Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Întâlnirile Corteva cu fermierii din Moldova

Publicat: 15 ianuarie 2020 - 23:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul evenimentului anual organizat de Corteva Agriscience la Iaşi, în ziua de 21 noiembrie a.c., au fost prezentate atât noutăţile tehnologice puse la dispoziţia fermierilor pentru următorul an agricol, cât şi unele semnale referitoare la experienţele practice din precedentul an de producţie.

 

”În ceea ce priveşte noutăţile din domeniul seminţelor, am subliniat în mod deosebit hibrizii de porumb AQUAmax, în special cei lansaţi în acest an, P8834, P 9610, P 8889 şi P 0217, care s-au comportat extraordinar în această parte a Moldovei. La floarea-soarelui, P64LE 136 şi P64LE 137 sunt doi hibrizi noi, pe tehnologia ExpressSun, lansată de DuPont şi Pioneer, care este una dintre cele mai inovatoare. De asemenea, există încă doi hibrizi noi de floarea-soarelui şi pe tehnologia Clearfield, respectiv P64LP 130 şi P64LP 140, cu rezultate excelente în condiţii dificile de climă”, sublinia Valentin Budeanu, director pentru regiunea de nord-est a Moldovei.

Întâlnirile Corteva cu fermierii din MoldovaClick pe poza pentru galerie!

Productivitate şi stabilitate
La orice plantă cultivată, alegerea hibrizilor sau a soiurilor reprezintă un capitol deosebit de important. Datorită geneticii, spre exemplu la porumb, diferenţa de producţie poate fi de peste 750 kg la hectar, aşa după cum s-a constatat în cadrul competiţiilor din câmp realizate în judeţul Iaşi. ”Pentru 2020, la porumb avem nouă hibrizi introduşi pe piaţă, întărind cele mai cerute grupe de maturitate din România, respectiv pe intervalul 300-500 FAO. În ultimul deceniu, nici un an de producţie nu a semănat cu celălalt. De aceea, subliniez caracteristica legată de stabilitatea hibrizilor noi, iar fermierii care vor miza pe aceştia vor căpăta sporuri de producţie semnificative”, menţiona Andrei Ciocoiu, reprezentant Corteva.

Provocările anului 2019
În sezonul trecut, startul porumbului a fost în coordonate foarte bune, având precipitaţii încă de la semănat. Dar, tocmai pe acest fond, plantele nu au reuşit să se înrădăcineze foarte bine, cu efecte asupra rezistenţei acestora. ”Pentru cei care au amplasat porumbul în monocultură, pe fondul unei mai slabe înrădăcinări, au apărut probleme cu dăunătorii, respectiv cu viermele vestic al rădăcinilor de porumb, determinate atât de larve, cât şi de adulţi. Stim că larvele se hrănesc cu rădăcinile de porumb, determinând scurtarea acestora şi slăbirea puterii de a susţine planta, aceasta aplecându-se către sol, iar adulţii se hrănesc cu limbul foliar, perforându-l, dar şi cu mătasea şi polenul din timpul înfloririi, atacul extinzându-se şi asupra boabelor din vârful ştiuletelui.
Sperăm ca decidenţii din UE să înţeleagă că în România sunt mari probleme legate atât de viermele vestic, cât şi de gărgăriţa (răţişoara) frunzelor de porumb. Fără tratament la sămânţă, ar trebui să închidem porţile, deoarece nu există soluţie alternativă. De exemplu, în cazul Diabrotica virgifera, noi avem soluţia tratamentului în vegetaţie cu un insecticid deosebit de eficient, Inazuma®, cu activitate complexă, sistemică şi de contact, însă pentru combaterea adulţilor, pe partea de atac al larvei, nu sunt soluţii”, explica Valentin Budeanu.

Fără insecticide, dăunătorii sunt imposibil de combătut
Atât fermierii, cât şi reprezentanţii unităţilor fitosanitare au semnalat faptul că insectele au fost deosebit de prezente şi în câmpurile cu cereale păioase, în toamna 2019, determinând cele mai mari probleme la aceste culturi înainte de intrarea în iarnă. Până în urmă cu doi ani, partea de dăunători era controlată încă din toamnă, fermierii dispunând de insecticide specifice omologate. Apoi acestea nu au mai fost omologate. ”Anul acesta, noi am omologat un insecticid cu acţiune sistemică, Transform™, pentru o protecţie de lungă durată asupra afidelor din culturile de grâu de toamnă, orz de toamnă, ovăz. Prezintă o absorbţie rapidă în plantă, protejează planta la scurt timp de la aplicare şi are o rezistenţă deosebită la spălare. De asemenea, acţionează rapid asupra dăunătorilor prin contact şi ingestie, diminuând transmiterea bolilor care pot afecta producţiile calitativ şi cantitativ”, informa Ciprian Păcuraru, Customer technology specialist la Corteva.
A revenit în portofoliu produsul Evolus, un fungicid sistemic cu spectru larg de combatere a bolilor foliare la cerealele păioase. În 2017, în România a fost utilizat pe circa 300.000 ha. În 2018 nu a mai putut fi folosit. Acum a revenit, dar cantităţile disponibile încă nu pot acoperi suprafaţa din anul 2017. ”Evolus este un fungicid cu trei substanţe active care rezolvă tot ceea ce înseamnă boli - atât foliare, cât şi ale spicului - la grâu.
Anul trecut, lansam şi un erbicid cu aplicare în toamnă, Bizon™, cu efect de lungă durată, împotriva buruienilor problemă din culturile de cereale păioase. Acum, după rezultatele practice din ferme, putem concluziona că a fost un an în care, folosind acest erbicid în postemergenţă, buruienile au putut fi controlate încă din toamnă, oferind un răgaz pentru fermieri până în primăvară, atunci când lucrările se aglomerează foarte mult”, menţiona Ciprian Păcuraru.

Tineri cu dragoste pentru agricultură
Un element de noutate al reuniunii agricole de la Iaşi a fost acela legat de faptul că a crescut numărul fermierilor tineri prezenţi activ în cadrul dezbaterilor. ”Am venit să aflu noutăţi legate de seminţele de porumb, floarea-soarelui, soia, dar mai ales să identific soluţii cât mai potrivite legate de protecţia culturilor. Multe produse sunt deja interzise, poate că şi alte substanţe active vor urma aceeaşi procedură. Informându-ne de la cei din acest domeniu de activitate, ne putem pregăti mai bine pentru anul 2020. Apoi, m-au interesat aspectele legate de doze, tipuri de produse de protecţie a plantelor, unele trebuind a fi chiar înlocuite. Toate aceste discuţii te ajută să îţi formezi o părere despre tehnologia actuală şi să decizi cât mai corect”, spunea Alin Badalea, absolvent din Promoţia 2017 a USAMV Iaşi, şef de fermă în comuna Movileni, judeţul Iaşi.
În zona Moldovei, reuniunea de la Iaşi a succedat altor două asemenea întâlniri profesionale cu fermieri din judeţele Neamţ şi Botoşani şi s-a bucurat de prezenţa a peste 150 de producători agricoli din judeţ.

Valentin Budeanu_b
Valentin Budeanu: “Am organizat întâlniri prefesionale cu fermierii din regiunea de nord-est pentru a le explica noutăţile din portofoliul Corteva şi cu ce venim noi în plus, ca performanţe, la nivel de fermă, atât pe partea de seminţe, cât şi pe cea de pesticide. Am dorit să dezbatem cât mai amănunţit şi etapele de lucru pe care le-au parcurs fermierii în anul de producţie 2019, să evidenţiem greşelile pe care le-au făcut şi să vedem cum pot fi acestea evitate pe viitor”.

Andrei Ciocoiu_b

Andrei Ciocoiu: “La porumb, hibrizii pe care îi avem în portofoliu sunt deosebit de echilibraţi şi de adaptaţi pentru această zonă. Vorbesc despre echilibru între stabilitate şi productivitate, indiferent de condiţiile specifice ale anului de producţie”.

Ciprian Pacuraru_b

Ciprian Păcuraru: “Tot ceea ce este omologat în momentul de faţă nu controlează dăunători precum musca grâului, afidele etc. În toamnă am văzut atacuri foarte mari de dăunători. De aceea, inclusiv aici, la Iaşi, am tras un semnal de alarmă şi am recomandat fermierilor să monitorizeze foarte bine culturile din acest punct de vedere”.

 Nicolae Berea_b

SEMĂNAT DIFICIL ÎN LOTURILE DE HIBRIDARE
Provocările legate de schimbările climatice sunt tot mai complexe, iar fermierii se arată tot mai interesaţi să fie prezenţi la evenimentele profesionale de profil, atât pentru a schimba idei şi experienţe cu alţi colegi, cât şi pentru a lua act de soluţiile tehnologice propuse de către specialiştii care sunt în măsură să pună în practică rezultatele cercetărilor ştiinţifice specifice. ”Anul acesta a fost foarte bun pentru porumb. {i totuşi, în cazul producătorilor de sămânţă, din pricina ploilor din perioada semănatului, a existat dificultatea găsirii unor intervale de timp pentru a face semănatul la momentul potrivit. Un lot de hibridare, aşa cum se cunoaşte, se seamănă cel puţin în două etape, în funcţie de stadiul de germinare a bobului în sol sau de apariţia cotiledoanelor la suprafaţa solului. Dacă aceste etapizări nu se respectă, apar probleme la momentul înfloritului. De fapt, etapizările la semănat sunt stabilite tocmai pentru a crea o coincidenţă bună în momentului înfloritului între apariţia mătăsii la forma mamă şi eliberarea polenului de către forma tată. Aceasta a fost una dintre provocări, pe care am împărtăşit-o la întâlnirea cu colegii şi cu reprezentanţii Corteva”, menţiona Nicolae Berea, director tehnic la Semtop Iaşi.


Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1062 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?