Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mentenanţa instalaţiilor de irigat pe timp de iarnă

Publicat: 30 decembrie 2019 - 15:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Echipamentele de irigat marca Valley® sunt fabricate în statul Nebraska, SUA, începând din anul 1954. Valley Irrigation a devenit sinonim cu cele mai fiabile instalaţii de irigat mecanizat din lume, fiind liderul mondial în vânzări, service, calitate şi inovaţie. Cantitativ, Valley irigă peste 10 milioane de hectare în toată lumea.

În România, brandul Valley® este reprezentat încă din anul 2005 de Valinst, cu sediul central în Braşov. În anul 2015, în urma unei investiţii în valoare de 2 milioane de euro, Valinst a deschis primul său showroom dedicat exclusiv irigaţiilor, în Chiscani, judeţul Brăila. Pe platforma de 10.000 mp s-a construit un depozit de 1000 mp de unde compania deserveşte toată ţara.
Valinst a livrat peste 1200 sisteme de irigat, pe care le monitorizează permanent şi pentru care întreţine un stoc de piese de schimb.
Valinst oferă consultanţă şi servicii de instalare la cheie pentru echipamentele de irigat tip pivot şi liniare. Astfel, soluţia aleasă de către Valinst va lua întotdeauna în considerare tipul de sol, cantitatea de precipitaţii şi de evapotranspiraţie din zonă, tipul de cultură şi multe altele. Totodată, se va maximiza disponibilul de apă din sursa existentă, prin calibrarea instalaţiei la toţi parametrii enumeraţi anterior. În final, întregul ansamblu de irigat va fi economic din punct de vedere energetic, dar totuşi uşor adaptabil tipurilor de culturi ce se vor cultiva pe solele respective în următoarele decenii.
Pentru a menţine calitatea ridicată a maşinilor de irigat, vă recomandăm doar utilizarea pieselor originale Valley® şi efectuarea operaţiunilor prescrise de Valinst. Vă prezentăm câteva idei simple în demersul de pregătire a instalaţiilor pentru iernare în acest extrasezon.

Operaţiuni de prevenţie şi întreţinere la sistemele VALLEY
În continuare vă recomandăm câteva acţiuni pe care le puteţi întreprinde pentru pregătirea de iernare a maşinilor de irigat Valley. Datorită complexităţii echipamentelor, vă sfătuim să cereţi sprijinul tehnicienilor Valinst. Iată câteva dintre operaţiunile simple pe care le recomandăm atât pentru sistemele tip pivot, cât şi pentru cele liniare.
• Poziţia: Mutaţi pivotul sau sistemul liniar pe poziţia unde va rămâne pe durata întregului sezon rece. }ineţi cont şi de direcţia vântului pe perioada iernii. Nu se recomandă staţionarea maşinii de irigat cu roţile în făgaşe adânci. Acestea trebuie umplute şi roţile ridicate pe sol drept. La temperaturi foarte scăzute, contractarea poate crea tensiuni în structură.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
• Transmisia: Pentru a maximiza durata de funcţionare a sistemelor de irigat, periodic scurgeţi din reductor şi din motor acumulările de apă datorate condensului. Acestea pot îngheţa, provocând daune. După aceea nu uitaţi să verificaţi nivelul uleiului şi să îl completaţi cu ulei original Valley, dacă este nevoie.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
• Urmele de roţi: în extrasezon, umpleţi cu pământ făgaşele adânci, care pot apărea în unele părţi ale traseului roţilor. Astfel veţi reduce, pe lângă uzura utilajelor de prelucrarea solului şi de recoltare, şi uzura maşinii de irigat. Pentru a preveni apariţia făgaşelor pe viitor, luaţi în calcul trecerea la un pneu cu balon mai mare sau adăugarea de aspersor sectorial, care nu va scădea cantitatea de apă în dreptul roţilor.
• Contactoarele de motor necorespunzătoare pot reduce viaţa motoarelor electrice. Deci verificaţi starea lor şi înlocuiţi-le pe cele uzate. Când se aud contacte repetate succesiv, în loc de unul singur, este semn că trebuie intervenit.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
• Punctele de gresare. Frecarea oţelului pe oţel fără lubrifiere poate duce la uzura inutilă a maşinilor de irigat. Asiguraţi-vă că gresaţi toate piesele în mişcare, incluzând rulmentul cartului, reductoarele remorcabile şi rolele de braţ corner aflate pe instalaţie.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
• Pachetul de aspersoare. Distribuirea apei este chintesenţa a ceea ce faceţi. Iar ca să o faceţi cât mai bine, pachetele de aspersoare trebuie să fie proiectate, montate şi întreţinute cu un grad mare de precizie. În general, aspersoarele trebuie înlocuite după 10.000 ore de funcţionare. Verificaţi în mod regulat componentele şi înlocuiţi piesele uzate sau deteriorate. De asemenea, puteţi solicita un pachet de aspersoare cu alt design, care poate creşte eficienţa şi poate maximiza uniformitatea stropirii. Avantajele ar fi şi eliminarea problemelor de băltire sau tasarea solului.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
• Eficienţa energetică. Puteţi reduce costurile de pompare scăzând presiunea de lucru până la limita de funcţionare corectă a aspersoarelor. Monitorizaţi presiunea pivotului şi menţineţi-o adecvată pe durata întregului sezon de irigat, conform proiectului primit de la distribuitorul autorizat Valley.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
• Presiunea în roţi. Păstrarea presiunii corecte în pneuri este vitală pentru buna funcţionare a maşinilor de irigat. Presiunea corectă asigură maximizarea flotaţiei pentru dimensiunea anvelopei respective, iar circumferinţa rulajului este în conformitate cu timpii de irigare calculaţi de Valley. Deci verificaţi periodic ca presiunea să se încadreze în specificaţii. Totodată, verificaţi şi strângeţi prezoanele roţilor şi inspectaţi condiţia generală a acestora. Toate roţile pierd presiune în timp.
• Alinierea şi golirea instalaţiei. Asiguraţi-vă că microîntrerupătoarele din cutiile intermediare sunt reglate corect. Astfel, opririle instalaţiei din cauza dereglărilor nu vor mai apărea. Purjarea ţevilor şi eliminarea nisipului sunt necesare înainte de mutarea echipamentului în locul de păstrare peste iarnă.

• Cuplajele cardanice. Verificaţi strângerea cuplajelor cardanice. Înlocuiţi tampoanele de cauciuc uzate şi asiguraţi-vă că burduful de protecţie este la locul lui, pentru siguranţa în operare. Dacă este un joc mai mare de 6 mm, acestea trebuie să fie înlocuite curând.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
• Conexiunile electrice. Asiguraţi-vă că aţi deconectat electricitatea de la alimentarea panoului de comandă şi că nu intră apa şi nici nu apare condens în interior. Verificaţi strângerea conductorilor electrici în rigleta de conexiuni şi dacă s-au slăbit clemele de fixare a cablului pe structura maşinii.
Echipamentele de irigat marca Valley_b
Pentru informaţii suplimentare, ne găsiţi pe site-ul www.valinst.ro sau la showroomul nostru din Chiscani, judeţul Brăila.

Text şi foto: Valinst Agriculture

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 432 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?