Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai este GRÂUL ce a fost?

Publicat: 10 aprilie 2018 - 08:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima vreme am văzut zeci de mii de hectare de grâu şi orz de culoare galben. Care o fi cauza? Vedem rapiţă de culoare violaceu, suferindă. Care o fi cauza? Aceleaşi întrebări an de an… Mulţi fermieri dau vina ba pe lipsa de azot, ba pe lipsa fosforului, ba pe vreme… 

Din cercetările noastre, cauza e cu totul alta! Şi anume, îmbâcsirea sau suprasaturarea solului cu apă. Într-adevăr, situaţia este des întâlnită în această perioadă, dar există şi zone în care grâul şi orzul sunt de culoare verde-albastru.

Ce îţi recomandăm să încerci şi de ce? TERRACALCO®!_b
Solul este un conglomerat unicat de procese. Este, poate, cel mai complex organism viu care însumează parte fizică, parte chimică şi partea biologică. În agricultură ne interesează principala caracteristică a solului şi anume, fertilitatea care, din păcate, este acum într-o continuă scădere la nivel mondial. Cauzele sunt multe: excesul periodic de apă în sol, eroziunea (hidrică), seceta pedologică şi atmosferică, deteriorarea structurii şi compactarea solului (aprox. 7 milioane de hectare în România!), blocaje de elemente nutritive în sol şi scăderea continuă a procentului de materie organică din sol (de la 10% humus în 1991, la 2-3% humus în 2017).
Toate aceste aspecte explică foarte clar problemele care apar în culturile noastre. Dacă în ceea ce priveşte textura solului nu putem modifica nimic, structura acestuia se degradează sau se îmbunătăţeşte în timp. Practic, o structură defectuoasă a solului va fi uşor de recunoscut prin îngălbenirea grâului şi a orzului în perioadele cu exces de precipitaţii, băltiri accentuate, cu apariţia viermilor sârmă şi crăpături excesive în perioadele de secetă. Un astfel de sol, unde nu intervenim pentru a îmbunătăţi structura, va avea rezultate slabe în producţie, atât cantitativ cât şi calitativ. Tocmai de aceea trebuie să căutăm soluţia apelând la problema noastră primordială - SOLUL, şi nu la cauze (diverse aplicări foliare).

Ce îţi recomandăm să încerci şi de ce? TERRACALCO®!

Ce face TERRACALCO? Acţionează pe următoarele 4 planuri:

 tabcamm218_b

Pentru discuţii şi informaţii suplimentare contactaţi echipa Carmeuse Agricultură.

Logo Carmeuse
CARMEUSE ROMÂNIA
Str. Carierei Nr. 127A, Braşov
Tel: 0268 516 841
Mob: 0757 929 157
Email: agricultura@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse-agricultura.ro


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

 

Vizualizat: 536 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?