Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MEWI - o firmă de ZECE - zece unităţi livrate clienţilor în fiecare zi

Publicat: 06 februarie 2018 - 09:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2017 a fost unul încărcat şi aglomerat pentru furnizorii de maşini agricole din România, mai ales pentru că „apetitul” fermierilor a fost stimulat şi de rapiditatea cu care s-au derulat proiectele cu fonduri europene. Şi pentru Mewi a fost un an foarte dinamic, cu mare încărcătură pe fiecare departament şi cu un volum mare de muncă, dar care a dus şi la rezultate, în consecinţă.

„Pentru MEWI, în 2017 nu a fost o creştere foarte mare în ceea ce priveşte numărul unităţilor vândute (dacă vorbim de tractoare şi combine), în schimb a crescut semnificativ numărul «cailor putere». Acum zece ani ne propuneam să avem un contract pe zi, acum avem zece unităţi livrate într-o zi (aceasta incluzând şi second-hand-urile). De asemenea, de anul trecut avem o noutate - Fendt Seria 1000, care deja a trecut de zece unităţi vândute. Tehnologiile de întreţinere a culturilor şi de semănat au cunoscut o dinamică mare. Tot mai mulţi fermieri şi-au dat seama că degeaba ai un tractor bun şi o combină bună în curte, dacă nu ai utilajele potrivite de ataşat după acele tractoare. Pentru noi, o creştere semnificativă a vânzărilor a venit şi din partea grupei utilajelor mari din această categorie. Valoric, aproximativ jumătate din totalul vânzărilor vine din partea utilajelor ataşate”, ne-a declarat Leontin Coca, director de vânzări al companiei Mewi.

Mewi_b

Cererea a egalat oferta
2017 a fost un an atipic tocmai din cauza ponderii mari a proiectelor cu fonduri europene. „Am fost în postura în care piaţa a venit către noi. Cred că cererea a fost prea aproape de ofertă, poate chiar a depăşit oferta în anul care a trecut. Nimeni nu a previzionat ce se va întâmpla în 2017, mai ales după felul în care s-a derulat 2016. Astfel, nu mai putem trage o concluzie sau să facem o evaluare corectă a situaţiei privind cotele de piaţă. Noi avem oarecum «handicapul» unui portofoliu de primă grupă valorică şi este greu să mergem la clienţi (atunci când se ajunge la «cât costă?») cu alte argumente decât cele de eficienţă şi performanţă a utilajelor”, a afirmat Leontin Coca.
În ultimii ani, agricultura de precizie a câştigat tot mai mulţi adepţi şi în rândul fermierilor români. Directorul de vânzări al Mewi spune că „am observat, cel puţin la marile ferme şi la fermierii consacraţi, clienţi de-ai noştri, atenţia tot mai clară pentru tehnologiile noi: agricultura de precizie, autoghidare, precizie la semănat etc. Aceasta este, în prezent, una dintre direcţiile principale ale agriculturii”.

Lărgirea segmentului de clienţi
De asemenea, a crescut şi numărul contractelor mai mici, de până la 500 mii de euro, ceea ce pentru un fermier de 100-200 hectare este o sumă importantă. În viitor, aceste echipamente necesită o exploatare şi o întreţinere corespunzătoare. „Sperăm ca aceştia să nu se oprească strict la proiecte şi beneficiarii acestora să fie un exemplu pentru vecinii lor, care să vadă concret rezultatele şi să se gândească serios şi să încerce şi ei să treacă la un nivel superior, chiar şi prin forţe proprii. În momentul de faţă, dacă îţi dimensionezi corect un pachet de utilaje, problema finanţării nu mai există şi îţi trebuie doar curajul să faci o întreprindere de acest fel. Aş vrea să cred că această pătură nou creată de fermieri va fi un exemplu şi pentru ceilalţi”, şi-a exprimat convingerea Leontin Coca.

Mewi_b

Portofoliu complet şi branduri serioase
Portofoliul de utilaje al Mewi este atotcuprinzător şi compania se străduieşte să ţină pasul cu avântul tehnologic pe care îl are industria maşinilor agricole. An de an vin tot mai multe tehnologii inovative şi aceasta presupune şcolarizări şi dezvoltarea abilităţilor (pentru angajaţi) pentru a susţine acest progres.
O dinamică bună au avut utilajele Horsch. Dacă în trecut echipamentele de recoltat, de tractat şi apoi cele pentru prelucrarea solului erau în topul preferinţelor fermierilor, acum în top au urcat şi echipamentele de întreţinere a culturilor.
Greul relaţiei cu clientul începe abia după vânzare. Ca urmare, efortul tuturor departamentelor este foarte mare, pentru logistică, transport, service, piese de schimb etc. „Este important felul în care vânzătorul se înţelege cu clientul final, dar sunt apoi o serie de activităţi care implică foarte multă muncă. Astfel că până la urmă vânzările sunt doar o mică parte din multitudinea de activităţi care nu se văd, sunt doar vârful aisbergului. Este impresionant cât de mult efort se află în spatele vânzărilor”, a ţinut să sublinieze Leontin Coca.
Anul acesta Mewi va continua extinderea şi modernizarea punctelor de lucru de la Constanţa şi Cluj, şi, de asemenea, îşi propune să organizeze demonstraţii şi evenimente locale, de mai mică anvergură, destinate clienţilor interesaţi şi socializării. S-a observat, la Agritechnica, din discuţiile cu fermierii, că le lipsesc evenimentele de socializare, fără o intenţie comercială ascunsă.


FINANŢĂRILE PE BANI EUROPENI AU LUAT AVÂNT ÎN 2017
„În 2017, ponderea contractelor pe fonduri europene a fost de peste 35% din totalul vânzărilor. Majoritatea proiectelor s-au desfăşurat pentru ferme nou înfiinţate, noi investitori sau ferme mai mici. Criteriile de eligibilitate au fost considerabil mai bine gândite şi favorabile fermelor mai mici. Vom vedea în 2018 dacă va fi continuată această tendinţă, deoarece fondurile pentru măsurile care ne interesează s-au cam epuizat. Nu ştim dacă se poate face o relocare a fondurilor de pe măsurile care nu funcţionează spre cele pentru ferme vegetale şi tinerii fermieri. Suntem în expectativă”, a continuat Leontin Coca.
Sudul a fost regiunea cu cele mai multe proiecte eligibile şi puse în practică, urmat de est şi chiar de regiunea centrală. Fermele mai mici au fost susţinute astfel încât, în zona Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Alba a existat un număr mare de proiecte raportate la mărimea suprafeţelor.

Leontin Coca
La început de an, Leontin Coca le doreşte tuturor fermierilor: „În primul rând sănătate, pentru că aceasta ne dă puterea să ne gândim la lucruri foarte importante. Şi apoi să hotărască foarte bine ce vor cu adevărat în viaţă, să nu îşi mai facă socotelile legate de mica sau marea lor afacere pe termen scurt, ci pe termen cât mai lung. Ascultându-ne mai mult unii pe alţii, vom avea cu toţii doar de câştigat!”

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)

Vizualizat: 1381 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?