Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Oxiclorura de cupru: remediu pentru mană

Publicat: 10 iunie 2022 - 16:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mana viței-de-vie este una dintre cele mai răspândite și păgubitoare boli din plantațiile viticole la nivel mondial, având puterea să atace toate organele aeriene ale plantei (frunze, inflorescențe, ciorchini, lăstari). 

Datorită agresivității bolii, este indicat ca tratamentele pentru controlul eficient al manei viței-de-vie (Plasmopara viticola) să se realizeze preventiv, și nu doar curativ.

 Foto 1 Mana viÈ›ei-de-vie primele semne (Plasmopara viticola)_b

Foto 1: Mana viței-de-vie, primele semne, Sursa foto: arhiva interna Kwizda Agro


Efectele primului atac

 

Atacul din primăvară afectează calitatea producției și sănătatea plantației:

Pe frunze apar pete untdelemnii (de specificat culoarea petelor) cu un contur difuz, care se brunifică, determinând necrozarea frunzelor.

De asemenea, boala poate ataca lăstarii, unde produce pete alungite, de culoare brună, în dreptul cărora scoarța moare.

Când este prezentă pe ciorchinii tineri, aceștia rămân nedezvoltați, iar boabele cad. Dacă ciorchinii sunt atacați la maturitate, este împiedicată acumularea de zahăr, afectând calitatea vinului.

 

Oxiclorura de cupru e necesară în orice tehnologie


Cuprul este una dintre substanțele utilizate în mod tradițional pentru combaterea manei. Ionii de cupru (Cu2+) intră în spori, denaturează proteinele și anumite enzime ale ciupercii, stopând dezvoltarea sporilor. Pentru agricultura ecologică, cuprul este una dintre puținele substanțe active disponibile, calitățile de protecție a mediului fiind dublate de eficiență și siguranța aplicării.

 Foto 2 Mana viÈ›ei-de-vie_b

Foto 2: Mana viței-de-vie, infecție avansată, Sursa foto: Adobe Stock Photos


Fungicid-bactericid de ultimă generație


Produsul FLOWBRIX®are la bază 380 g/l de cupru metalic sub formă de oxiclorură de cupru în suspensie concentrată, cu acțiune foarte puternică, atât preventivă, cât și curativă împotriva manei viței-de-vie.

Eficiența acestui produs se datorează formulării sale de înaltă calitate: dimensiunea optimă a particulelor de oxiclorură de cupru determină o aderență foarte bună a soluției la suprafața plantei, astfel încât efectul de contact este foarte eficient. FLOWBRIX® oferă echilibrul perfect dintre persistență și viteză de acțiune.

 

Vindecă plantele și igienizează plantația


Oxiclorura de cupru din FLOWBRIX® ajută la vindecarea organelor afectate de grindină, rănile provocate de agenții externi organelor plantei fiind porți de intrare atât pentru mană, cât și pentru alte ciuperci și bacterii. Caracterul puternic inhibitor al fungicidului Flowbrix® protejează vița-de-vie în fața riscului de infectare ulterioară, asigurând igienizarea plantației.

Se recomandă în doză de 2,5 l/ha, fără a fi necesară neutralizarea. Este compatibil cu alte produse de protecție a plantelor.

 Foto 3 Mana pe ciorchine_b

Foto 3: Mana viței-de-vie, infecție pe ciorchinii tineri, Sursa foto: Adobe Stock Photos


3 AVANTAJE CERTE

Principalele avantaje obținute în urma utilizării FLOWBRIX® sunt:

1. Efect antisporulant foarte puternic: ionii de cupru în cantitate ridicată au răspândire uniformă. Acest avantaj vine din miscibilitatea ridicată a produsului, care determină obținerea unei soluții de tratare omogenă.

2. Efecte fiziologice: acest produs susține sinteza vitaminelor B și C și stimulează mecanismul de apărare al plantei. Totodată, ajută la îngroșarea pieliței boabelor.

3. Calitatea recoltei.Nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind la o calitate ridicată a producției.

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1691 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?