Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mana cartofului sub „foc încrucișat”. (II)

Publicat: 23 mai 2018 - 16:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Accidentele climatice din ultima perioadă, constând în trecerea abruptă de la perioade de secetă la perioade cu umiditate crescută, favorizează apariția manei (Phytophthora infestans) în culturile de cartof.

Machete-KWIZDA-Web---16-pe-94_b

Mana cartofului sub „foc încrucișat”. Partea a II-a – VALBON: fungicid de nouă generație împotriva manei la cartof și ceapă.

În partea I a materialului am descris importanța prevenției în strategia de combatere a manei la cartof. Astăzi vom continua cu necesitatea acestei tactici, dar vom aborda și importanța intervențiilor curative.

Accidentele climatice din ultima perioadă, constând în trecerea abruptă de la perioade de secetă la perioade cu umiditate crescută, favorizează apariția manei în culturile de cartof.
Chiar dacă nu ați intervenit înainte de apariția bolii, există soluții. Desigur, cu cât le aplicați mai devreme, cu atât mai bine, pentru a limita evoluția manei și a scădea impactul asupra productivității.

Valbon. Efect translaminar, local, antisporulant

Valbon este un fungicid pe bază de bentiavalicarb – izopropil 17,5 g/kg (1,8%) și mancozeb 700 g/kg (70%), care prezintă un efect translaminarValbon poate fi utilizat atât pentru o prevenire de durată a infestării cu mană, cât și pentru combaterea eficientă a acesteia. Combinația dintre bentiavalicarb-izopropil şi mancozeb înseamnă o acțiune percutantă și de durată, precum și evitarea riscului de apariție a rezistenței fungice la Valbon.

Valbon blochează infecția imediat după penetrarea frunzei și oferă protecție ridicată pentru lăstari. Sublinem faptul că afectarea lăstarilor este unul dintre aspectele cele mai periculoase ale bolii, iar Valbon reprezintă un răspuns ideal în această situație, dovedindu-se deosebit de performant.

Substanțele active conținute de Valbon oferă un efect rezidual de lungă durată, chiar și în cazul în care suprafața frunzei este spălată datorită acțiunii fungicidului atât la suprafața frunzei, cât și datorită pătrunderii în interiorul acesteia.

Efectul preventiv al Valbonului: produsul este prezent la suprafața și în interiorul frunzei, de unde acționează puternic asupra fungilor, în toate cele 4 etape de dezvoltare ale acesteia, nepermițând instalarea bolii.

Efectul curativ al Valbonului: împiedică germinarea sporilor, distruge tubul germinativ și organul de aderență, combate miceliile care deja au penetrat frunza. Prezintă efect antisporulant atunci când infecția este în desfășurare și împiedică apariția sporilor și formarea fructificațiilor.

Pentru prevenirea infecțiilor cu mană, recomandăm aplicarea unei doze de 1,6 kg/ha Valbon în 300 - 500 l de apă, înainte sau la începutul infectării. Intervalul de stropire este de 10-14 zile.

În cazul în care cultura prezintă simptome de boală, se stropește imediat cu 1,6 kg/ha Valbon în 300-500 l de apă. În cazul unei infestări puternice, se repetă aplicarea după 4-7 zile.

Fotolia_83599224_L_b

Soluții multiple pentru un campion al adaptării la mediu

Reamintim aici că substanțele active din fungicide pot fi încadrate în 3 mari categorii: compuși sistemici, care sunt transportați în vârfurile de creștere și deci protejează frunzele tinere, compuși semi-sistemici, cu acțiune translaminară, a căror distribuție se realizează de la o celulă la alta și de la vârful frunzei către bază. Acest tip de substanță activă nu protejează și frunzele tinere. A treia categorie este reprezentată de compușii cu acțiune de contact, care formează un film de soluție pe suprafața foliară, această peliculă fiind rezistentă la spălarea de către precipitații. Acest tip de substanță nu protejează frunzele tinere.

Phytophthora infestans este un organism cu capacități uriașe de a se adapta la condițiile din mediul înconjurător. De aceea, am constatat că, de cele mai multe ori, aplicarea unei singure substanțe active nu este suficientă pentru a vă asigura că aveți o cultură curată și productivă.

De aceea, Kwizda Agro Romania a inclus în portofoliu mai multe produse pentru controlul manei, cu rol atât preventiv, cât și curativ. Acestea sunt necesare pentru acțiunea de tip „foc încrucișat”, adică utilizarea alternativă a substanțelor active pentru a evita pericolul rezistenței, doar efectul coroborat al fungicidelor fiind o garanție a eliminării acestei boli din cultură. Va urma.

Vizualizat: 3083 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?