Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Oltenii „fură” interesaţi de noutăţile Syngenta

Publicat: 14 ianuarie 2018 - 21:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 26 noiembrie 2017, la Slatina, în cadrul Forumului Syngenta pentru Legumicultură, organizat împreună cu Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) din Olt, peste trei sute de legumicultori din judeţele Olt, Dolj şi Vâlcea au aflat noutăţile din portofoliul Syngenta, atât la seminţe, cât şi la produse de protecţia plantelor.

Discuţiile din partea a doua a forumului s-au învârtit în jurul necesităţii stringente de asociere, „pentru a ne păstra şansa de a rămâne în piaţă”, preciza cu hotărâre Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. Aşa am aflat că Federaţia Terra, prin intermediul preşedintelui Florin Istrate şi a secretarului general Tudor Dorobanţu, au invitat oficial membri Sindicatului din Olt să intre în structura federaţiei „pentru a fi împreună mai puternici în relaţia cu administraţia centrală, judeţeană şi cu cea de la nivel local”, după cum au susţinut reprezentanţii celor două organizaţii.
Au fost prezenţi şi trei primari din comune cu foarte mulţi legumicultori: Izbiceni, Giuvărăşti şi Grădinari.

Forumul Syngenta pentru Legumicultură_tClick pe poza pentru galerie!

Syngenta a împlinit un veac şi jumătate de existenţă
Totul a început în anul 1867, în Olanda, prin comercializarea seminţelor de varză. În prezent, Syngenta aduce pe piaţa agribusinessului peste 2.500 de produse. Cât priveşte dimensiunea la care a ajuns Divizia de Legume a Syngenta, este de ajuns să precizăm că aceasta deţine poziţia numărul unu în lume la cultura de curcubitacee (pepeni verzi, pepeni galbeni, dovlecei, castraveţi), la vărzoase (varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles) şi porumb dulce. Compania este pe locul doi la cultura de solanacee (tomate şi ardei). Despre aceste realităţi ale momentului, privind Syngenta, a vorbit directorul de vânzări seminţe de legume pentru România şi Republica Moldova, Vasilică Hoarcă. Livia Roşu, reprezentant tehnic pentru zona de vest, le-a prezentat celor peste trei sute de legumicultori olteni noutăţile pe protecţia plantelor şi câteva sfaturi utile privind buna aplicare a substanţelor de tratament împotriva dăunătorilor. Aurel Catrina, reprezentant tehnic şi vânzări de seminţe pntru zonele vest şi sud-vest, a adus noutăţile din lumea seminţelor de legume.

Calitatea aplicării pesticidelor înseamnă 50% din reuşita tratamentelor
Totul pleacă de la o bună aplicare şi de la respectarea întru totul a indicaţiilor privind cantitatea de substanţă aplicabilă strict pe unitatea de suprafaţă. Livia Roşu a ţinut să precizeze - după ce un tânăr legumicultor a întrebat cum să dozeze apa, pentru că după indicaţiile tehnice ar inunda cultura - că apa este doar purtătorul substanţei active şi că important este să se respecte dozajul pe suprafaţă. Specialistul Syngenta le-a readus aminte cele cinci reguli de aur care trebuie respectate cu stricteţe, reguli pe care Syngenta le propovăduieşte la fiecare întâlnire cu fermierii. De asemenea, este foarte importantă calibrarea vermorelului şi evitarea excesului de volum de soluţie.

Cidely Top şi Revus - principalele noutăţi
Cidely Top este un fungicid cu spectru larg, folosit în combaterea bolilor foliare la familiile de Solanaceae, Cucurbitaceae şi arbuşti fructiferi, având un control excelent al făinării şi pătărilor de frunză. Conţine două substanţe active cu acţiune complementară: difenoconazol (125 g/l) şi ciflufenamid (15 g/l, acesta fiind singurul reprezentant al unei noi clase de compuşi chimici, amidoximele, care acţionează asupra a trei stadii de dezvoltare a ciupercilor patogene: inhibarea formării de haustori, asupra dezvoltării miceliilor şi asupra sporulării). Modul de acţiune al celor două substanţe active din Cidely Top este sistemic şi translaminar.
Persistenţa produsului este şi ea foarte bună. La cultura de pepeni, Cidely Top luptă cu succes împotriva pătării brune, boală cauzată de Didymella applanata.
Doza recomandată este, la toate culturile pentru care a fost omologat, un litru/ha. Cât priveşte timpii de pauză, a precizat Livia Roşu, aceştia sunt de 10 zile între aplicări şi de cel puţin 3 zile înainte de recoltare.
„Revus este sigur pe vreme nesigură, asigurând o protecţie a culturilor foarte bună”, a început Livia Roşu prezentarea acestui fungicid (250 g/l mandipropamid) care controleză mana şi care şi-a extins de anul acesta omologarea şi la legume. Are o rezistenţă foarte bună la spălare şi reduce semnificativ sporularea. Ca mod de acţiune, Revus are un efect de sistemie locală şi un efect translaminar şi, ceea ce este important, nu lasă reziduuri. În principal, este recomandat a fi folosit preventiv. Doza recomandată este de 0,6 l/ha, iar timpul de pauză la culturile de spanac, salată şi rucola este de 7 zile, pe când la tomate şi pepene galben este de doar 3 zile.

La seminţe, ca de obicei, multe noutăţi şi multe certitudini
Aurel Catrina a avut aici un domeniu larg de prezentat. Fiecare noutate venind în sprijinul fermierilor pentru a le asigura un loc cât mai în faţă pe o piaţă din ce în ce mai dură.
Varza, leguma care a însemnat începutul Syngenta, are cele mai numeroase noutăţi anul acesta. De la Jetodor F1 (un hibrid recomandat pentru culturile extratimpurii atât în solar, cât şi în tunele, dar şi în câmp deschis pe folie microporoasă), la Carbonara F1 (o varză recomandată cultivării în câmp, de primăvara şi până toamna târziu, cu o perioadă de creştere de 85-90 zile şi cu o greutate medie a căpăţânii de 4-6 kg). Pruktor Cemes F1 se remarcă prin uniformitate începând chiar de la răsad.
La tomate, Pekonet F1(914035) vine să acopere piaţa cu roşii cu mucron (care seamănă cu vestitul Prekos F1, doar că sunt pretabile la transport şi au rezistenţă sporită la raft). Mamston F1 (110303) are fructe mari, bine colorate şi cu gust. De asemenea, se pretează la transportul pe distanţe mari. Tomatele Arawak F1 (chiar dacă nu sunt o noutate de ultimă oră), erau prezente în sală, chiar pe masa speakerilor, semn că se pretează şi pentru sezonul de toamnă târzie. Am gustat fructul puternic ridat, cu o formă interesantă, şi avea un gust excelent, dulce-acrişor, ca tomatele de acasă.
Curcubitacee. Serena F1 este o varietate de dovlecei extratimpurii cu toleranţă crescută la frig, iar Spino F1 este un castravete extratimpuriu cu fructe uniforme (10-12 cm) de culoare verde-închis şi cu ţepi, recomandat atât pentru consumul în stare proaspătă, cât şi pentru murat.
Ardeioase. Încheiem scurta incursiune prin noutăţile Syngenta la seminţe de legume cu prezentarea hibridului de ardei kapia cu toleranţă crescută la virusul petelor de bronz - Kornelya F1.
Evenimentul a fost dens, iar legumicultorii prezenţi racordaţi la volumul destul de mare de informaţii. Felicitări organizatorilor din Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt!

 

UN DETALIU CARE CONTEAZĂ PENTRU BUGETUL LEGUMICULTORILOR
O veste foarte bună pentru legumicultori a dat-o Ion Păunel, preşedintele SPA Olt, care a spus că fiecare fermier care cultivă mai mult de 1.000 mp de solar cu tomate va putea să arendeze, să vândă (sau orice altă modalitate legală de schimbare a proprietăţii) către un alt membru al familiei, până pe 31 decembrie, în aşa fel încât anul viitor, fiecare nou membru legumicultor din familie să se înscrie în programul de sprijin pentru toamate şi în acest fel să poată accesa ajutorul de minimis pentru tomate. Tot preşedintele SPA Olt a spus că ministrul Agriculturii, Petre Daea, „care din păcate nu a mai putut ajunge la acest forum, deoarece a trebuit să fie prezent la Cluj să-şi susţină programul Alege Oaia”, a promis şi un mic sprijin pentru combustibilul folosit de legumicultori pentru a aduce tomate pe piaţă şi în extrasezon.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (editia 15-30 decembrie)

Vizualizat: 874 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?