Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Noi varietăţi de căpşun

Publicat: 14 martie 2018 - 12:44
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

An de an, firma Vissers BV din Olanda investeşte o bună parte din profit în obţinerea de noi soiuri. Această operaţiune nu este deloc uşoară, având în vedere că noile varietăţi trebuie să corespundă unor standarde de calitate şi eficienţă mai ridicate, dar şi să fie egale sau, de ce nu, superioare concurenţei. 

De-a lungul anilor au apărut soiuri de căpşun marca Vissers precum Vima Tarda, Vima Xima sau Vicoda, care la vremea respectivă erau de top. Epoca de dominaţie a soiului Elsanta a însemnat de fapt şi o nouă provocare pentru cercetătorii de la Vissers. Înzestraţi cu talent şi cunoştinţe temeinice, dar şi cu instrumente şi cu baza materială pe măsura potenţialului lor, au introdus cu succes în producţie soiurile Kimberly şi Elianny, care s-au bucurat şi se bucură în continuare de un real succes, înlocuind treptat deja învechitul soi Elsanta. Titlul de “Cel mai gustos căpşun din Olanda", obţinut de Elianny în 2015, a fost o încununare a eforturilor acestor specialişti.

capsuni_b

Elsanta vs. Elianny şi Kimberly
Cu unele diferenţe, aceste două noi soiuri se pot caracteriza prin:
• Producţie foarte mare per plantă, mai ridicată în cazul lui Elianny;
• Fructe de caliatea I într-un procentaj mai ridicat decât la Elsanta, deci posibilităţi de câştig mai mari;
• Vârf de producţie mai aplatizat, permiţând livrări mai constante;
• Fructe mari, caracterizate prin uniformitate la mai multe culesuri;
• Fructele aromate, de culoare roşu-aprins (poate Kimberly un pic mai intens decât Elianny) atrag clienţii atât prin mirosul lor, cât şi vizual.

Cory, Sincerly şi Elly - noile soiuri Vissers
Necesităţile fermierilor de a avea cât de timpuriu producţii mari şi fructe cu aromă au impulsionat cercetarea de la Vissers. Astfel, în ultimii ani au fost introduse în câmpurile de testare varietăţile P 241102, S 241302 şi C 040811. Rezultate au fost încurajatoare şi, începând din anul 2017, acestea au fost înregistrate sub marca Vissers, purtând denumirea de Cory, Sincerely şi Elly.
• Toate sunt destinate producţiei timpurii. Cory fructifică în perioada similară cu Alba, iar Elly şi Sincerely în epoci asemănătoare cu Clery.
• Au, de asemenea, în comun faptul că oferă o producţie mare de fructe.
• Aroma şi gustul deosebite ale acestora le vor înscrie în mod cert în preferinţele consumatorilor.
În ceea ce priveşte mărimea şi culoarea fructelor, avem câteva diferenţe:
- Cory oferă fructe mari, lucioase, de culoare roşu-intens, cu pulpă roşie. Se pretează atât pentru vânzarea directă, cât şi la transportul pe distanţe mari.
- Sincerely produce fructe de mărime mijlocie, lucioase, foarte aromate, de culoare roşu-închis; se pretează la vânzare directă şi la transport pe distanţe mai scurte.
- Elly - fructe mari de culoare roşu-aprins, având caliciul ridicat şi aromă deosebită; poate fi valorificat prin vânzare directă şi pe canale de distribuţie mai scurte.
Aceste soiuri pot fi cultivate în condiţiile de mediu din ţara noastră. Este bine de amintit faptul că stolonii comercializaţi de Vissers sunt destinaţi producătorilor de fructe de căpşun şi nu este permisă multiplicarea lor sub nici o formă.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers BV Olanda
Tel. 0722373105


Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Vizualizat: 1327 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
valeriu
|
08. 29, 2018. Wednesday 11:51
Buna ziua
ma intereseaza Vima Xima la ce pret le pot procura
deasemenea Malvina ,Florence,Romina,Vima rina
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?