Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nutriţie = recolte bogate - fertilizarea foliară a florii-soarelui

Publicat: 15 mai 2018 - 06:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În România, floarea-soarelui este cea mai importantă plantă producătoare de ulei iar suprafaţa cultivată a depăşit în anul 2016 un milion de hectare (potrivit situaţiilor postate pe site-ul www.madr.ro). Floarea-soarelui este o plantă care preferă zonele cu climat călduros şi relativ uscat, cu temperaturi zilnice de peste 15,5oC în perioada mai-septembrie. Sunt acele zone în care grâul şi porumbul dau cele mai ridicate producţii. 

Floarea-soarelui este mare consumatoare de elemente nutritive precum azotul, potasiul, fosforul, magneziul, borul, cuprul şi manganul. Potasiul este un element indispensabil pentru producţia şi calitatea recoltei de floarea-soarelui. Potasiul este asimilat de plantele de floarea-soarelui pe tot parcursul perioadei de vegetaţie, cu intensitate mai mare de la apariţia inflorescenţelor şi până la maturitatea achenelor. Insuficienţa potasiului se manifestă prin grad mai redus de fecundare şi conţinut mai mic de ulei. Acest element este absorbit rapid de plantele de floarea-soarelui şi reglează regimul hidric. Ca urmare, plantele bine asigurate cu potasiu sunt mai rezistente la ofilire în perioadele de secetă, iar procesul de asimilare este mai ridicat pe vreme caldă şi uscată.

Floarea-soarelui_b

Recomandări de fertilizare
• Pentru atenuarea stresului provocat de aplicarea erbicidelor, precum şi pentru stimularea vegetativă şi creşterea rezistenţei la stresul provocat de condiţiile meteo nefavorabile (temperatura şi umiditatea), recomandăm reţete de fertilizare pe bază de aminoacizi: Aminosol®(1-2l/ha) + Lebosol® - BOR (2 l/ha) sau Lebosol® - Total Care (3-5 l/ha) sau Lebosol® - Nutriplant Gold (3-4 l/ha) la erbicidat, când floarea-soarelui are 4 frunze formate (BBCH 14, maximum BBCH 16).
• Pentru îmbunătăţirea calităţii florilor, a înfloririi şi maturizării uniforme, precum şi a conţinutului de ulei, Lebosol® recomandă aplicarea produsului MIX RAPIŢ| {I FLOAREA-SOARELUI SC (în doză de 2-3 l/ha între faza de 4 frunze şi apariţia butonului floral), un amestec de bor, sulf, molibden, mangan şi calciu, special formulat pentru floarea-soarelui.
• Aplicarea unor cantităţi mari de îngrăşăminte solide cu azot prelungeşte perioada de vegetaţie a florii-soarelui şi creşte sensibilitatea acesteia la boli. În primăverile reci şi umede, disponibilitatea fosforului şi a potasiului din sol se reduce. De aceea, Lebosol® recomandă aplicarea foliară a Lebosol® - PK MAX începând cu faza de 4 frunze, pentru un start mai bun al culturii, până maximum la apariţia butonului floral (BBCH 14-53).
• Este necesară aprovizionarea cu magneziu a plantelor, pentru formarea unei cantităţi mai mari de clorofilă, cu efect pozitiv asupra producţiei. Pentru producţii mari şi stabile trebuie acordată o atenţie deosebită aprovizionării plantelor cu sulf. În acest caz, Lebosol® - MAGS SC (în doză de 4 l/ha între BBCH 14-53) joacă un rol important ca supliment al fertilizării cu magneziu şi sulf la sol.
• Până la stadiul de şase frunze, floarea-soarelui este deosebit de sensibilă la competiţia cu buruienile. Herbosol® este cel mai bun produs lichid pentru îmbunătăţirea efectului erbicidelor peliculare (s.a. s-metolaclor, terbutilazin, pendimetalin, dimetenamid etc).

Material oferit de Lebosol

Logo-Lebosol_b
CARENŢE NUTRIŢIONALE ASCUNSE
Pentru a optimiza fertilizarea foliară, diagnoza foliară s-a dovedit o măsură deosebit de eficientă, mai ales că prin această metodă se pot detecta carenţele ascunse de nutrienţi ale florii-soarelui. Acest lucru este deosebit de important, deoarece carenţele ascunse contribuie semnificativ la scăderea producţiei!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

Vizualizat: 1273 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?