Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grapa cu discuri Veloce

Publicat: 13 aprilie 2018 - 09:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În acest an, Maschio - Gaspardo a lansat pe piaţa de maşini agricole pentru prelucrarea solului grapa Veloce, implement disponibil în două variante: cu cadru fix şi cu cadru pliabil - purtat. Compactă şi uşoară, Veloce este grapa perfectă pentru managementul resturilor vegetale şi pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului.

În comparaţie cu versiunea anterioară, la noul model distanţa între cele două rânduri de discuri a crescut la 800 mm, pentru a facilita gestionarea rapidă a resturilor vegetale. Cadrul reproiectat are o rigiditate mai mare, asigurând un front de lucru unic şi compact.

grapa Veloce_b

Discurile crestate şi durificate sunt montate pe cadru separat, pe suporturi concave noi, pentru o gardă la sol mai mare, permiţând atât o absorbţie mai mare a vibraţiilor, cât şi o alunecare mai bună a resturilor vegetale între rânduri. Grapele sunt dotate cu două rânduri de discuri dinţate independente, cu diamentrul de 510 mm, care sunt amortizate pe "silent block". La cerere, sunt disponibile discuri cu 9 sau cu 15 dinţi, cu diametrul de 510 mm (fără preţ suplimentar).
• Modelul cu cadru fix are variantele: 250 (2,5 m lăţime de lucru, 2,55 m lăţime totală, 20 discuri, putere la tractor de 80-90 CP, respectiv 59-66 kW); 300 (3 m, 3 m, 24 de discuri, 100-110 CP, respectiv 73-80 kW); 350 (3,5 m, 3,45 m, 28 discuri, 120-130 CP/88-95 kW); 400 (4 m, 4,05 m, 32 de discuri, 140-150 CP/102-110 kW). Prinderea la tractor se face în 3 puncte, cat. II-a sau III-a N ISO. Modelele 300, 350 şi 400 au inclus kitul de lumini.
• Versiunea cu cadru pliabil - purtată se construieşte în variantele: 400 (lăţime de lucru de 4 m, lăţime totală de 3 m, 32 discuri, puterea la tractor de 120-160 CP, respectiv 88-118 kW); 500 (5 m, 3 m, 40 discuri, 150-200 CP/110-147 kW); 600 (6 m, 3 m, 48 discuri, 180-240 CP, respectiv132-176 kW). Cadrul este rabatabil hidraulic. Prinderea la tractor se face în 3 puncte, cat. 3N ISO. Acţionarea se face de la instalaţia hidraulică a tractorului. Utilajul are nevoie de minim două distribuitoare hidraulice.

Multiple opţiuni pentru tăvălugi
În funcţie de necesităţile de utilizare, gama amplă de tăvălugi posteriori disponibili asigură întotdeauna o eficacitate maximă de lucru pe orice tip de sol.
• Tăvălugul tip colivie (diametrul de 450 mm) este utilizat pe solurile mixte şi nu în condiţii de umiditate excesivă; pregăteşte excelent patul germinativ în condiţii normale de sol. Reglarea adâncimii de lucru se poate face mecanic, prin intermediul unui pivot, sau hidraulic, fie cu un cilindru montat central, fie cu doi cilindri laterali.
• Varianta Packer (500 mm în diametru) este utilizată pentru arătura de toamnă, pe soluri umede, distrugând bulgării şi asigurând o compactare optimă a suprafeţei pentru însămânţare. Tăvălugul Packer are un efect de sprijin atunci când semănătoarea este folosită în agregat cu o grapă. Rotaţia este asigurată de către un set de dinţi triunghiulari fixaţi pe cilindru.
• Tăvălugul cu inele (600 mm în diametru) este recomandat în special pentru terenurile de amestec compact şi nerarefiat, fiind utilizat pentru nivelarea brazdelor de dimensiuni medii şi mici (diametrul brazdei de nivelat fiind maxim 150 mm).
• Varianta cu flanşe (diametru de 500 mm) este utilizată în special pentru arătura de toamnă, pe soluri umede. Implementul este curăţat cu ajutorul unui dispozitiv de răzuire cu raclete din metal sau Teflon (gratpack).
• Tăvălugul flexibil gumat (diametru de 500 mm) este recomandat pentru utilizarea combinată, garantând o adâncime de semănat precisă pe orice tip de sol. Lăţimea lui poate fi de 2 m, 2,5 m, 3 sau 4 m, cu pas de 12,5 cm.
• Tăvălugul cu inele Packer - 600 mm în diametru.
Reglarea adâncimii de lucru a tăvălugului se face mecanic.
Veloce lucrează până la 10 cm adâncime. Ca accesorii amintim: deflector limitator dreapta spate/stânga faţă, kit tăvălug posterior cu reglare hidraulică a adâncimii şi - la preţ suplimentar - tăvălug posterior cu reglarea hidraulică a adâncimii.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (editia 15-30 decembrie)

Vizualizat: 628 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?