Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Genetica Saaten Union - culturi de primăvară pentru o rotaţie eficientă

Publicat: 22 martie 2018 - 12:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În contextul schimbărilor climatice actuale, programul de înverzire, aplicarea produselor de protecţia plantelor şi rotaţia culturilor sunt câteva dintre soluţiile rezolvării multor probleme. Iar planificarea reprezintă o măsură importantă în cadrul unei ferme.

Ceea ce contează cu adevărat într-o exploataţie agricolă este performanţa economică, nu neapărat pentru fiecare cultură în parte, ci întotdeauna pentru întregul ciclu de producţie. Porumbul, floarea-soarelui, mazarea sunt specii nelipsite din structura de culturi a unei ferme cu un mediu economic adecvat. Nu putem spune acelaşi lucru despre culturile de nişă, cum ar fi ovăzul, orzul de primăvară sau soia.
Important de reţinut este faptul că portofoliul Saaten Union România cuprinde specii, precum floarea-soarelui, porumb, mazăre, soia, lucernă, orz de primăvară şi ovăz, care pot fi cultivate pentru a realiza o rotaţie corespunzătoare.

Orzoaica_b

Suprafeţele de mazăre continuă să crească
Dacă în anul 2014, suprafaţa cultivată cu mazăre totaliza circa 10.000 de hectare, în 2017 aceasta a ajuns la 80.000 ha. În ceea ce priveşte cultura de soia, nu putem confirma o stabilitate a suprafeţelor. O parte din arealul ocupat în trecut cu soia a început să fie cultivat cu mazăre.
Un alt considerent care ar trebui luat în calcul la alegerea culturii de mazăre este modificarea Ordinului 341/19 octombrie 2017, care interzice aplicarea produselor de protecţie a plantelor pe zonele cu specii agricole secundare sau cu strat vegetal şi pe zonele cu culturi fixatoare de azot. În această situaţie, fermierii nu vor mai putea realiza producţia minimă impusă - de 1300 kg/ha.
Saaten Union România comercializează în primăvara 2018 două soiuri de mazăre: Salamanca şi Astronaute. În ceea ce priveşte soiurile de soia, precizăm că Tena, Korana şi Larisa au realizat producţii ridicate şi stabile an de an în fermele din ţara noastră.
Rotaţia actuală a culturilor ajută pe termen lung fertilitatea solurilor din România? În cazul în care rotaţia culturilor nu este evaluată economic ca un întreg, ci pe fiecare cultură în parte, este imperios necesar să fie luată în considerare rotaţia cu leguminoase fixatoare de azot, cum ar fi mazăre, soia sau lucernă. Aceasta implică influenţa economică a culturii asupra celorlalte specii din asolament şi poate varia semnificativ de la fermă la fermă.

Cerealele de primăvară
O altă cultură care ar trebui analizată atent pentru introducerea în rotaţia culturilor este orzul de primăvară. Această specie are avantajul că solicită o cantitate scăzută de apă şi poate aduce profituri bune. Compania Saaten Union comercializează şi soiuri de orzoiacă de primăvară, dintre care amintim: Thuringia, Xanadu, Beatrix şi Gesine. Un alt avantaj al cerealelor de primăvară este acela că ele pot controla buruienile problemă din cultură, precum iarba vântului, pirul târâtor, mohorul, susaiul şi costreiul. Pe lângă avantajele menţionate anterior, cerealele de primăvară presupun costuri tehnologice mai scăzute faţă de celelalte culturi.
Este indiscutabil că, din punct de vedere al rotaţiei, leguminoasele şi cerealale de primăvară sunt foarte valoroase pentru o rotaţie corectă a culturilor.

Material oferit de Saaten Union

CALITATE ŞI PERFORMANŢĂ SAATEN UNION 

Ovăzul şi orzul de primăvară pot fi profitabile dacă îndeplinesc calităţile cerute pe piaţă. În caz contrar, profitabilitatea fermei ar scădea considerabil. Parametrii de calitate ai cerealelor de primăvară comercializate de Saaten Union sunt: Puritate de 99-100% şi Germinaţie peste 95%.
Orzul pentru bere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi acceptat în industria de procesare: 67-72 kg greutate hectolitrică, 34-38 g masa a 1000 boabe, 1% impurităţi, 78-82% extract raportat la substanţa uscată, 9-11% conţinut în substanţe azotoase.
Remarcăm faptul că cerealele de primăvară, cum ar fi orzul şi ovăzul, precum şi leguminoasele pentru boabe câştigă încă o dată în eficienţă în ceea ce priveşte sănătatea câmpurilor şi eligibilitate pentru programele de sprijin financiar al fermierilor. Evaluările economice ale culturilor trebuie să aibă întotdeauna în vedere avantajele agronomice, performanţa şi succesul rotaţiei culturilor ca întreg.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 746 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?