Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Inovaţii în viticultură, la târgul SITEVI

Publicat: 06 februarie 2020 - 08:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru cei interesaţi de domeniul viticol, pomicol şi al producţiei de legume, finalul anului 2019 a adus cu sine cel mai mare târg de profil din lume, la Montpellier - Franţa.

SITEVI 2019, Salonul internaţional al echipamentelor şi tehnologiilor pentru producţia de viţă-de-vie, fructe şi legume, eveniment ce are loc din doi în doi ani, s-a desfăşurat în perioada 24-26 noiembrie 2019 şi a înregistrat peste 58.000 vizitatori din peste 73 de ţări.

Printre cei 1.100 expozanţi, din 25 de ţări, s-au numărat şi nume cu greutate din industrie, printre care şi cele reprezentate de MEWI în România, precum Fendt, Valtra (tractoare) şi ERO, Braun sau Nobili (utilaje). „O expoziţie impresionantă!”, afirmă Toni Darvas, brand manager echipamente viticole la MEWI, care a fost prezent la expoziţie şi ne-a împărtăşit despre cele întâmplate la SITEVI.

Inovaţii în viticultură, la târgul SITEVIClick pe poza pentru galerie!

Standul ERO - apreciat inclusiv de concurenţă

În 2020, fermierii viticultori îşi vor putea realiza lucrările din vie cu ajutorul unor utilaje şi mai eficiente, al unor echipamente mult îmbunătăţite, dotate cu noi tehnologii şi proiectate astfel încât să facă mai uşoară fiecare etapă a lucrărilor.

„Printre standurile care m-au impresionat a fost şi cel al producătorului german ERO, care a fost amenajat deosebit, fiind apreciat inclusiv de concurenţă. Aici vizitatorii s-au întâlnit cu obişnuita calitate germană, funcţionalitatea crescută şi tehnologia înaltă a produselor. Ca noutate, la stand a putut fi văzut utilajul dublu U de cârnit, care este de fapt tractat, deşi se montează direct în tiranţii spate. Are un şasiu cu patru roţi, cu care se lasă în jos şi, de fapt, suportă greutatea utilajului. Reprezentanţii Jidvei, care sunt în momentul de faţă cei mai mari viticultori din Europa (într-o singură proprietate), au apreciat utilajul şi chiar au cerut o demonstraţie cu acesta”, spune Toni Darvas.

Un alt utilaj care a stârnit interesul a fost ERO Cane-Pruner Viteco, care toacă resturile vegetale de pe firele întinse între şpalieri, despre care reprezentantul MEWI spune că „este un produs unic, care nu există în portofoliul vreunui alt producător”.

Performantul tandem Fendt 200 V/F Vario + Braun

Unul dintre echipamentele inovative pentru viticultură, care a putut fi văzut în premieră la Agritechnica 2019, performantul tandem Fendt 200 V/F Vario + Braun, nu putea lipsi de la SITEVI. Proiectat pentru combaterea mecanică a buruienilor, sistemul unic all-in-one, creat de Fendt împreună cu Braun Mechanical Engineering GmbH, preia aproape complet controlul asupra echipamentului. Astfel, conducerea unor combinaţii complexe tractor/utilaj devine mult mai facilă, iar calitatea muncii realizate creşte. „Vizitatorii au fost foarte impresionaţi de acest echipament. Nu funcţionează decât împreună cu Fendt, pentru că nici un alt tractor nu ştie să facă la fel de bine ceea ce face Fendt - mă refer la dozarea debitului şi a presiunii de ulei, respectiv la tehnologia load-sensing, cu pompa mare de 122 l dublu tandem. Acesta a fost şi motivul pentru care a fost dezvoltat împreună cu Fendt”, a adăugat reprezentantul MEWI.

La standul Fendt au fost expuse şi modelele seriilor de tractoare 200, 300, dar şi noul 942 Vario, votat la Agritechnica “Tractorul anului 2020”.
A fost apreciată iniţiativa producătorului de a amenaja o zonă dedicată interacţiunii cu vizitatorii, clienţii sau dealerii; practic, un spaţiu pentru discuţii deschise, unde s-au susţinut diverse prezentări, au fost rulate filme etc.

De mare interes s-a dovedit a fi şi utilajul TRP 145 RT, produs de Nobili, o tocătoare de resturi vegetale, dar şi de crengi, pe care le adună ulterior într-un sac de dimensiuni mari sau într-o lădiţă montată din fabrică. „Utilajul nu lasă ca resturile vegetale dintre rânduri să se amestece cu pământ. Este foarte importantă înlăturarea acestora în cazul existenţei unor boli care atacă via. În plus, după uscare, pot fi folosite drept combustibil solid pentru microcentrale, pentru realizarea peleţilor etc. Foarte mulţi fermieri, inclusiv din România, sunt interesaţi de acest utilaj”, a explicat Toni Darvas.

Noua serie de tractoare specializate de la Valtra

Valtra a prezentat la SITEVI 2019 cea mai nouă serie de tractoare specializate, care s-a adăugat celor existente, completând astfel portofoliul producătorului finlandez. Lansată în premieră la Agritechnica, această nouă serie F este produsă în Italia. „Are motor FTP, adică Fiat PowerTrain, cu puteri între 70 şi 105 CP; este echipat cu cutie de viteze Powershuttle automată, 24 de trepte înainte şi 24 înapoi, iar în varianta manuală - 24 înainte şi 12 înapoi. Este un tractor creat special pentru viticultură. Are o lăţime minimă de 1,3 m şi una maximă de 1,5 m, cu cabină sau fără”, explică specialistul MEWI.

Utilaje multifuncţionale

Referitor la noile tendinţe în domeniu, brand managerul pentru viticultură în cadrul MEWI consideră că nu toate soluţiile propuse recent de producători sunt potrivite pentru toţi fermierii. „Ceea ce am observat referitor la noile tendinţe e că au fost expuse foarte multe utilaje multifuncţionale, mai ales în ceea ce priveşte combinele de recoltat. Producătorii încearcă să creeze combine cât mai complexe, pentru că majoritatea viticultorilor consideră că reprezintă o investiţie prea mare pentru a fi folosită o singură lună pe an. În cultura mare combina nu se foloseşte la altceva în afară de recoltat. Cred că dacă o combină este special gândită pentru recoltat, nu poate să şi cârnească sau să aibă utilaje de plivit, de exemplu, şi să realizeze aceste operaţiuni la fel de bine ca un utilaj dedicat. Există inclusiv şasiuri interschimbabile - când e timpul pentru recoltat se montează pe şasiu suprastructura de combină, iar în restul anului echipamentul poate fi folosit ca o maşină autopropulsată de erbicidat. Ideea în sine nu este rea, dar are limitele ei şi clienţii trebuie să fie conştienţi de acest lucru”, a conchis Toni Darvas.

Text şi foto: www.mewi.ro

DEFOLIATORUL ERO VITIPULSE

VitiPulse Sitevi_b

La standul ERO cei interesaţi au putut vedea şi defoliatorul pe jeturi de aer, ERO VITIpulse, patentat şi dezvoltat de companie de 30 de ani. Acesta funcţionează cu un compresor antrenat prin priza de putere a tractorului, prin cardan. Produce un debit foarte mare de aer, aproximativ 700 mc/h, la o presiune foarte mică. Se foloseşte în aceeaşi perioadă cu desfrunzitorul mecanic sau chiar înainte de recoltare. Se pot îndepărta până la 70% din frunzele viei, ceea ce înseamnă o reducere substanţială a timpului de recoltare manuală (cu aproximativ 40%). Avantajele sunt că utilajul nu afectează aproape deloc ciorchinii de struguri - spre deosebire de desfrunzitorul mecanic - şi defoliază şi mijlocul “pereţilor” de vie. În plus, desfrunzirea nu este una totală, ci parţială, adică nu descoperă ciorchinele complet, astfel încât să existe riscul de a fi afectat de prea mult soare.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 855 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?