Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înfloritul porumbului, perioada critică în managementul consumului de apă

Publicat: 03 iulie 2018 - 10:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se știe că fiecare fază de creștere a porumbului are o influență diferită, dar decisivă în formarea viitoarei producții. 

Dacă, în faza de dezvoltare vegetativă, porumbul își determină numărul de rânduri de boabe pe știulete, iar în faza de umplere a bobului se definivează masa boabelor, în faza de înflorire o fecundare optimă poate determina numărul maxim de boabe pe știulete.

Când dezvoltarea vegetativă ia sfârșit, după ce ultimile frunze se detașează, apar organele florale ale porumbului și începe una din cele trei cele mai importante faze de formare a producției. În această perioadă, consumurile plantei sunt maxime deoarece planta aflată la maximul dezvoltării vegetative își suplimentează consumurile pentru a asigura o fecundare optimă. Ca firele de mătase să fie turgescente, în vederea fecundării, perderile de apă prin transpirație sunt semnificative. Fiecare spiculeț produce un fir de mătase pentru un bob. Firele cresc continuu până în momentul în care sunt fecundate. Pentru ca glumele paniculului să stea deschise, lodicula (partea carnoasă de la bază) trebuie să fie plină cu apă. În acest mod și florile mascule măresc nevoia de apă a plantei.

Seceta și arsița în perioada de înflorire conduc la pierderi maxime de apă și îngreunează umplerea boabelor. Consecința directă poate fi umplerea incompletă (până în vârf) cu boabe, datorită insuficienței apei care să asigure turgescența ultimelor fire de mătase. Arsița puternică poate afecta viabilitatea polenului, spiculețele de la baza știuletelui ramân nefecundate, partea aceasta polenizându-se mai greu decât restul. Canicula din perioada înfloritului poate agrava situația.

Amelioratorii și echipa de dezvoltarea produsului de la KWS, în procesul de selecție a hibrizilor cu rezistență la secetă, hibrizi din grupul ClimaControl3, țin cont de factorii care pot influența consumurile de apă ale plantei de porumb în această perioadă.

Fermierii, în fermele lor, pot sa își selecteze, după aceleași criterii, hibrizii pe care urmează să ii cultive, hibrizi care pot sa își optimizeze consumul de apă și, implicit, să dezvolte o rezistență superioară la secetă.
Factorii care pot influența consumul de apă al porumbului în perioada fecundării sunt:

Sincronizarea apariției mătăsii (inflorescența femelă) și a polenului pe panicul este foarte importantă în optimizarea consumurilor din perioada de fecundare. Fiecare zi în care mătasea așteaptă polenul care încă nu a apărut pe inflorescența masculă sau în care polenul este scuturat din panicul fără ca matasea să îl primească, poate mări consumul de apă al plantei. Prin urmare, o perioadă de înflorire mai scurtă, dar foarte bine sincronizată, poate reduce consumul de apă.

Cel de al doilea știulete, considerat ca fiind expresia potențialului ridicat de producție a unui hibrid, este de fapt un marcăr al densitații subdimensionate și poate avea influență negativă asupra consumului de apă din perioada înfloritului dacă apariția sa nu se finalizează prin evoluția unui știulete normal dezvoltat. Când cel de al doilea știulete maătăsește mai târziu decât primul, mătasea lui are șanse mici să mai fie fecundată și determină consumuri neproductive.

 kws.stiuleti_b

 

Știuleții multipli sunt de nedorit pentru că ei măresc consumul de apă prin mătăsirea suplimentară pe știuleți din aceeași inserție și care nu vor produce niciodată boabe.

Stiuleti multipli_b

Poziția paniculului. Plantele cu paniculul ascuns în ultimele frunze ale plantei, deși pot produce suficient polen, acesta are obturată calea spre inflorescența femelă, iar fecundarea poate suferi mai ales dacă în perioada fecundării lipsește vântul, care să împrăștie polenul adunat în zona tecii frunzelor. Dincolo de faptul că obturarea polenului de către frunzele terminale poate să determine o fecundare defectuoasă, emiterea suplimentară de polen costă planta consumuri suplimentare de apă.

 kws.panicul_b

Copilii emiși de planta de porumb provoacă multe discuții care pornesc de la faptul că aceste ramificații, având sistem radicular propriu, produc consumuri suplimentare ale inputurilor destinate plantei principale, sau că asimilatele produse de ei suplimentează energia creată de planta principală. În perioada înfloritului, în funcție de modul lor de dezvoltare, copilii pot fi utili sau pot să influențeze negativ consumul de apă al porumbului. Copilii care au vegetat târziu, au o talie foarte mică, nu produc inflorescențe și produc consumuri care vor ajuta planta principală doar dacă va surveni un stres hidric târziu și asimilatele lor vor trece în planta principală. Copilii dezvoltați suficient, care au inflorescența masculă fără a dezvolta și inflorescența femelă, pot fi sursă suplimentară de polen și sunt foarte folositori. Copilii care au atât inflorescența masculă cât și inflorescența femelă, dezvoltă știuleți proprii, nu influențează consumul de apă al plantei principale și au propria producție de boabe. Copilii care dezvoltă inflorescența hermafrodită în panicul, determină consumuri de apă neproductive.

Copilii_b

Viabilitatea polenului la temperaturi ridicate este încă un element care poate determina consumuri suplimentare de apă mai mici ale plantei de porumb în perioada fecundării, deoarece cantitatea de polen necesară fecundării va fi mai mică și se va emite într-o perioadă mai scurtă. Dacă un hibrid de porumb este capabil să își mențină polenul viabil la o temperatură mai ridicată cu un grad Celsius decât un altul, consumul său de apă necesar fecundării va fi mai mic, iar fecundarea mai sigură. Totuși exagerări de tipul “ hibridul x al companiei y își păstrează viabilitatea polenului și la 37oC” lezează inteligența agronomului, știut fiind faptul că polenizarea se produce din zori până înainte de amiază, perioadă a zilei când, nici în perioadele cu caniculă, temperatura aerului nu trece de 30-33oC.

Prin controlul tuturor acestor factori de influență a consumului de apă, KWS este capabilă să pună la dipoziția fermierilor hibrizi care au capacitatea de a își optimiza consumurile de apă și să dezvolte o rezistență superioară la secetă.

 Dr. ing. Ion Voinea

Director Dezvoltare Produse KWS Semințe

 

Vizualizat: 23182 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?