiali pentru cultura BIO

Publicat: 03 decembrie 2019 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura ecologică reprezintă realizarea de produse BIO sau organice, adică produse naturale, echilibrate, sănătoase şi care îşi păstrează gustul, respectiv savoarea. Pentru ca un produs să fie BIO, el nu trebuie să conţină nici un fel de substanţă chimică, fie că este vorba de fertilizanţi sau de pesticide, şi din aceste motive este foarte important cu ce soluţii se realizează fertilizarea şi ţinerea sub control a bolilor şi a dăunătorilor. 

Compania Klastorf pune la dispoziţia fermierilor din legumicultură, viticultură, pomicultură, culturi în câmp sau în sere produsele necesare pentru culturile ecologice.

Legume_b
Fertilizare BIO. Pentru realizarea de culturi cu rezultate bune şi producţii de calitate, plantele au nevoie de fertilizări prin apa de irigare şi de fertilizări foliare pe toată perioada lor de dezvoltare. Fertilizarea se face în baza unui plan stabilit de specialişti.
Pentru fertilizarea de bază se aplică înainte de semănat sau de plantare îngrăşăminte organice peletate (Guanito, Montera, Dix 10, Phenix) şi cele care conţin microorganisme benefice (Italpollina).
În timpul vegetaţiei se administrează îngrăşăminte prin apa de irigare, în funcţie de nevoile plantelor şi de stadiul de vegetaţie (Oasi life, Quik-link, Furia). În cazul unor carenţe de microelemente se aplică foliar substanţe ce conţin aceste microelemente: MYR, Green Code. Pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor, se utilizează foliar biostimulatori (Auxim, Trainer, Lyso Amin).
Protecţia plantelor. Combaterea prin metode biologice presupune utilizarea unor prădători (insecte, bacterii etc.) împotriva dăunătorilor din culturile agricole sau produse (omologate BIO) pentru creşterea rezistenţei plantelor la boli şi la dăunători. Prădătorii sunt benefici, consumă dăunătorii şi menţin populaţia acestora sub pragul de dăunare. Cei mai utilizaţi sunt: Macrolophus, Orius şi Swirskii. Pentru boli pot fi utilizate produse omologate care se aplică foliar, precum Shore (viroze), Red Bloc (bacterioze, botritis), Rizokil Simplex (ciuperci de sol). O altă metodă este creşterea rezistenţei plantei la atacul dăunătorilor prin aplicarea foliară a unor produse (BMV, Cladus, Inbi White, Boundary, Fence) special create în acest sens. Alegerea corectă a produselor utilizate trebuie facută de către specialişti.

Gheorghe SIMA

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-30 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 922 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!