Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maşina Väderstad Rapid - cel mai mare succes la semănat din Europa

Publicat: 16 octombrie 2018 - 11:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Datorită gamei variate de echipamente şi sisteme de semănat, Rapid este întotdeauna alegerea potrivită pentru diferiţi fermieri, independent de structura de culturi. Funcţia de control al adâncimii şi presiunea mare pe brăzdare duc la plasarea optimă a seminţelor la viteze mari de deplasare. Durabilitatea şi rezistenţa crescute ale semănătorii sunt datorate puţinelor piese aflate în mişcare, dar şi amortizării şocurilor pe toate piesele active.

Väderstad Rapid este o semănătoare puternică, ce cultivă solul semănând în toate condiţiile pe care acesta i le oferă. Poate fi folosită la semănat direct în mirişte, după arat sau în sistemul de lucrări minime. Mulţumită semănătorii Rapid şi a echipamentului frontal de prelucrare a solului, maşina poate face faţă oricăror condiţii. Presiunea mare pe fiecare brăzdar asigură o penetrare bună în sol, oferind astfel posibilitatea de a semăna direct. Aceasta seamănă orice, de la seminţe mici, cum ar fi iarba, până la seminţe mari, cum ar fi fasolea. Setările sunt extrem de simplu de efectuat pentru a schimba cultura.

Maşina Väderstad RapidClick pe poza pentru galerie!

Seamănă până la 8 ha/oră
Rapid poate semăna la viteze foarte mari fără a afecta calitatea semănatului; 13-14 km/h este o viteză uzuală pentru acest utilaj. Împreună cu buncărul de mare capacitate, aceasta poate semăna mai multe hectare într-o oră. Temporizarea perfectă şi economia de timp fac posibil semănatul la un moment optim. Controlul unic al adâncimii de semănat are ca rezultat plasarea optimă a seminţelor.
Unul dintre avantajele majore ale semănătorilor Rapid este sistemul ingenios de control al adâncimii de semănat. Fiecare roată din packer-ul posterior ghidează două rânduri de semănat la o adâncime pre-setată, în acelaşi timp efectuând şi reconsolidarea. Acestea sunt efectuate în mod continuu, fără întârzieri şi cu răspuns rapid. Maşina Rapid are posibilitatea de a plasa seminţele în sol umed şi de a le semăna la o distanţă de 12,5 cm între rânduri pentru o înfiinţare optimă a culturii. Discurile de semănat taie un şanţ îngust în sol, mai adânc decât solul cultivat şi plasează seminţele în sol umed. Aceasta este una dintre explicaţiile emergenţei uniforme. Controlul interactiv al adâncimii de semănat asigură operatorului posibilităţi unice de a regla din mers, imediat, adâncimea de semănat.

Mai simplu, mai eficient
• Dozare hidraulică. Începând cu 2015, pe toate modelele Rapid există dozare hidraulică. Aceasta permite operatorului să utilizeze serviciile E-Services, să se conecteze la un sistem GPS şi să utilizeze tehnologia existentă la maximum. Cu ajutorul E-Services, închiderea automată la capetele de rânduri poate fi activată, iar rata de semănat poate fi variată automat.
• Rata de semănat este controlată prin radar, astfel încât poate fi menţinută constantă, indiferent de viteza de deplasare. În timpul lucrului unitatea radar măsoară viteza şi trimite informaţia către E-Control, care controlează rotaţia unităţilor de dozare. Aceasta permite un flux constant şi precis de seminţe, corelat cu viteza de deplasare.
• Calibrare simplă. Umpleţi sacul de calibrare folosind telecomanda poziţionată convenabil în spatele unităţii de dozare. Cântăriţi mostra şi introduceţi valoarea în terminal. Terminalul va calcula relaţia între cantitatea de seminţe şi numărul de rotaţii necesar al dozatorului. Rata de semănat dorită poate fi introdusă în kg/ha direct în terminal.
• Închiderea a jumătate de maşină. Pe terenurile neregulate se doreşte să se obţină o economie bună. Fermierii care folosesc în mod curent închiderea a jumătate de maşină apreciază faptul că pot economisi până la 5% din seminţe şi fertilizatori. Pe Rapid A 600-800, închiderea a jumătate de maşină poate fi activată din cabină din terminal. Pe Rapid 300-400 C/S, închiderea a jumătate de maşină este acum mai uşoară din ambele părţi laterale ale utilajului.
• Noi rulmenţi cu întreţinere redusă. Maşinile Rapid 300-400 C/S au acum rulmenţi fără întreţinere. Acest fapt reduce drastic numărul de puncte de gresaj. Suplimentar, rulmenţii au etanşări multiple, mărind astfel durata lor de viaţă. Rezultatul este un cost de operare mai redus cu mai mult timp petrecut în câmp.

Bogdan CONSTANTIN
PR & Communication Specialist
TITAN MACHINERY ROMANIA

 

“RAPID” EFICIENTIZEAZĂ COSTURILE
„Semănătoarea Rapid de la Väderstad este probabil utilajul cel mai important dintre toate utilajele folosite în agricultură, care a dat naştere la cea mai mare raţionalizare a costurilor în ultimii 30 de ani. Probabil că nici un alt utilaj nu a redus mai mult costurile fermierilor,” spunea Bo Stark, managerul departamentului de marketing al Väderstad pentru piaţa scandinavă în 2007.
„Rapid este cel mai bun produs al nostru. Acesta a trecut de la a fi o semănătoare combi pentru specialişti, devenind o semănătoare pentru toată lumea. Rapid se găseşte acum în una din multele sale versiuni în fermele mici la fel ca şi în fermele mari”, susţinea Bo Stark.
„Rapid ne permite să rezistăm la preţuri mai mici pe piaţa mondială. Nu am fi fost capabili să gestionăm 2000 de hectare cu vreo altă semănătoare, dar cu Rapid este posibil să fii eficient”, spune David Baker, care conduce Fermele David Baker, situate la aproximativ 150 km nord de Londra.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 563 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?