Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Importanța controlului samulastrei de cereale din cultura de rapiță

Publicat: 29 septembrie 2021 - 12:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pierderile de producție datorate buruienilor se ridică pe plan mondial la un nivel de 16-20%, iar în condițiile de cultură din România, gestionarea corectă a acestora asigură un spor  de producție cu 30-40% mai ridicat. 

Samulastra de cereale este des întâlnită în culturile nou înființate de rapiță unde, influențează creșterea și dezvoltarea acesteia.
Principalul efect negativ al prezenței samulatrei, precum și a altor buruieni îl reprezintă competiția cu planta de cultură pentru resurse: lumină, apă și elemente nutritive. Transmiterea de boli și dăunători , în special afide, specifice culturilor monocotiledonate, crește cu gradul de îmburuienare, samulastra reprezentând un “pod de legătură” dintre rapiță și acestea.

Gramineele spontane, spre deosebire de plantele de cultură, datorită specificului de creștere și rezistenței la temperaturi scăzute, acaparează foarte ușor lanul, devenind o adevărată problemă mai ales în situația în care rapița este în curs de răsărire. În cazul aplicărilor de toamnă, majoritatea graminicidelor au un efect de combatere a buruienilor întârziat sau chiar inhibat de temperaturile reduse. Timpul necesar până la eliberarea lanului și atingerea efectului scontat este prelungit, în condițiile în care păstrarea culturii curate, liberă de buruieni în primele faze de creștere și dezvoltare este esențială.

efect agil samulastra 4 (1)_b

Agil 100 EC este cel mai rapid graminicid de pe piață ce-și păstrează eficiența chiar și la temperaturi scăzute. Odată aplicat este absorbit rapid, în aproximativ o oră, de frunzele buruienilor și translocat către toate punctele de creștere, primele efecte fiind vizibile la doar câteva zile de la aplicare.
În primele 5 zile de la tratament efectul de concurență pentru apă și elemente nutritive este stopat, samulastra își încetează hrănirea, creșterea și dezvoltarea, sporind astfel șansele pentru o răsărire uniformă a culturii de bază. După 10 zile gramineele se usucă eliberând complet terenul, în timp ce rapița își continuă dezvoltarea liberă de stresul provocat de samulastra de cereale păioase.
Un efect secundar pozitiv în utilizarea graminicidului Agil 100 EC și al eliminării rapide a buruienilor este creșterea uniformității temperaturii în stratul superficial al solului.

Umbrirea și transpirația intensă în zonele îmburuienate creează un microclimat propice pentru dezvoltarea și instalarea agenților patogeni. Un sol cu temperatură neuniformă va avea ca efect o răsărire eșalonată, rezistență la iernare redusă, plante de diferite vârste și dimensiuni iar în timp, anul următor, o maturare neuniformă a silicvelor și pierderi de producție la recoltat.
Cu Agil 100 EC samulastra nu mai este o problemă!

ADAMA: Listen.Learn.Deliver.


Erbicidul Agil – preferat de fermierii din Germania!

Vizualizat: 607 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?