Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucerna deshidratată - regina nutreţului!

Publicat: 03 martie 2018 - 15:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Metoda deshidratării lucernei pentru consum este soluţia cea mai bună în ferma zootehnică. Prin acest procedeu se păstrează intacte atât gustul, cât şi întreaga valoare nutriţională a lucernei, iar animalele primesc o hrană pe care o consumă cu plăcere şi cu folos. Folosul este confirmat de fermieri care ştiu ce înseamnă performanţa. 

Nicuşor Şerban, preşedintele Asociaţiei Holstein Ro, este unul dintre fermierii care au hotărât să folosească lucerna deshidratată în reţeta de furaje a vacilor din ferma sa. „Pentru că este mai comodă şi mai sigură în administrare şi pot să-mi controlez perfect nivelul de proteină din reţetele de furajare”, explică fermierul. Cât priveşte îngrăşarea tăuraşilor din rasele de carne, unul dintre cei mai respectaţi crescători de pe acest palier, Paul Cristescu, este convins că lucerna peletizată este o investiţie câştigătoare. De aceea, în această iarnă a şi făcut primul pas spre schimbarea strategiei de furajare. „Peleţii de lucernă sunt consumaţi în totalitate iar alimentarea se face cu uşurinţă. Un plus este şi faptul că fiind compactată, ocupă spaţiu mai puţin de depozitare şi, evident, pierderile sunt aproape de zero”, afirmă Cristescu.

 Lucerna deshidratata_b

Furaj inovativ, excelent înlocuitor al şroturilor
Ca să înţelegeţi valoarea acestui nou tip de nutreţ, foarte solicitat la export, precizez că este folosit cu succes ca înlocuitor al şroturilor de soia, de floarea-soarelui sau de rapiţă în reţetele de furajare folosite în fermele de porci, iepuri, păsări ouătoare şi chiar la struţi!
Luna trecută, zeci de camioane încărcate cu baloţi cu lucernă deshidratată (20,32% proteină, la 11,28% umiditate) au mers spre o fermă de curcani din Sebeş - judeţul Alba, dar şi către o fermă de vaci din judeţul Sibiu. Câteva fabrici de nutreţ combinat din Ungaria au trecut pe reţete care folosesc cu succes peleţii de lucernă. Mai ales producătorii individuali sunt cei care cumpără acest nou tip de nutreţ. Sunt convins că şi în România, familiile de la ţară care cresc păsări şi porci în gospodării vor cumpăra noul nutreţ combinat.
Ca o concluzie, nu aveţi decât de câştigat dacă încercaţi acest furaj inovativ, care aduce naturalul în stare pură în hrana animalelor!

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Vizualizat: 12885 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?