Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Mana cartofului sub „foc încrucișat” (III)

Publicat: 25 mai 2018 - 10:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mana cartofului sub „foc încrucișat”. Partea a III-a – Kupfer Fusilan. Fungicid cu efect  distructiv total asupra manei la cartof și viță-de-vie

Așa cum am prezentat în primele două parți ale acestui material, mana se dezvoltă în condiții de umiditate, la temperaturi între 3 și 29 ⁰C, preferând intervalul termic 16-21⁰C și umiditate ridicată. Conidiile germinează numai în prezența picăturilor de apă, formând zoospori sau un filament de miceliu. Sporii purtați de vânt se pot deplasa la distanțe de câțiva kilometri față de zona de origine.

Kupfer Fusilan_KWIZDA_b

Având în vedere condițiile favorabile pentru proliferarea Phytophthora infestans, putem spune că accidentele climatice din ultima perioadă, constând în trecerea abruptă de la perioade de secetă la perioade cu umiditate crescută, favorizează apariția manei în culturile de cartof.

Kupfer Fusilan. Efect de contact și sistemic, cu puternic caracter antisporulant

Substanțe active: oxiclorură de cupru 781 g/kg, cimoxanil 43 g/kg

Oxiclorura de cupru este o soluție bine cunoscută pentru tratarea manei. Se folosește de 140 de ani, cu o rată de succes foarte bună. Este recunoscută pentru combatarea infecțiilor bacteriene și fungice, precum și pentru rezistența pe care o conferă plantelor și pentru efectul de revigorare pe care îl prezintă asupra frunzelor.

Combinația dintre oxiclorură de cupru și cimoxanil oferă un plus de siguranță în aplicarea produsului Kupfer Fusilan.

Cimoxanilul are efect local, pătrunde rapid în fråunză și se distribuie uniform în interiorul acesteia, distrugând miceliile deja instalate și stopând infecția. De asemenea, cimoxanilul prezintă efect antisporulant, astfel că prin aplicarea Kupfer Fusilan, este redus riscul de infecții ulterioare, chiar și în cazul unei presiuni mari de infecție.

Aplicarea se face prin stropiri repetate, mai ales la soiurile bogate în amidon, la intervale de 10-14 zile. Doza recomandată este de 2,5 kg/ ha, care se dizolvă în 400-600 l de apă.  Plantele trebuie să fie bine acoperite cu substanță, deci recomandăm atenție deosebită mai ales dacă plantele sunt bine dezvoltate. Numărul maxim de aplicări este de 6 pe sezon. Pentru soiurile timpurii, se recomandă prima stropire în aprilie.

Cartofi_foto_b

Soluții multiple pentru un campion al adaptării la mediu

Substanțele active din fungicide pot fi încadrate în 3 mari categorii: compuși sistemici, care sunt transportați în vârfurile de creștere și deci protejează frunzele tinere, compuși semi-sistemici, cu acțiune translaminară, a căror distribuție se realizează de la o celulă la alta și de la vârful frunzei către bază. Acest tip de substanță activă nu protejează și frunzele tinere. A treia categorie este reprezentată de compușii cu acțiune de contact, care formează un film de soluție pe suprafața foliară, această peliculă fiind rezistentă la spălarea de către precipitații. Acest tip de substanță nu protejează frunzele tinere.

Manacartofului (Phytophthora infestans) este un organism cu capacități uriașe de a se adapta la condițiile din mediul înconjurător. Am constatat că, de cele mai multe ori, aplicarea unei singure substanțe active nu este suficientă pentru a vă asigura că aveți o cultură curată și productivă.

De aceea, Kwizda Agro Romania a inclus în portofoliu mai multe produse pentru controlul manei, cu rol atât preventiv, cât și curativ. Acestea sunt necesare pentru acțiunea de tip „foc încrucișat”, adică utilizarea alternativă a substanțelor active pentru a evita pericolul rezistenței, doar efectul coroborat al fungicidelor fiind o garanție a eliminării acestei boli din cultură.

Tratament_Kupfer_Fusilan_b

Vizualizat: 6245 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?