Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Hibrizi de top pentru recolte de excepţie

Publicat: 18 septembrie 2018 - 12:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şi în acest an, compania Syngenta a organizat o serie de evenimente în mai multe zone legumicole din ţară, pentru a le arăta fermierilor importanţa geneticii de top în evoluţia perfectă a culturilor. Cea mai recentă întâlnire a avut loc în localitatea Băleni, din judeţul Dâmboviţa, în ferma lui Ionuţ Dumitru, unde au fost prezentate plantaţiile de tomate şi de ardei din spaţii protejate. 

Evenimentul, organizat în loturile demonstrative, a avut ca scop principal prezentarea strategiei şi a ofertei comerciale a companiei, precum şi stabilirea împreună cu fermierii a celor mai bune tehnologii de cultură. Astfel, numeroşi fermieri ai localităţii, dar şi ai zonelor adiacente au putut observa noutăţile lansate şi s-au putut convinge de superioritatea genetică a hibrizilor din portofoliul Syngenta.

Syngenta a organizat o serie de evenimente în mai multe zone legumicole din ţarăClick pe poza pentru galerie!

Producţii timpurii şi sigure de tomate
Unul dintre hibrizii de tomate prezentaţi a fost Qualitet F1, o plantă cu creştere semideterminată, destinată producţiilor timpurii în spaţii protejate. Hibridul Qualitet F1 dezvoltă plante puternice, manifestând în general un bun echilibru între vegetativ şi generativ. Tomatele sunt mari, aspectuoase, iar uniformitatea şi fermitatea bună a fructelor oferă o calitate superioară producţiei. “Qualitet F1 este un hibrid deja consacrat, este vândut foarte bine şi poate fi cultivat la plantări mai târzii. Greutatea roşiei ajunge undeva la 200-250 g, dar la o fertilizare superioară poate depăşi 290 g. O altă caracteristică importantă a acestui hibrid este faptul că leagă bine şi constant în condiţii de temperaturi mai puţini favorabile”, a menţionat Iulian Zafiu, reprezentant tehnic şi de vânzări seminţe de legume în cadrul Syngenta, pentru sud-estul României.
Malkonet şi Devonet F1 sunt alţi doi hibrizi care au atras privirile curioase ale fermierilor prezenţi la Băleni. “Malkonet este un hibrid pe care dorim să-l introducem în portofoliu, este o tomată semideterminată. Vine cu o culoare foarte bună, este o plantă mai balansată, echilibrată, mai aerisită şi cu o legare bună. De asemenea, altă tomată semideterminată cu o legare excelentă este Devonet. Acest hibrid are toleranţă la pătarea cafenie, care poate să apară în timpul primăverii şi să vă facă probleme. La fel, are o culoare de un roşu strălucitor, fructul are o uniformitate medie, iar legarea este foarte bună”, a completat Iulian Zafiu.

Legare foarte bună şi continuă a fructelor
Un alt hibrid nou aflat în portofoliul Syngenta este Kaponet F1, o varietate cu creştere semideterminată, destinată producţiilor extratimpurii şi timpurii în spaţii protejate. În timpul prezentării, fermierii au putut remarca uniformitatea şi fermitatea roşiilor, dar şi legarea foarte bună şi continuă a fructelor, chiar şi în condiţii de temperaturi scăzute.
“Kaponet F1 este un hibrid tot extratimpuriu. Acesta prezintă o calitate şi o uniformitate foarte bună a tomatelor şi la etajele superioare, asigurând producţii constante. În plus, planta este puternică şi poate să susţină producţia. Greutatea medie a fructelor este de 180 de grame”, a menţionat Iulian Zafiu.
Kingset F1 este un hibrid pe care compania doreşte să-l introducă în toamna aceasta în magazine şi în fitofarmacii. “Datorită tendinţei de a oferi o tomată gustoasă, am venit cu acest hibrid. Avem date măsurate: hibridul este foarte timpuriu, fructele sunt uniforme şi se coc de la interior spre exterior. Acestea au o calitate internă foarte bună, de un roşu închis la interior. Greutatea medie a fructelor ajunge la 200-250 de grame”, a precizat Nicoleta Ghindaru, Reprezentant Tehnic Specialităţi şi Legume - Syngenta.
Kingset F1 este un hibrid cu creştere nedeterminată, timpuriu, care oferă o calitate foarte bună a fructelor. Însă cel mai important aspect este timpurietatea sa. “Ne-a atras de când l-am testat. Roşia este perfect colorată la interior, cu gust, dulce, echilibrată. Cel mai important aspect este timpurietatea. Odată intrată în vegetaţie, se coace foarte repede. Are un potenţial de producţie foarte mare, este o roşie cu care nu pierdeţi. În momentul în care este vândută la tarabă şi o tăiaţi, consumatorul va fi tentat să o cumpere”, a declarat Iulian Zafiu.

Cultivi Barbie F1 şi recoltezi continuu
Ardeiul gras Barbie F1 are o legare continuă şi prezintă rezistenţă la condiţiile de stres, ceea ce asigură o producţie constantă pe toată perioada vegetaţiei. Gazda evenimentului a mărturisit că acest tip de hibrid este uşor de întreţinut, productiv, iar cererea consumatorilor pentru un asemenea ardei este destul de mare. În plus, schimbarea culorii din galben deschis în roşu închis reprezintă un alt avantaj care aduce mai mulţi bani în buzunar. “Ardeiul Barbie se întreţine foarte uşor, în principal copilitul, şi este vandabil. Este recunoscut cu uşurinţă de către cumpărători. Un alt avantaj care îl recomandă este coacerea sa din verde în roşu”, a declarat Ionuţ Dumitru.
Ardeiul gras Barbie F1 prezintă un foliaj bogat. Fuctele sale sunt lucioase, cerate şi au o adaptabilitate foarte bună la condiţiile din solar, dar şi în câmp deschis. “Barbie este un ardei care se poate cultiva atât în câmp, cât şi în solar. Un ardei cu o legare continuă, nu face pauză în recoltare. Dacă are fertilizare şi tratamente fitosanitare, puteţi să recoltaţi continuu. Pulpa este groasă, tare şi rezistă la transport”, a arătat Iulian Zafiu.

 Nicoleta Ghindaru_b

ROŞIILE CU PULPA ROZ SE VÂND SINGURE
Hibridul T414957, cu pulpa roz, este o altă noutate a companiei. Deocamdată nu a primit un nume, însă îl vom putea găsi în curând în catalogul Syngenta. Avantajul principal îl oferă gustul, acesta fiind unul cu adevărat deosebit, numai bun pentru salate. În plus, cererea mare pentru roşiile cu pulpă roz din partea consumatorilor şi potenţialul productivităţii sunt alte două beneficii care îl recomandă. Hibridul T414957 are o plantă puternică vegetativ şi aduce producţii constante, chiar dacă nu este timpurie. “Am observat în ultimii doi ani o cerere mare pentru acest gen de fructe cu pulpă roz. În plus, fermierii obţin un preţ mai mare la vânzare. În momentul de faţă, o tomată cu fruct roşu e vândută cu un leu, pe când fermierii noştri vând acest hibrid cu 4,50 lei/kg. Obţin un preţ mult mai mare decât la roşia normală. De asemenea, un alt aspect foarte important este că tomata nu crapă şi se coace uniform”, a explicat Nicoleta Ghindaru.

Iulian Zafiu_b
Iulian Zafiu: “La maturitatea sa fiziologică, ardeiul Barbie se face roşu complet. Dacă nu aveţi succes cu el galben, îl mai lăsaţi zece zile pe plantă şi îl puteţi vinde roşu. Anul trecut am avut fermieri care nu au fost mulţumiţi de preţul ardeiului galben, l-au mai lasat în solar pe plantă şi au vândut ardei roşu fără nici o problemă”.

Ionut Dumitriu_b

Ionuţ Dumitru: “Am ales să cultiv hibridul de ardei gras Barbie datorită productivităţii ridicate şi calităţii fructelor. Anul trecut am avut o producţie de 4 kg jumătate pe plantă”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 2257 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?