Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Motocoasa de mare putere: cum o alegi şi la ce o foloseşti

Publicat: 26 septembrie 2018 - 10:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Motocoasele de mare putere sunt utilaje de anduranţă care se folosesc pentru îngrijirea suprafeţelor mari de pământ. Fie că vorbim de iarbă sau vegetaţie crescută haotic, motocoasele de mare putere folosesc cuţite tăietoare care înlătură fără probleme hăţişurile şi vegetaţia sălbatică. 

Aceste utilaje sunt folosite, în general, de peisagişti sau de lucrători forestieri. Producătorul german STIHL a dezvoltat game întregi de produse care se adresează acestor categorii profesionale. Două dintre aceste utilaje super performante sunt motocoasele STIHL FS240 şi FS311. Prima este dotată cu un motor pe benzină de tip 2-MIX de 2,3 CP.

Motocoasa de mare putere Stihl_b
Motoarele 2-MIX brevetate STIHL au la bază o tehnologie care le asigură un cuplu ridicat într-un domeniu larg de turaţii. Rezultatul obţinut de inginerii de la STIHL este spectaculos: un consum de combustibil redus cu până la 20% şi o cantitate de emisii poluante mai mică cu până la 70% faţă de motoarele convenţionale în doi timpi STIHL cu tehnologie clasică!
FS 240 are în dotare un sistem antivibraţie şi un mâner multifuncţional pentru două mâini. Motocoasa FS 311 se foloseşte pentru cosirea suprafeţelor întinse sau pentru tăierea şi tocarea vegetaţiei din păduri. Spre deosebire de FS 240, FS 311 se bazează pe un motor 4-MIX, de 1,9 CP, cu aceeaşi tehnologie ca 2-MIX, doar că este în 4 timpi. Procedura de pornire este simplificată, iar comenzile de pe mânerul dublu fac din FS 311 utilajul cel mai potrivit pentru cosirea ierbii aspre şi a mărăcinilor. Un alt mare avantaj la FS 311 este că i se poate adapta o chingă Advance Plus super ergonomică, care permite o mare libertate de mişcare.

Motocoasa de mare putere Stihl_b
La achiziţia unui astfel de echipament nu trebuie omisă partea de protecţie, chiar dacă în primă instanţă poate însemna un cost suplimentar. Spre exemplu, STIHL recomandă folosirea unor pantaloni de protecţie special concepuţi pentru lucrul cu motocoasa, cu funcţie triplă TriProtect FS, adică împotriva şocurilor, a spinilor şi a umidităţii.
Însă revenind la întrebarea din titlu, alegerea motocoasei trebuie făcută întotdeauna împreună cu un consultant tehnic. Cel mai important aspect este legat de suprafaţa care trebuie îngrijită, dar şi de tipul de vegetaţie ce trebuie tăiată. Oricum ar fi, achiziţia unui astfel de utilaj trebuie făcută având în vedere o serie de scenarii de lucru ce implică activităţi care nu se regăsesc printre necesităţi la momentul achiziţiei. Şi asta pentru că niciodată nu poţi să ştii când ai nevoie de o astfel de unealtă la munci extreme!


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 723 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?