Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noi hibrizi de legume - Syngenta aduce inovaţie pe piaţa seminţelor

Publicat: 21 februarie 2018 - 08:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul acestui an, compania Syngenta a invitat la Tecuci aproximativ trei sute de legumicultori din Matca, Corod, Barcea, Umbrăreşti, Valea Mărului şi Tecuci, pentru a le prezenta noutăţile companiei. De asemenea, specialiştii Syngenta au răspuns întrebărilor legate de probleme pe care fermierii le-au avut în activitatea lor de grădinărit.

„Am ţinut să fim prezenţi aici, în zona Matca, pentru că este cel mai mare bazin legumicol din ţară în ceea ce priveşte cultura în solarii. Am venit cu 20 de noutăţi pe partea de seminţe pentru legume, dar şi cu două produse noi pe partea de protecţia plantelor”, ne-a declarat Vasilică Hoarcă, reprezentant vânzări distribuţie legume.

Syngenta aduce inovaţie pe piaţa seminţelor_b

Cidely Top şi Revus, două fungicide de ultimă generaţie
Cidely Top este un fungicid cu spectru larg în combaterea bolilor foliare la familiile de Solanaceae şi Cucurbitaceae, având un control excelent împotriva făinării şi pătării frunzelor. De asemenea, este singurul produs în momentul acesta omologat la cultura de pepene verde şi galben. Revus este un alt produs omologat la cultura de legume, care începând de anul acesta va fi şi în portofoliu la comercializare. Este un fungicid pe bază de mandipropamid, special creat pentru a combate mana şi alternarioza. Datorită rezistenţei deosebite la spălare, oferă siguranţă în programul de combatere a manei.

Hibrizi cu toleranţă ridicată la boli şi la dăunători
„Cea mai mare problemă în zona Matca, ca în toate bazinele legumicole, este combaterea dăunătorilor, fie că e vorba de trips sau de musculiţa albă. Tripsul, un dăunător polifag, este cel mai periculos, deoarece este şi vector de transmitere a virozelor. Am venit cu hibrizi cu toleranţă ridicată la viruşi, testaţi în toate bazinele legumicole, la speciile tomate şi ardei. Avem ardeiul lung tip capia Kornelya F1, cu legare continuă de la începutul şi până la sfârşitul sezonului; la tomate, avem Landolino F1, hibrid de tomate de tip cherry prunişoară, cu creştere nedeterminată, recomandat pentru toate ciclurile de cultură, precum şi Sandoline F1, cunoscut de producători şi folosit foarte bine pe ciclul doi de cultură. Iar anul acesta am venit cu un hibrid nou - Ciciu F1, un produs timpuriu cu creştere nedeterminată, recomandat pentru ciclul 1 şi ciclul prelungit de cultură”, a susţinut Vasilică Hoarcă.

Mătcaşii cultivă cei mai mulţi hibrizi de la Syngenta
„La tomate suntem numărul unu în Matca, apoi avem ardeioasele cultivate cu succes. Pe partea de pepeni, avem cei mai timpurii hibrizi care se pot semăna direct: Topgun, Arashan, Karistan, hibrizi care pot fi făcuţi răsad, Sorento, Mirza sau, mai nou, Mirsini; toţi au prins foarte bine piaţa. De asemenea, avem un pepene diferit, cu un gust foarte, foarte bun, Romantic F1, hibrid de pepene verde, cu coaja neagră, tip “Sugar baby”, un pepene, nu cel mai timpuriu din piaţă, dar este rezistent la arsurile solare, iar fructele manifestă o capacitate mare de păstrare, atât în câmp, cât şi la recoltare”, a precizat Hoarcă.
Sintetizând, noutăţile pe care le introduce Syngenta în piaţă pe partea de seminţe de legume sunt: Mirza şi Morena (pepene verde), Flander (pepene galben), Kaponet, Ciciu, Mamston, Prolina, Landolino, Tredicy şi Beldine (tomate), Kornelya (ardei capia), Spino (castraveţi) Jetodor, Pruktor Cemes, Mavunor, Reball şi Carbonara (varză), David şi Batory (conopidă) şi dovlecelul Serena.

Vasilica Hoarca
Vasilică Hoarcă: „Hibrizii extratimpurii Gravitet F1 şi Qualitet F1, având o perioadă scurtă de creştere şi de dezvoltare, se pretează la îndeplinirea condiţiilor schemei de ajutor pentru primirea subvenţiei de 3.000 euro. Iar anul acesta am venit cu un hibrid extrem de productiv, destinat producţiilor extratimpurii şi timpurii în spaţii protejate; se numeşte Kaponet F1”.


SYNGENTA - O COMPANIE DE TOP
Syngenta este numărul 1 în lume la cultura de curcubitaceae (pepeni verzi, pepeni galbeni, dovlecei, castraveţi), vărzoase (varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles) şi porumb dulce, iar la culturile de tomate şi de ardei ocupă locul 2. Acoperind peste 30 de culturi de legume şi lansând în fiecare an 150 de produse noi, compania aduce inovaţie consumatorilor pentru a răspunde cerinţelor întregului lanţ alimentar, de la producători, distribuitori şi până la retaileri şi consumatori.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Vizualizat: 991 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?