Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mana cartofului sub „foc încrucișat”. (I)

Publicat: 22 mai 2018 - 17:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Strategia fermierilor profesioniști împotriva manei are două componente majore: intervențiile preventive și intervențiile curative. Prevenția este primul pas pentru siguranța investiției. 


presidium_web_1600x900px_b

Mana cartofului sub „foc încrucișat”. Partea I – Presidium.

Perspective clare de la început pentru combaterea inamicului letal al cartofului.

 Cartoful este cea mai utilizată legumă din lume, iar o mare parte din producția mondială se realizează în Europa. Introducerea sa în timpul Evului Mediu a salvat de la foamete milioane de oameni. Totuși, odată cu tuberculii, a fost transportat din America și unul dintre dăunătorii de temut ai cartofului, mana (Phytophthora infestans). S-a determinat că originea acestui organism este în Mexic, iar expansiunea sa globală a început în jurul anului 1830, forma inițială evoluând și adaptându-se de-a lungul timpului unor strategii diverse de control. 

Mana se dezvoltă în condiții de umiditate, la temperaturi între 3 și 29 ⁰C, preferând intervalul termic 16-21⁰C și umiditate ridicată. Conidiile germinează numai în prezența picăturilor de apă, formând zoospori sau un filament de miceliu. Sporii purtați de vânt se pot deplasa la distanțe de câțiva kilometri față de zona de origine.

Având în vedere condițiile favorabile pentru proliferarea Phytophthora infestans, putem spune că accidentele climatice din ultima perioadă, constând în trecerea abruptă de la perioade de secetă la perioade cu umiditate crescută, favorizează apariția manei și în culturile din România.

Prevenția – primul pas pentru siguranța investiției.

Câteva metode pentru prevenirea infestării constau în:
- Eliminarea surselor de inoculare: îngroparea sau îndepărtarea tuberculilor și plantelor infestate din cultura anterioară.
- Rotația culturilor (ideal, timp de patru ani)
- Selectarea unor soiuri cu rezistență la mană
- Plantarea în terenuri bine drenate, la o adâncime suficientă
- Inspectarea vizuală a cartofilor și selectarea celor sănătoși, care nu au fost afectați de boală în sezonul anterior. Această metodă este utilă doar parțial pentru că zoosporii sunt microscopici.
- Plantarea la o adâncime suficientă, astfel încât dezvoltarea tuberculilor să nu se producă aproape de suprafață. Tuberculii sunt infectați prin intermediul conidiilor care ajung în sol de pe organele aeriene. Cu cât tuberculii sunt mai aproape de suprafața solului, cu atât ei sunt mai puternic expuși infecției.
- Aplicarea de fungicide cu rol preventiv. Experiența ne arată că, la plantat, numeroși tuberculi sunt deja infestați cu zoospori. După cum aminteam și mai sus, aceștia sunt microscopici și, în consecință, greu de depistat. Practic, boala există chiar de la înființarea culturii, de aceea, tratamentele fitosanitare împotriva manei trebuie realizate cât mai devreme, înainte ca primele semne să devină vizibile.
- Pentru că mana poate să vină din solele infestate din zona dumneavoastră, vă recomandăm să fiți atenți la avertismentele emise.

Fotolia_158337002_L_b

Substanțele active din fungicide pot fi încadrate în 3 mari categorii: compuși sistemici, care sunt transportați în vârfurile de creștere și deci protejează frunzele tinere, compuși semi-sistemici, cu acțiune translaminară, a căror distribuție se realizează de la o celulă la alta și de la vârful frunzei către bază. Acest tip de substanță activă nu protejează și frunzele tinere. A treia categorie este reprezentată de compușii cu acțiune de contact, care formează un film de soluție pe suprafața foliară, această peliculă fiind rezistentă la spălarea de către precipitații. Acest tip de substanță nu protejează frunzele tinere.

Presidium. Efect translaminar, local, antisporulant

Presidium conține două substanțe active, dimetomorf (180 g/l) și zoxamidă (180 g/l), această combinație asigurând prevenirea infestărilor.
Dimetomorful inhibă formarea sporilor, atașarea acestora de plantă și penetrarea în frunză. Aplicarea acestei substanțe înainte de formarea sacului sporal determină inhibarea completă a sporulației (formarea de spori), stopând evoluția infestării. În plus, dimetomorful are acțiune translaminară (pătrunde în frunză) și răspândire acropetală (este răspândit până în vârfurile de creștere).
Zoxamida este absorbită prin stratul cerat al frunzei, acționează după germinarea sporilor, stopează formarea unui nou tub germinativ de către sporii neafectați de fungicid. Zoxamida împiedică dezvoltarea sporilor în sacul sporal înainte de a fi eliberați. Zoxamida afectează dezvoltarea sporilor înainte ca aceștia să capete mobilitate, acționând înaintea altor produse de anihilare a sporilor.
Datorită caracteristicilor sale, Presidium este un produs excelent pentru prevenirea infestării cu mană.
Aplicările se realizează imediat ce este emis un avertisment pentru zonă, subliniem faptul că prima pulverizare trebuie să aibă loc prompt. Doza recomandată este de 1l/ha/pulverizare, intervalul între aplicări fiind de 7-10 zile sau mai scurt, în cazul în care presiunea este puternică.
Nu utilizaţi Presidium singur în cazul în care mana este prezentă în cultură deoarece acest produs nu are rol curativ.

Fotolia_66913132_L_b

Soluții multiple pentru un campion al adaptării la mediu
Phytophthora infestans este un organism cu capacități uriașe de a se adapta la condițiile din mediul înconjurător. De aceea, am constatat că, de cele mai multe ori, aplicarea unei singure substanțe active nu este suficientă pentru a vă asigura că aveți o cultură curată și productivă.
De aceea, Kwizda Agro Romania a inclus în portofoliu mai multe produse pentru controlul manei, cu rol atât preventiv, cât și curativ. Acestea sunt necesare pentru acțiunea de tip „foc încrucișat”, adică utilizarea alternativă a substanțelor active pentru a evita pericolul rezistenței, doar efectul coroborat al fungicidelor fiind o garanție a eliminării acestei boli din cultură. Mai multe detalii în curând.

cartof_b

Vizualizat: 12052 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?