Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LifeStart elimină decalajul dintre potenţial şi performanţă

Publicat: 11 aprilie 2017 - 11:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai importantă etapă în viaţa purceilor cu performanţe bune începe cel mai probabil încă din perioada de gestaţie. Din acest moment şi până la aproximativ şase săptămâni după naştere, organismul tânăr este "programat" de natură. Nutriţia adecvată vârstei va ajuta purcelul să-şi exprime din plin potenţialul genetic.

logoaa1

Agricultura a devenit o industrie cu o importanţă vitală pentru omenire. Provocarea cu care se confruntă acest sector este legată de presiunea exercitată la nivel mondial de a dubla producţia de alimente pentru a hrăni 9 miliarde de oameni până în anul 2050 şi de a înjumătăţi presiunea asupra planetei. Pe plan mondial, productivitatea animalelor de fermă este cu 30-40% sub nivelul potenţialului lor genetic, din cauza condiţiilor suboptime de exploatare şi a stării lor de sănătate. Prin urmare, sunt necesare inovaţii menite să reducă decalajul dintre potenţialul genetic şi performanţa la nivelul fermei, dar şi pentru a face faţă provocării de a hrăni populaţia globală în creştere.

DE-INLOCUIT_foto-pag120Click pe poza pentru galerie!

Principiul programării metabolice
Centrul de cercetare Trouw Nutrition a dezvoltat un program dedicat reducerii acestui decalaj cu până la 20%. Prin punerea la dispoziţia fermierilor a unor metode naturale şi durabile de îmbunătăţire a sănătăţii şi a productivităţii animalelor, programul LifeStart promite valoare prin ştiinţă, experienţă şi performanţă.
Principiul ştiinţific din spatele acestui program este cunoscut sub numele de "programare metabolică". Acesta subliniază faptul că influenţele de mediu şi de nutriţie în timpul vieţii timpurii au un efect profund şi de lungă durată atât la om, cât şi la animale. În anul 1992, cercetătorii britanici Charles Hales, Universitatea din Cambridge, şi David Barker, Universitatea din Southampton, au demonstrat influenţa pe termen lung a evenimentelor din primele etape ale vieţii prin raportarea creşterii sensibilităţii la diabet de tip 2 la vârsta adultă indusă de nutriţia timpurie inadecvată la om.
La porcine există indicii că diferenţele în suplimentarea furajului în F0 (bunici) cu donori de metil are efect asupra trăsăturilor din carcasă abia în a doua generaţie F2. În acest fel, observăm că modificările epigenetice induse de reteţă au un efect transgeneraţional în cadrul speciei noastre ţintă, porcul.
În plus, principiul programării metabolice deschide o fereastră de intervenţie care este legată de un interval de timp din viaţa timpurie a purceilor, interval în care schimbările ar putea avea loc în scopul de a reprograma sistemul. Intervalul de timp critic variază în funcţie de speciile ţintă. Pentru porci, e demonstrat că fereastra pentru intervenţie începe în faza de gestaţie şi durează până la vârsta de şase săptămâni de viaţă a acestora. Acest interval de timp permite animalului să dezvolte programe specifice dedicate reducerii decalajului dintre potenţialul său genetic şi performanţa reală din fermă. Combinând expertiza privind sănătatea şi nutriţia animală cu experienţa practică de management a fermei, este posibil să se găsească metode durabile de îmbunătăţire a productivităţii.

Stimularea consumului de furaj în etapele timpurii
Creşterea porcilor a reprezentat un mediu ideal pentru aplicarea sistematică a programării metabolice, deoarece rezultatele sunt relativ uşor de măsurat şi de comparat. În căutarea neîntreruptă privind eficienţa durabilă, industria porcului se confruntă cu provocări unice precum extinderea dimensiunii cuiburilor. Programul LifeStart oferă industriei porcului oportunitatea de a face un salt înainte prin sprijinirea timpurie a dezvoltării purceilor, susţinând creşterea ulterioară.
Nutriţia timpurie de calitate este importantă pentru un start în viaţă mai bun. Stimularea timpurie a consumului de furaje, respectiv de substanţă uscată, în timp ce purceii încă sunt cu scroafa, sprijină dezvoltarea timpurie a tractului gastro-intestinal. Pe parcursul primelor zile de viaţă ale purcelului, stomacul şi intestinul se dezvoltă rapid. Colostrul scroafei plus nutriţia de început sunt esenţiale în asigurarea unei dezvoltări intestinale corespunzătoare. Mai mult decât atât, nutriţia adecvată înainte de înţărcare poate induce maturarea accelerată a sistemului digestiv şi pregăteşte purcelul pentru o creştere mai bună şi mai sănătoasă.
Mai mult decât atât, purceii nou-născuţi au foarte puţine celule de imunitate în intestin, acestea fiind asociate cu ţesutul limfoid. Iniţial purceii sunt protejaţi numai de factorii imuni materni furnizaţi prin colostrul şi laptele scroafei. În prima fază a vieţii, purceii îşi dezvoltă propriul sistem imunitar, dar acesta este un proces destul de lung şi lent. La vârsta de înţărcare, sistemul imunitar nu este încă perfect matur şi impactul îndepărtării bruşte a protecţiei materne, combinat cu stresul şi posibilitatea apariţiei unor infecţii, creează un decalaj de imunitate. Adăugarea de nutrienţi funcţionali în hrană, care duc la stimularea sistemului imunitar, oferă în următoarele perioade de viaţă o protecţie optimă, reducând în acelaşi timp nevoia de intervenţii cu antibiotice.

Tranziţie lină la schimbarea furajelor
O tranziţie lină de la etapa de sugar la perioada post-înţărcare poate fi realizată prin folosirea unor furaje de calitate, perfect adaptate nevoilor purceilor atât înainte, cât şi după înţărcare. Acest lucru poate reduce instinctul neofobic faţă de ingredientele prezente în furajul folosit la înţărcare, stimulând consumul şi reducând efectul negativ asupra integrităţii aparatului intestinal, mai ales pe fondul unui consum redus imediat după înţărcare. Mai mult decât atât, în acest fel scade intervalul cu ingesta redusă de furaj în primele zile după înţărcare. Toate acestea pot fi traduse într-o creştere mai rapidă, permiţând o omogenitate mai bună în interiorul lotului, în fazele ulterioare de dezvoltare.

Concluzii
Nutriţia adecvată în viaţa timpurie, cu accent pe primele şase săptămâni de la naştere, îmbunătăţeşte uniformitatea cuiburilor, deoarece purceii mici reuşesc să ajungă din urmă restul cuibului. În plus, creşterea suplimentară obţinută în primele şase săptămâni de viaţă asigură o greutate mai mare la finisare şi reducerea numărului de zile până la sacrificare. Impactul economic este semnificativ deoarece conduce la optimizarea proceselor din fermă, având ca efect direct creşterea cantităţii de carne produsă per metru pătrat.

A. DAMVELD şi S. PAREDES
Trouw Nutrition


O CREŞTERE DURABILĂ PENTRU PERFORMANŢE SUPERIOARE
Trouw Nutrition a efectuat un studiu cu diferite tipuri de furaj, începând cu perioada de sugar şi până la vârsta de şase săptămâni a purceilor. În timpul primelor două săptămâni de viaţă, pe lângă laptele scroafei, purceii au primit suplimentar Milkiwean Yoghurt, ceea ce a îmbunătăţit omogenitatea cuiburilor la înţărcare, ca rezultat al dezvoltării tractului gastro-intestinal, asigurat de o mai bună proliferare celulară şi de activitatea crescută a genelor la nivel intestinal. A existat, de asemenea, un avantaj suplimentar de creştere şi în fazele ulterioare.
Combinarea Milkiwean Yoghurt cu furaje prestarter şi starter Milkiwean, de bună calitate, până la vârsta de şase săptămâni, a condus la obţinerea unei greutăţi mai mari la sfârşitul perioadei de creşă, care s-a menţinut şi amplificat până la sacrificare. Avantajul principal a fost vizibil la populaţia cea mai vulnerabilă de purcei, şi anume cei slabi, cu greutate mică. Acest lucru demonstrează că suplimentul Milkiwean Yoghurt, combinat cu un furaj starter de bună calitate, are un avantaj în ceea ce priveşte omogenitatea şi creşterea în greutate corporală în interiorul lotului (graficele 1 şi 2) (Inssolpig, Belgia 2013), scăderea numărului de zile până la sacrificare şi reducerea ciclului/an; toate având ca rezultat obţinerea de beneficii economice pentru fermier.

 Graficul 1: Programul de furajare Lifestart vs. programul de furajare tradiţional. Efect asupra omogenităţii

 graf1a1Graficul 2: Programul de furajare Lifestart vs. programul de furajare tradiţional. Efect asupra greutăţii corporale în ultima fază de finisare

 graf2a1_b

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 209 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?