Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Kverneland, 140 de ani de inovaţie continuă

Publicat: 07 noiembrie 2019 - 11:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În anul în care Ion Creangă termina de scris mult îndrăgitul roman autobiografic „Amintiri din copilărie”, iar genialul Albert Einstein vedea pentru prima dată lumina zilei, undeva în nordul Europei, Ole Gabriel Kverneland îşi împlinea un vis... Acela de a construi o forjă pentru producţia coaselor, unealtă folosită şi astăzi la muncile câmpului de către ţăranul român. Nimeni nu anticipa că, 140 de ani mai târziu, această ambiţie a sa avea să se transforme într-una dintre cele mai importante afaceri din domeniul agricol.

Ceea ce Ole Gabriel Kverneland a imaginat în atelierul său din acel mic orăşel de fierari din Norvegia în 1879 a devenit în scurt timp un centru de producţie a plugurilor pentru cai. După care, odată cu revoluţia industrială, când tracţiunea animală a fost înlocuită de cea a „cailor putere”, activitatea s-a diversificat şi ea, rezultând o gamă largă de implemente dezvoltate pe baza ideilor inovatoare şi a cerinţelor tot mai crescute ale fermierilor. Acum, în 2019, Kverneland este un important furnizor de tehnică agricolă performantă, cu dorinţa de a explora cât mai bine oportunităţile prezentului şi o strategie bazată pe investiţii cu viziune către viitor.

Kverneland, 140 de ani de inovaţie continuăClick pe poza pentru galerie!

Locul de unde a pornit totul
Aşa cum relatam în numărul precedent al revistei Ferma, compania norvegiană a organizat la sfârşitul lunii august a.c. o acţiune de presă în care au fost prezentate noutăţile pentru Agritechnica şi s-a accentuat momentul aniversar al celor 140 de ani de activitate neîntreruptă. Legătura cu trecutul a fost foarte inspirat marcată de o vizită la atelierul în care Ole Gabriel Kverneland a pus bazele afacerii sale, astăzi transformat în muzeu. Ghid ne-a fost chiar unul dintre descendenţii direcţi ai acestuia, Stein Kverneland, care ne-a vorbit despre cum şi-a imaginat străbunicul său această mare aventură, prezentându-ne totodată exponatele din muzeu. Un loc destul de întunecat, dar populat cu foarte multe unelte, de la foarfeci, cleşti, burghie de diferite dimensiuni şi până la produsul finit, tot soiul de coase. Chiar şi acel ciocan de forjă cu arc de la care a pornit totul, şi care, atenţie, este încă în perfectă stare de funcţionare! Nu-i puţin lucru, trebuie să recunoaştem. „E dovada că toate aceste lucruri au fost făcute să dureze, iar clienţii au fost mereu pe primul plan”, susţine fostul manager de produs şi actualul gardian al muzeului, cu o experienţă de lucru de aproape 40 de ani în companie.

Înapoi în timp
Mai târziu, în câmpul de demonstraţii aveam să vedem şi câteva utilaje „de colecţie”, printre care un plug tras de cai, construit tocmai în 1928, şi un altul - Hydrex, din 1948, cu însemnele originale, ataşat unui tractor Ferguson. O adevărată întâlnire cu istoria. Acesta din urmă, un plug cu două brazde, a ieşit de pe poarta fabricii cu zece ani înainte ca Stein Kverneland să se nască. „Primele modele de pluguri aveau două versiuni - una cu cadrul din lemn şi o alta cu cadrul din oţel. Pot să vă spun şi preţul de vânzare din anul 1886: 18 coroane norvegiene (care în banii de astăzi ar putea echivala cu doar doi euro) pentru modelul de lemn, în timp ce varianta din oţel costa dublu”, ne-a explicat urmaşul fondatorului mărcii Kverneland. Înainte de era mecanizării, un fermier abil putea ara cu plugul tras de cai 0,7 hectare de teren într-o zi, pe când cu modelul Hydrex ataşat unui tractor se acoperea o suprafaţă de zece ori mai mare, ne-au asigurat reprezentanţii companiei norvegiene. Prin comparaţie, cel mai mare plug realizat astăzi de Kverneland, un model cu 12 trupiţe, poate ara într-o singură zi cel puţin 60 de hectare!

Oţel tratat termic pentru mai multă rezistenţă
Primele pluguri Kverneland pentru tractoare au fost fabricate în 1928. Evident, erau pluguri tractate, căci la vremea respectivă nu fusese încă inventată legătura de prindere în trei puncte de pe tractoare. Dar la fabrica din Klepp, producţia a început abia în 1947. În prezent, aici lucrează 560 de angajaţi, în două schimburi, cinci zile pe săptămână. Când sunt comenzi mari se ajunge şi şase zile de lucru, în trei schimburi. De asemenea, există anumite activităţi, complet automatizate, care nu se întrerup nici măcar duminica. În această uzină sunt produse 5.000 de pluguri pe an, în medie 25 pe zi. Pentru asta e nevoie de 20.000 tone de oţel de cea mai bună calitate, în fiecare an. Aşadar, nu vorbim de un oţel oarecare, ci de unul special creat pentru Kverneland, cu anumite proprietăţi cerute de norvegieni. În afară de asta, oţelul este călit printr-un proces de tratare termică prin inducţie unic în industrie. De altfel, toate cadrele Kverneland sunt supuse de două ori unui proces de tratare termică. Temperaturile ajung până aproape de o mie de grade Celsius. Acest proces unic efectuat de Kverneland oferă robusteţe, flexibilitate şi durabilitate. {i pentru că punctele de sudură sunt un element de slăbiciune pentru orice plug, cadrele Kverneland sunt alcătuite dintr-o singură structură!

Obiectiv: zero pierderi!
Nivelul de precizie şi eficienţă în fabrica din Klepp este foarte ridicat. Doar Kverneland este o companie deţinută de japonezii de la Kubota. Rata de eşec rezultată în urma procesului de producţie este de 0,36%. }inta este, desigur, zero pierderi! Chiar dacă o mare parte din procesul de lucru este automatizat, folosindu-se roboţi şi alte echipamente performante, munca fizică este foarte solicitantă în anumite sectoare. E nevoie de forţă brută pentru manipularea anumitor componente. Nordicii sunt însă oameni puternici. Plugurile sunt testate pentru a rezista la cele mai dure condiţii de lucru. Există special amenajată o pistă cu moloz unde aproape în permanenţă tractoarele trag după ele astfel de implemente, dar şi o cameră unde plugurile sunt supuse unor forţe mari pentru a le testa rezistenţa la scuturare. Fiecare produs este supus unui control al calităţii riguros care durează cel puţin zece ani, adică înainte de a fi lansat, dar şi după apariţia sa pe piaţă. Kverneland dispune chiar şi de un laborator metalurgic, unde se studiază, analizează şi dezvoltă oţelul special folosit la construirea plugurilor, şi nu numai. Reprezintă ADN-ul grupului, ni s-a spus. De aceea, calitatea produsului va fi întotdeauna una de excepţie. Nu de alta, dar plugurile Kverneland sunt recunoscute pentru performanţele deosebite, pentru longevitate şi costurile de exploatare reduse.

 Stein Kverneland_b

Stein Kverneland: „În mod evident, sunt mândru când văd logo-ul Kverneland în locurile pe unde călătoresc. Evocă o anumită emoţie în mine. Este clar că Ole Gabriel a făcut o treabă bună”.


STRATEGIE CONSTRUITĂ DUPĂ PRINCIPIILE FILOZOFIEI KAIZEN
Proprietarul Kverneland, grupul industrial Kubota, a susţinut în ultimii ani investiţiile pe care norvegienii le-au operat în direcţia creşterii automatizării şi a capacităţii de producţie, precum şi îmbunătăţirea eficacităţii producţiei. Regruparea tuturor activităţilor în interiorul uzinei de la Klepp, în special relocarea centrului de cercetare şi dezvoltare, inclusiv a spaţiilor de testare şi a laboratorului metalurgic, care anterior era amplasat la 5 km de locul de producţie, reflectă filozofia Kaizen, un principiu japonez care se concentrează pe îmbunătăţirea continuă în toate aspectele vieţii. Ea a început să fie aplicată şi în mediul de afaceri, iar activităţile Kaizen îmbunătăţesc în mod continuu toate funcţiile de business, de la producţie, la management şi de la CEO, la muncitorii din liniile de asamblare.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 723 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?