Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inovaţiile Corteva în câmpul performanţei Zăneşti

Publicat: 06 noiembrie 2019 - 10:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La finalul lunii august, în câmpurile Fermei Zăneşti a Grupului de firme TCE 3 Brazi, judeţul Neamţ, compania Corteva Agriscience şi-a prezentat portofoliul de noi produse, hibrizi Pioneer şi soluţii de protecţia plantelor, precum şi tehnologiile care permit manifestarea la maximum a potenţialului genetic. La evenimentul care a inclus şi recomandări tehnice oferite de către Lebosol, partenerul pe segmentul de fertilizare, au fost prezenţi peste 450 de fermieri din regiunea de nord-est a României.

 

În loturile experimentale de la Zăneşti, au fost expuşi zece noi hibrizi de porumb propuşi de Corteva pentru anul 2020, hibrizi semitimpurii din categoria Optimum AQUAmax. ”Sunt hibrizi din categoria Excepţional din punct de vedere productiv. În România, suntem compania numărul unu în vânzările de sămânţă hibridă de porumb, de floarea-soarelui şi în vânzarea de seminţe de soia. Suntem cea mai mare companie de erbicide la porumb în postemergenţă şi la cereale păioase (aţi auzit de produse ca Pixxaro Super - o soluţie eficientă pentru controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale şi perene în cultura de cereale păioase -, sau Mustang™ - erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunza lată din culturile de cereale păioase şi de porumb -, ori Pallas, Floramix ş.a.m.d.)”, declara Jean Ionescu, Country Leader Romania & Moldova.
Corteva investeşte în cercetare aproximativ cinci milioane de dolari zilnic. 13.000 de cercetători lucrează pentru a le aduce fermierilor cele mai inovative soluţii de genetică şi de protecţie a plantelor.

Inovaţiile Corteva în câmpul performanţei ZăneştiClick pe poza pentru galerie!

N-Lock™ ţine azotul la rădăcină
Cât priveşte inovaţia de cel mai înalt nivel, la Zăneşti au fost expuse aspecte legate de un produs deosebit care poate ajuta la menţinerea azotului la nivelul radicular al porumbului sau al altor plante de cultură. “N-Lock™ este un stabilizator de azot care se utilizează cu toate tipurile de fertilizanţi cu azot şi care poate fi aplicat la culturile de porumb, de cereale şi de rapiţă. Cu certitudine, pentru fermierul care vrea să ţină pasul cu tehnologia agricolă mondială, Corteva va reprezenta una dintre cele mai importante alegeri. În România, tehnologiile noastre, prin firmele din care s-a constituit Corteva Agriscience - Pioneer, Dow şi DuPont -, acoperă în acest moment cea mai mare parte a agriculturii din ţara noastră, adică aproximativ 4 milioane de hectare, din cele aproximativ 8,5 mil. ha de teren arabil. Prin ceea ce facem, dorim să fim parte din profitabilitatea fiecărei ferme cu care colaborăm”, accentua Jean Ionescu.

Cu cât e mai mică grupa FAO, cu atât scade şi nivelul recoltei
Colaborarea dintre TCE 3 Brazi Neamţ şi Corteva Agriscience este aşezată pe temeiul respectului şi al cunoaşterii ştiinţifice, rezultatele parteneriatului din anul agricol 2018-2019 putând fi analizate de către fermieri în cadrul platformei amenajate pe aproximativ 20 de hectare, care a inclus loturi de porumb, floarea-soarelui şi soia.
”La porumb, pentru această întâlnire profesională cu fermierii, am pregătit loturi cu aproape toţi hibrizii Pioneer. Pe 80% dintre cele 1800 ha cultivate cu porumb folosim hibrizi AQUAmax. Îi sfătuiesc şi pe ceilalţi colegi fermieri să procedeze la fel, deoarece atât de evocatele schimbări climatice nu sunt doar teorie, ci realitate. Pe de altă parte, cum în ultimii ani reuşim să obţinem producţii de peste 12 tone de porumb boabe STAS/ha, considerăm că merită să prezentăm şi tehnologia pe care o aplicăm pentru asemenea producţii, în sistem neirigat şi, de precizat, în nordul Moldovei. În ultima vreme, ne-am îndreptat şi noi către hibrizi din grupa 360-380 FAO, până acum semănând doar hibrizi din grupa 300 FAO. Ştim, cu cât grupa FAO este mai mică, cu atât mai mic este şi nivelul recoltei. Pentru atingerea unor praguri înalte de producţie sunt foarte importante aspectele legate de alegerea seminţei, de densitatea la semănat, precum şi cele privitoare la protecţia culturii”, explica Vasile Iacob, directorul tehnic al TCE 3 Brazi.
În zona aceasta submontană, au început să apară probleme cu Diabrotica virgifera virgifera - Le Conte - Viermele vestic al rădăcinilor de porumb. Dacă nu vor fi luate măsuri severe, la cultura porumbului, care, la ora actuală, este una rentabilă, fiind printre puţinele specii care aduc profit, producţiile se vor diminua drastic, avertizează Vasile Iacob. “Am aproximativ 4 decenii de experienţă în agricultură, dar anul acesta a fost deosebit de provocator, chiar unic, din punct de vedere al evoluţiei vremii. Probabil că şi la noi, recolta de porumb va fi puţin mai mică decât în 2018, dar nu cu mult, ci doar cu o 1-200 kg. Aceasta, inclusiv ca urmare a unor elemente tehnologice”, a spus specialistul.

Seceta s-a instalat după ce porumbul a polenizat
În anul de producţie 2018-2019, în România, pe fondul problemelor la celelalte culturi agricole determinate de evoluţia nefavorabilă a vremii, cultura de porumb a beneficiat de o creştere a suprafeţei cu aproximativ 300.000 de hectare, ajungându-se la aproximativ 2,5 mil. ha. Aceasta a condus la o cerere de sămânţă mai mare, iar pentru viitor recomandarea specialiştilor este aceea ca pe întreaga suprafaţă ocupată cu porumb să se folosească doar sămânţă certificată, spre a se asigura productivitate şi eficienţă economică. ”Am putea spune că efectul condiţiilor climatice nu a fost atât de drastic. Dacă vorbim despre porumb, seceta s-a instalat după ce porumbul a polenizat şi boabele au fost umplute. Seceta, aici, nu va afecta mult recolta. Dar, avem zone din ţară, cum este sud-estul României (Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, o parte din Călăraşi), unde, utilizându-se o genetică mai tardivă, hibrizii au fost prinşi de secetă chiar în timpul procesului de umplere a bobului, plantele având mai mult de suferit. Contează, aşadar, vremea şi contează şi sămânţa folosită la semănat. Să fie sămânţă certificată şi nu sămânţă recuperată, aşa cum, din păcate, încă se foloseşte în România”, avertiza Maria Cîrjă.

Zece noi hibrizi pentru campania 2020
Cât priveşte sămânţa certificată, pentru fermierii profesionişti din această zonă, Corteva a prezentat zece noi hibrizi de porumb, printre care P 9415, P 9610, P 9557, P 9889, P 0268, care se pretează foarte bine pentru această parte de nord a ţării şi care depăşesc cu minimum 7% producţiile hibrizilor pe care îi înlocuiesc. La floarea-soarelui, alături de cei doi hibrizi foarte cunoscuţi, care ocupă peste 400.000 ha în România, respectiv L25 şi L 99, au fost prezentaţi doi hibrizi noi care “sperăm ca într-un an sau poate doi să-i înlocuiască pe L 136 şi L 137. În lotul de soia, am prezentat rezultatele în producţie, în condiţiile acestui an, ale unui soi introdus în România în anul 2018, respectiv soiul T36 şi, după cum arată câmpul, ne aşteptăm la producţii de peste 6 tone/ha. Aşadar, seminţele certificate, alese corect şi beneficiind de tehnologie potrivită, pot aduce rezultate deosebite şi pot asigura continuitate în afacerile agricole”, menţiona directorul de Marketing Corteva, pentru România şi Republica Moldova.
Platforma de porumb din cadrul Fermei Zăneşti-Neamţ a inclus hibrizi cu grupe de maturitate cuprinse între FAO 300 şi FAO 400, fiind puşi în testare inclusiv hibrizi din grupele FAO 400 - FAO 450. La floarea-soarelui am văzut opt hibrizi, alături de L25, L 99, L 136 şi L 137, fiind incluşi şi patru varietăţi timpurii cu tehnologie Clearfield.

Maria Cirja_b
Maria Cîrjă: ”Ca în fiecare an, la TCE 3 Brazi, ne întâlnim cu un număr foarte mare de fermieri. De ce, oare? Compania Corteva este prezentă în judeţul Neamţ de foarte mulţi ani, ca şi Pioneer, DuPont sau Dow. De doi ani, suntem împreună sub o singură umbrelă, Corteva. Corteva astăzi este cea mai mare companie de agricultură din lume. Suntem la TCE 3 Brazi, deoarece Corteva colaborează cu cei mai performanţi specialişti şi fermieri din România. Nici o afacere nu are succes dacă produsele şi oamenii care le manageriază nu sunt de cea mai înaltă performanţă”.

Vasile Iacob_b

Vasile Iacob: ”Colaborarea cu Corteva este de tradiţie, prin firmele din care se constituie compania având peste 10-12 ani de când experimentăm împreună ceea ce reprezintă nou şi performant în domeniul producţiei agricole. Suntem onoraţi şi cu bucurie ne gândim ca pentru anul 2020 să extindem suprafaţa expoziţională din câmp de la 20 la 50 ha”.


CORELAREA VITEZEI MAŞINI CU DENSITATEA LA SEMĂNAT
Alături de aspectele legate de alegerea seminţei, certificate şi potrivită zonei de cultivare, un plus de producţie este adus de veriga “densitate la semănat”. “De exemplu, să zicem că ne-am propus o densitate de 72.000 de plante. Cu semănătorile performante de astăzi, dacă mecanizatorul vorbeşte la telefon în timpul semănatului şi, fără să îşi dea seama, măreşte viteza la peste 6-7 km/oră (cât este maximum permis, pentru amintita densitate la semănat), avem pierderi de recoltă. Dacă atunci când a semănat vorbind la telefon, mecanizatorul a mărit viteza la 10-12 km/oră, la recoltare, în loc de 72.000, avem doar 60-62.000 de plante/ha. Pentru noi, un avantaj a fost şi faptul că am avut o semănătoare nouă Vaderstad, de mare precizie, cu care am realizat o lucrare perfectă de semănat, la densităţile dorite. În aceste loturi, avem densităţi şi de 73-74 de mii de plante/ha. Hibrizii Pioneer permit asemenea densităţi şi avem încredere în faptul că vom obţine rezultate foarte bune în producţie”, explica Vasile Iacob

Fermieri - Itesti_b


FERMIERII PREZENTI AU MANIFESTAT INTERES MAXIM
Un element de noutate l-a reprezentat faptul că, la Ziua Câmpului Corteva - TCE 3 Brazi Neamţ, producătorii agricoli au venit cu obiective tehnice concrete, ceea ce denotă o specializare a fermierilor şi o preocupare mai intensă a acestora pentru profesionalizare în agricultură, transformând lucrul pământului în afacere. ”Avem suprafeţe diferite, de la 80 ha la 450 ha, pe care le exploatăm în zona Iteşti, judeţul Bacău, şi pe care vrem să le facem să producă la maximum, în condiţii de durabilitate. Anul trecut au început probleme destul de mari cu dăunătorii, iar acum suntem deosebit de interesaţi atât de noii hibrizi de porumb şi de floarea-soarelui, cât şi de substanţele pentru protecţia plantelor. Urmărim anumiţi hibrizi de porumb de la Pioneer de câţiva ani, aici venind pentru al patrulea an consecutiv şi încercând să comparăm rezultatele de la un an la altul. Unul dintre hibrizii de interes pentru zona noastră este P 9903”, mărturiseau fermierii Vasile Matei şi Marian Diaconu.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 324 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?