Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O livadă fără lepidoptere!

Publicat: 11 mai 2018 - 11:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Noul insecticid Affirm® Opti de la Syngenta are spectru larg de acţiune împotriva lepidopterelor, iar noua formulare cu tehnologia VISIQTM asigură cea mai bună protecţie de lungă durată cu o doză minimă de produs.

România este a doua ţară din Europa, după Italia, în care Syngenta a omologat produsul Affirm® Opti, a precizat Akos Forrai, Asset manager & Technical Crop Expert Syngenta pentru Sud-Estul Europei, care a prezentat noul produs destinat pomicultorilor la cea de-a IX ediţie a Forumului OptiTech pentru Pomicultură, desfăşurat pe 6 martie 2018, la Cluj-Napoca.

FORUMUL SYNGENTA PENTRU POMICULTURÄ‚_b
Substanţa activă a produsului Affirm® Opti este acceaşi ca a produsului Affirm® (9,5 g/kg emamectin benzoat, pentru care nu există nici un caz cunoscut de rezistenţă în rândul dăunătorilor din agricultură), dar formularea este complet inovativă, cu o tehnologie ce creşte eficienţa produsului.
Affirm® Opti acţionează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, care traversează canalele de clor de la nivelul muşchilor. Insecta îşi încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil şi moare într-un timp relativ scurt. Affirm® Opti acţionează specific asupra lepidopterelor prin contact şi ingestie. Produsul are mişcare sistemică locală (translaminară sau penetrantă) la nivelul organelor vegetale tratate, unde intră în interior şi formează un rezervor activ de produs care protejează foarte eficient planta împotriva lepidopterelor.

FORUMUL SYNGENTA PENTRU POMICULTURÄ‚_b
„Cu acest produs, controlăm toate stadiile larvare, inclusiv partea de ovilarvicid. Dacă până acum pomicultorii aveau la dispoziţie produsul Affirm®, cu o doză de 3-4 kg recomandate la hectar, pentru Affirm® Opti doza este înjumătăţită tocmai datorită formulării foarte bune, fiind de 2 - 2,5 kg la hectar. Foarte important este că Affirm® Opti poate fi aplicat chiar şi la 26-28 de grade Celsius. Intră foarte rapid în ţesutul frunzei şi devine disponibil în ţesutul plantei ca şi rezervă pentru un control mai eficient şi putem spune că avem un control al lepidopterelor până la două săptămâni de la aplicare. Affirm® Opti este omologat atât pentru seminţoase, cât şi pentru sâmburoase”, ne-a declarat George Andron, Key account manager Syngenta pentru culturi speciale.

Tehnologia VISIQTM
Affirm® Opti conţine tehnologia unică VISIQTM (ingredientul activ acoperit cu anti-oxidanţi), care foto-stabilizează substanţa activă emamectin şi care permite, la doze mai mici, acelaşi nivel de control comparabil cu produsele actuale pe bază de emamectin SG.
Noua formulare modernă de tip de granulat produce mai puţin praf în timpul manipulării, prin urmare, mai puţină de expunere.
În plus, Affirm® Opti are o solubilitate vizibil îmbunătăţită, iar noua tehnologie VISIQTM asigură protecţie UV, protejând produsul de la fotodegradare pe frunze.

Syngenta_schema-lepidoptere_b

Comportamentul în plantă
• Produsul este absorbit rapid de ţesuturile plantei, penetrarea în frunză şi în lăstari având loc în doar cateva ore;
• Are proprietăţi translaminare;
• Activitatea de lungă durată a insecticidului este asigurată prin formarea unui rezervor de substanţă activă în ţesuturile plantei;
• Absorbţia rapidă asigură o bună protectie a substanţei active în cazul precipitaţiilor şi a fotodegradării, cantitatea absorbită de plantă având un efect foarte bun în combaterea larvelor lepidopterelor;
• Protecţia UV asigură mai mult timp pentru absorbţia foliară a insecticidului Affirm® Opti, comparativ cu Affirm®, deci chiar şi doze mai mici (2 kg/ha) sunt la fel de eficiente;
• Affirm® Opti este sigur pentru speciile benefice, devenind inofensiv pentru prădători în câteva ore de la aplicare;
• În comparaţie cu alte produse, Affirm® şi Affrm Opti au o persistenţă relativ scurtă pe suprafaţa frunzelor, ceea ce permite un timp de pauză mai scurt până la recoltare. Affirm® Opti poate fi folosit chiar pentru generaţia a treia!

Eficacitate sporită
Împotriva Cydiapomonella, Affirm® Opti, chiar şi fără adjuvant (deci cu un risc mai mic de fitotoxicitate), aplicat la jumătate de doză faţă de Affirm®, arată o eficienţă comparabilă cu o doză întreagă de Affirm® cu adjuvant.

 

AFFIRM OPTI: SPECTRU DE COMBATERE ŞI DOZE DE APLICARE ÎN FUNCŢIE DE CULTURI

 Syngenta_taba218_b


FORUMUL SYNGENTA PENTRU POMICULTURĂ
Peste 120 de participanţi (pomicultori cu livezi intensive şi superintensive din toată ţara, reprezentanţi ai institutelor şi staţiunilor de cercetare pentru pomicultură, distribuitori de echipamente de stropit şi reprezentanţi ai presei agricole) s-au întâlnit la a 9-a ediţie a Forumului OptiTech pentru Pomicultură, desfăşurată la începutul lunii martie, la Cluj-Napoca.
Sergiu Staicu, director general Syngenta România, şi Andreea Caimac, manager campanie culturi speciale România, au deschis evenimentul, iar partea cea mai importantă a fost prezentarea noului insecticid Affirm®® Opti.
În fiecare an, Syngenta alege subiecte de discuţii dintre propunerile fermierilor care au participat la Forumul OptiTech pentru pomicultură în anul precedent. Aşadar, anul acesta, reprezentanţii tehnici ai companiei le-au vorbit participanţilor despre controlul bolilor fructelor, precum Basicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans), Monilioza sâmburoaselor (Monilinia spp.), precum şi despre controlul şi combaterea musculiţei frunzelor de măr (Dasineura mali), a muştei cireşelor (Rhagoletis cerasi), a viespilor prunelor (Hoplocampa minuta, Eurytoma schreineri), şi a musculiţei orientale a fructelor (Drosphila suzukii).
În plus, directorul ICDP Piteşti Mărăcineni, Mihai Coman, le-a vorbit invitaţilor despre noile zone fructifere în dezvoltare, portaltoi şi varietăţi disponibile. Ca în fiecare an, au fost făcute şi recomandări privind utilizarea în siguranţă a produselor de protecţia culturilor.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

Vizualizat: 821 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?