Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Lucerna deshidratată - regina nutreţului!

Publicat: 03 martie 2018 - 15:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Metoda deshidratării lucernei pentru consum este soluţia cea mai bună în ferma zootehnică. Prin acest procedeu se păstrează intacte atât gustul, cât şi întreaga valoare nutriţională a lucernei, iar animalele primesc o hrană pe care o consumă cu plăcere şi cu folos. Folosul este confirmat de fermieri care ştiu ce înseamnă performanţa. 

Nicuşor Şerban, preşedintele Asociaţiei Holstein Ro, este unul dintre fermierii care au hotărât să folosească lucerna deshidratată în reţeta de furaje a vacilor din ferma sa. „Pentru că este mai comodă şi mai sigură în administrare şi pot să-mi controlez perfect nivelul de proteină din reţetele de furajare”, explică fermierul. Cât priveşte îngrăşarea tăuraşilor din rasele de carne, unul dintre cei mai respectaţi crescători de pe acest palier, Paul Cristescu, este convins că lucerna peletizată este o investiţie câştigătoare. De aceea, în această iarnă a şi făcut primul pas spre schimbarea strategiei de furajare. „Peleţii de lucernă sunt consumaţi în totalitate iar alimentarea se face cu uşurinţă. Un plus este şi faptul că fiind compactată, ocupă spaţiu mai puţin de depozitare şi, evident, pierderile sunt aproape de zero”, afirmă Cristescu.

 Lucerna deshidratata_b

Furaj inovativ, excelent înlocuitor al şroturilor
Ca să înţelegeţi valoarea acestui nou tip de nutreţ, foarte solicitat la export, precizez că este folosit cu succes ca înlocuitor al şroturilor de soia, de floarea-soarelui sau de rapiţă în reţetele de furajare folosite în fermele de porci, iepuri, păsări ouătoare şi chiar la struţi!
Luna trecută, zeci de camioane încărcate cu baloţi cu lucernă deshidratată (20,32% proteină, la 11,28% umiditate) au mers spre o fermă de curcani din Sebeş - judeţul Alba, dar şi către o fermă de vaci din judeţul Sibiu. Câteva fabrici de nutreţ combinat din Ungaria au trecut pe reţete care folosesc cu succes peleţii de lucernă. Mai ales producătorii individuali sunt cei care cumpără acest nou tip de nutreţ. Sunt convins că şi în România, familiile de la ţară care cresc păsări şi porci în gospodării vor cumpăra noul nutreţ combinat.
Ca o concluzie, nu aveţi decât de câştigat dacă încercaţi acest furaj inovativ, care aduce naturalul în stare pură în hrana animalelor!

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Vizualizat: 10431 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Disparitia pasarilor de genofond, o povara pentru micii crescatori

Disparitia pasarilor de genofond, o povara pentru micii crescatori

Leonard Stafie, specialist în cresterea pasarilor de curte si unul dintre actorii principali ai proiectului Fundatiei Revistei Ferma de sustinere a învatamântului preuniversitar agricol, vorbeste despre provocarile cu care se confrunta crescatorii de pasari din România, la finalul vizitei efectuate la Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?