Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Înapoi la natură. Agricultură biologică

Publicat: 12 iunie 2018 - 15:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, tot mai mulți fermieri adoptă soluții de protecție și nutriție a plantelor care au la bază formule biologice, adică au în componență microorganisme benefice.

 

Fotolia_163933877_M[1]_b

Nutriția și protecția culturilor prin intermediul ciupercilor

Dintre acestea, o categorie importantă este reprezentată de produsele pe bază de conidii ale unor ciuperci. Totuși, am constatat că nu toți agricultorii români sunt familiarizați cu modul de acțiune al acestui tip de produse, fapt pentru care am decis să vă oferim o prezentare detaliată.

Pentru exemplificare, vom prezenta beneficiile produselor Kwizda Agro Romania care conțin conidii ale unor ciuperci benefice. Punem la dispoziția fermierilor români 3 produse ce conțin tulpini diferite ale speciei Trichoderma asperellum: este vorba despre biofungicidul T34 Biocontrol (cu omologare la tomate, ardei, ardei iute și vinete), stimulatorul de creștere microbiologic Trifender Pro, cu autorizare la floarea soarelui, ardei și tomate, precum și de stimulatorul starter Pannon Starter Perfect, cu autorizare la porumb și floarea-soarelui. În portofoliul Kwizda Agro se regăsește și un stimulator de creștere microbiologic, Artis, autorizat pentru tomate, ardei și castraveți, al cărui ingredient activ este reprezentat de ciuperca Arthrobotrys oligospora.

Ciupercile – organisme cu influență în natură

Partea I: Trichoderma Asperellum

Fungii (ciupercile) sunt organisme saprofite (din greacă, sapros – putred, phyton – plantă), care își procură hrana din organismele aflate în descompunere, având un rol de curățare a solului. Trichoderma asperellum este o specie des întâlnită în natură, cu un grad înalt de oportunism, substraturile prielnice pentru dezvoltarea sa variind de la rizosfera anumitor plante, țesutul sănătos al plantelor până la litieră și lemn mort.

Prin procesele pe care le desfășoară, ciupercile (și implicit genul Trichoderma) produc humus, una dintre sursele de nutrienți ale plantelor. Ciupercile trăiesc în simbioză cu plantele, o legătură favorabilă de care beneficiază aproximativ 80% din plantele de pe Terra. Dintre acestea, cele mai multe formează micorize, care asigură nutriția atât a ciupercii, cât și a plantei. Prin intermediul acestor legături, planta este, de asemenea, protejată de dăunători.

Trichoderma prezintă caracteristici speciale și, spre deosebire de alte ciuperci, nu crește doar pe rădăcinile plantelor, ci are și caracteristici endofite, adică poate să pătrundă în epidermă, stimulând sistemul imunitar al plantelor și accelerându-le dezvoltarea.

În plus, ciupercile influențează calitatea solului, pe care îl îmbogățesc în nutrienți din descompunerea resturilor organice. De asemenea, ajută la refacerea solului prin descompunerea pesticidelor. Spre exemplu, s-a demonstrat că fungii din specia Trichoderma contribuie semnificativ la bioremedierea solului prin descompunerea unor compuși organici și anorganici pe bază de azot, fosfor, calciu, cupru, molibden, magneziu, zinc, fier, pe care îi solubilizează și îi fac accesibili plantelor.

Ciupercile ajută plantele să se adapteze la caracteristicile solului. Filamentele fungice formează o rețea care crește retenția de apă în sol, contribuind la creșterea toleranței la secetă a plantelor

Partea exterioară a filamentelor este cleioasă, făcând ca particulele de sol să adere, terenul fiind mai puțin expus la eroziune.

Ciupercile formează un mediu de selecție pentru substanțele toxice și limitează absorbția de către plante a metalelor grele precum plumbul și cadmiul.

La altitudini ridicate și în solurile stâncoase, ciupercile dizolvă nutrienții de pe suprafețele rocilor și facilitează hrănirea plantelor. 

Componenta de nutriție

Studiile arată că în sol nutrienții se găsesc în patru forme:

1. Forme totale, fixate în mineralele primare. Această formă este greu solubilă în apă și, de aceea, este dificil de accesat de către plante. 

2. Forme potențial asimilabile, fixate în forme neschimbabile, în general greu de asimilat de către culturi

3. Forme schimbabile reținute la suprafața particulelor coloidale ale solului. Acestea pot deveni ușor accesibile.

4. Forme solubile dizolvate în faza lichidă a solului, unde se află în dispersie ionică. Acestea pot fi preluate ușor de către plante.

Observăm că, deși solul este bogat în nutrienți, o mare parte dintre aceștia nu pot fi folosiți de către culturi. Ciupercile intervin benefic, acționând asupra nutrienților insolubili și punându-i la dispoziția plantelor. Această transformare avantajoasă pentru culturi este posibilă datorită simbiozei. În ce constă aceasta?

Fungii colonizează rădăcinile plantelor și formează micorizele, absorbind carbohidrați și zaharuri din plante, care sunt rezultate din procesul de fotosinteză. Având la dispoziție aceste resurse, ciuperca se extinde printr-un sistem amplu de hife care explorează volume mari de sol. Aici, fungii produc acizi care intră în reacție cu compușii nutrienților, rup legăturile chimice inițiale, iar substanțele rezultate sunt forme ale nutrienților disponibile pentru plante.

Practic, după cum au observat specialiștii, aceste rețele funcționează ca niște veritabile extensii ale rădăcinilor, prin care sunt absorbite elemente precum fosfor, azot, potasiu, zinc, cupru, care ar trebui puse la dispoziție plantelor sub formă solubilă, prin fertilizanți specifici. Astfel, prin acțiunea fungilor, plantele au la dispoziție elementele necesare dezvoltării și, după cum au constatat specialiștii, resurse de apă. Drept urmare, cantitatea de fertilizanți necesară scade.

În ceea ce privește cazul particular al ciupercilor Trichoderma, un studiu din Bulgaria a demonstrat capacitatea de solubilizare și a compușilor pe bază de mangan și fosfați, elemente foarte importante pentru dezvoltarea plantelor. Vă amintim că fosforul este un element cu mobilitate redusă, de aceea este necesară aplicarea unor forme solubile. În cazul aplicării de produse pe bază de Trichoderma, această misiune de aprovizionare cu fosfor revine ciupercilor. Studiul respectiv a demonstrat o corelație între solubilizarea nutrienților și îmbunătățirea parametrilor de creștere și de productivitate.

Macheta-A5-simpla2_b

În concluzie, putem să spunem că aplicarea de produse pe bază de Trichoderma susține dezvoltarea culturilor și determină o creștere a producției.

Componenta de protecție

În ceea ce privește capacitatea de protecție exercitată de către ciuperci, nu toate speciile sunt la fel de puternice. De aceea, pentru biocontrol se folosește genul Trichoderma, cu precădere specia Trichoderma asperellum. Aceasta prezintă caracteristici care-i permit să protejeze culturile de infestarea cu fungi periculoși (printre care numim Pythium aphanidermatum și Fusarium oxysporum), precum și de nematozi.

Trichoderma asperellum reprezintă un antagonist puternic al altor ciuperci, pe care le parazitează, și asupra cărora exercită hiperparazitism, micoparazitism și acțiune necrotrofică.

Acțiunea acestei ciuperci prezintă mai multe aspecte:

1. Emite enzime (chitinază, glucanază, peptidază) care distrug peretele celular al altor fungi, din care Trichoderma asperellum consumă nutrienții.

2. Sintetizează substanțe antifungice și antibacteriene (gliotoxină, gliovirină, tricocetenă, tricodermine etc.), care combat patogenii din sol.

3. De asemenea, Trichoderma asperellum induce rezistența plantelor.

4. Inactivează enzimele patogenilor, care ar putea afecta sănătatea plantelor.

Trichoderma are o capacitate demonstrată de colonizare rapidă a rădăcinilor, unde stimulează creșterea plantelor și absorbția de nutrienți, prin producerea de fitohormoni precum auxină, citochinină, giberelină, etilenă și acid abscisic.
Genul Trichoderma, deci și specia Trichoderma asperellum, protejează culturile atât prin mijloace chimice, și anume emisia de substanțe chimice care afectează patogenii, dar și prin rețeaua extinsă de hife, care mențin dăunătorii la distanță. Ne referim în special la nematozi, pentru care hifele lucrează ca o adevărată capcană, ciuperca hrănindu-se ulterior cu nutrienții din corpul acestora.

Macheta-A5-simpla3_b

Utilizarea produselor pe bază de Trichoderma Asperellum

Pentru o eficiență maximă a acestor ciuperci, se recomandă două modalități de utilizare:
- Aplicarea la transplantare – este cazul produselor Trifender Pro și T34 Biocontrol.
- Inoculare pe semințe. Puteți beneficia de aceste avantaje prin utilizarea produsului Pannon Starter Perfect. Acest produs asigură asimilarea fosforului prin două mijloace:

1.ciupercile solubilizează fosforul din sol și

2. în formularea produsului se găsește și o cantitate semnificativă de P2O5, o formă ușor absorbabilă de fosfor, alături de o sursă de zinc. 

Metode de eficientizare a acțiunii ciupercilor în sol

Pentru a susține dezvoltarea fungilor în culturi, se recomandă câteva metode de protecție a acestora. Una dintre acestea este reprezentată de cultivarea fără arat, acolo unde este posibil. Deși studiile arată că genul Trichoderma este mai rezistent decât alte ciuperci la aplicarea de fungicide, utilizarea acestor produse de protecție trebuie făcută cu măsură. De asemenea, fungii sunt sensibili la aplicarea de nutrienți la sol, de aceea unii cercetători recomandă tratamentele foliare pentru maxima eficacitate a produselor pe bază de ciuperci. De exemplu, pentru aprovizionarea cu azot, aceștia recomandă tratamentele cu uree foliară (cum este cea din produsul AZO-SPEED). Dacă, totuși, este mai convenabilă aplicarea de fertilizanți la sol, aceștia trebuie furnizați plantelor în mai multe aplicări. De asemenea, pentru susținerea ciupercilor, este considerată utilă o sursă de carbon, cum ar fi gunoi de grajd sau compost.

În afară de aceasta, vă recomandăm o altă soluție de eficientizare a produselor pe bază de Trichoderma, care este ușor de găsit deoarece se află în portofoliul Kwizda Agro Romania. Ne referim la aplicarea combinată de Trifender Pro și Alga600, un biostimulator pe bază de alge marine. Alga 600 este un produs bogat în materie organică, potasiu și acid alginic, această formulare complexă susținând dezvoltarea fungilor și un consum mai redus de substanțe nutritive din plantă.

T34 Biocontrol – Biofungicid, cu omologare la roșii, ardei iuți, ardei și vinete. Conține conidii ale ciupercii Trichoderma asperellum, tulpina T34 (conidii) 1x10¹² CFU/kg. Acest produs are certificare pentru agricultura ecologică.

Trifender Pro - Stimulator de creștere microbiologic, cu omologare la roșii și ardei. Conține conidii ale ciupercii Trichoderma asperellum, tulpina T1, 1.1 x 10⁸ T1 - (10 m/m%) CFU/g

Pannon Starter Perfect- Stimulator de creștere microgranulat, cu omologare la porumb și floarea-soarelui. Conține conidii ale ciupercii Trichoderma asperellum (tulpina TRI 1 NICAIM 154/2012) 0,5 m/m% ; CFU/g: 5,7x 10⁵.

Macheta-A5-simpla[4]_b

Partea a II-a: Arthrobotrys oligospora

Specialiștii din agricultură caută continuu soluții pentru nutriția optimă și protecția eficientă a culturilor, care să afecteze cât mai puțin calitatea solului. Uneori răspunsul se află foarte aproape, în natură, în multitudinea de organisme care pot servi acestor scopuri. În acest sens, ne îndreptăm atenția spre Arthrobotrys oligospora, conidiile sale reprezentând ingredientul activ din stimulatorul de creștere microbiologic Artis de la Kwizda Agro Romania.

Calitate sporită a recoltei printr-o soluție tehnologică din natură

A.oligospora se fixează pe rădăcinile și epiderma plantelor, inter și intracelular, dar fără a pătrunde în sistemul vascular. De aceea, stimulează sistemul de apărare al plantelor contra agenților patogeni, dar fără a avea vreun efect negativ asupra dezvoltării plantelor. Caracterul endofit al A.oligospora are un efect benefic, inducând rezistența culturilor.

De asemenea, A. oligospora creează o microfloră utilă și asigură plantelor accesul la o cantitate mai mare de resurse din sol, ceea ce conduce la productivitate sporită și la o calitate mai bună a recoltei.

Aplicarea stimulatorului de creștere microbiologic Artis stimulează dezvoltarea plantelor, fără a lăsa reziduuri chimice în plantă, crește performanța și randamentul culturilor, utilizarea sa fiind sigură, curată, cu un efect puternic asupra culturii.

În cazul răsadurilor, s-a constatat o scădere a mortalității acestora, iar în condiții de câmp, plantele inoculate cu A. oligospora au arătat efecte pozitive în ceea ce privește cantitatea de clorofilă, lungimea și lăstarilor și a rădăcinilor, conținutul fenolic.

Nutriție optimă pentru legume

Artis se încorporează în sol, efectele sale reflectându-se asupra producției. Datorită controlului strict de calitate, numărul de spori activi și viabili este ideal pentru performanță maximă în cultura dumneavoastră de legume. În România, Artis are omologare ca stimulator de creștere microbiologic pentru tomate, ardei și castraveți.

Învățăm din experiențele colegilor noștri cercetători din alte țări

Studiile desfășurate în diverse zone din lume au demonstrat capacitatea A. oligospora de a crea condiții nefavorabile pentru dezvoltarea ciupercilor dăunătoare și a nematozilor.

Cercetările arată că A. oligospora are o acțiune micoparazitară, hifele sale se „încolăcesc” în jurul altor ciuperci, care altfel ar parazita plantele, consumându-le resursele. Rezultatul acestor cercetări a fost că A. oligospora împiedică dezvoltarea fungilor dăunători și a nematozilor datorită instalării competiției pentru hrană.
Efectele exercitate de viermii inelați asupra culturilor includ uscarea, reducerea vitalității, leziuni ale rădăcinii, înflorire scăzută. Uneori, aceste simptome nu sunt puse în corelație cu atacul nematodelor, fiind luate în calcul pentru diagnostic doar semnele mai evidente cum ar fi clorozarea sau necrozarea plantelor, galele rădăcinilor și apariția chisturilor. La nivel mondial, scăderea productivității cauzate de nematode la diverse culturi este în medie de 12,3%, putând ajunge până la 20,6%.

Subliniem faptul că rezultatele acestor cercetări nu sunt încă recunoscute în țara noastră. Vă recomandăm produsul Artis ca și stimulator de creștere microbiologic, ce sporește randamentului culturilor de legume și performanțele acestora.

Un material documentat de Kwizda Agro Romania

Lexicon:

Control biologic = controlul unui organism prin intermediul altui organism
Micoriză = simbioză a rădăcinii plantelor superioare cu miceliul unei ciuperci.
Forma lichidă a solului – Se referă la apa din sol, conținând substanțe minerale și organice, precum și O2, CO2 și alte gaze. Reprezintă sursa principală prin care plantele au acces la substanțele utile din sol.

Bibliografie:

Agrochimie (suport de curs) - Conf. dr. Roxana Madjar, Prof. dr.Velicica Davidescu, Universitatea de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară București

Industrial, Ecological and Agricultural Importance of Biocontrol Agents Based on Trichoderma Species – Ognyan Kostov, Viliana Vasileva, Nadia Kaloyanova, în Ecology and Future, Vol. VIII, No 2, Bulgarian Journal of Ecological Sciences, 2009

Arthrobotrys oligospora -mediated biological control of diseases of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) caused by Meloidogyne incognita and Rhizoctonia solani - U.B. Singh, A. Sahu, ,N.Sahu, R.K. Singh, S. Renu, D.P. Singh, M.C. Manna, B.K. Sarma, H.B. Singh and K.P. Singh, disponibil pe www.researchgate.net.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21501203.2011.562559

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4824826/

https://genome.jgi.doe.gov/Trias1/Trias1.home.html

http://www.futuredirections.org.au/publication/agricultural-application-of-mycorrhizal-fungi-to-increase-crop-yields-promote-soil-health-and-combat-climate-change/

https://www.fginsight.com/vip/vip/maximising-soil-fungi-to-reduce-reliance-on-inputs-22887

http://www.biologydiscussion.com/fungi/economic-importance-of-fungi-botany/63827


Vizualizat: 12064 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?