Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fungicidul Kupfer Fusilan - combatantul manei pe frontul viei și cartofului

Publicat: 29 mai 2019 - 11:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mana la cartof și mana la vița-de-vie amenință în egală măsură munca și investițiile fermierilor. Dar ce au aceste două boli în comun, în afară de nume? Au un adversar de temut: fungicidul Kupfer Fusilan, cu efect de contact și sistemic, ce are și puternic caracter antisporulant.

Atât Phytophtora infestans, cât și Plasmopara viticola sunt combătute eficient prin conlucrarea dintre cele două substanțe active conținute, oxiclorură de cupru (781 g/kg) și cimoxanil (43 g/kg).

Să ne cunoaștem inamicii

Phytophtora infestans este un patogen din clasa Oomycetelor, ce afectează tuberculii și frunzele plantelor de cartof. Mana se dezvoltă în condiții de umiditate, la temperaturi între 3 și 29oC, preferând intervalul termic 16-21oC și condiții de umiditate ridicate. Sporii purtați de vânt se pot deplasa la distanțe de câțiva kilometri față de zona de origine.  Boala se manifestă în orice etapă de dezvoltare a plantei, cu consecințe dezastruoase.

Plasmopara viticola atacă toate organele verzi ale viței-de-vie, în toate fazele de vegetație. Pe frunze se manifestă pete decolorate de culoare gălbuie, urmate de apariția unui puf albicios.  în timp, frunzele se necrozează și se usucă. Atacul târziu asupra strugurilor va duce la o acumulare scăzută a zaharurilor și la o ca­­­litate slabă a vinului. Apariția bolii este favorizată de perioadele cu umiditate crescută și de persistența apei pe organele plantei, precum și de neefectuarea la timp a lucrărilor. Boala nu afectează doar producția curentă, ci și pe cea din următorul an.

Fungicidul-Kupfer-Fusilan_b

O substanță activă cu tradiție și o eficientă completare modernă

Oxiclorura de cupru este o substanță utilizată de mai bine de un secol. Această durată îndelungată de folosire se datorează, desigur, capacității de combatere a manei manifestate de această substanță. Oxiclorura de cupru este eficientă pentru combaterea infecțiilor bacteriene și fungice. Aplicarea sa are și un alt beneficiu, de creștere a vitalității și vigorii frunzelor. De asemenea, oxiclorura de cupra ajută la cicatrizarea organelor vătămate și la igienizarea culturii.

Pentru un plus de siguranță în aplicare, fungicidul Kupfer Fusilan prezintă în compoziție și cimoxanil. Această substanță activă prezintă efect local, pătrunzând rapid în frunză și distribuindu-se uniform în interiorul acesteia. Astfel, produsul distruge miceliile deja instalate și stopează infecția. De asemenea, cimoxanilul prezintă efect antisporulant și reduce riscul de recidivă, chiar și în cazul unei presiuni mari de infecție.

Kupfer Fusilan acționează în toate stadiile de dezvoltare ale manei, ceea ce elimină riscul de apariție a rezistenței agentului patogen la acest fungicid. Concentrația mare de oxiclorură de cupru și prezența cimoxanilului fac ca produsul să fie potrivit pentru perioadele cu presiune mare de infecție sau după un accident climatic.

DOZĂ ȘI MOD DE APLICARE

• La cartof, Kupfer Fusilan se aplică prin stropiri repetate, mai ales la soiurile bogate în amidon, la intervale de 10-14 zile. Doza recomandată este de 2,5 kg/ha, care se dizolvă în 400-600 litri de apă.  Plantele trebuie să fie bine acoperite cu substanță, deci recomandăm atenție deosebită mai ales dacă plantele sunt bine dezvoltate. Numărul maxim de aplicări este de șase pe sezon. Pentru soiurile timpurii, se recomandă prima stropire în aprilie.

• Doza recomandată la vie este de 2,5 kg/ha, de la fenofaza de formare a ciorchinelui până la ultima fenofază de vegetație. Tratamentul se va aplica de preferință preventiv, dar produsul își va face efectul chiar și în cazul stropirii după infestare, înaintea apariției primelor simptome. Este necesară monitorizarea condițiilor climatice din cauza faptului că incidența infestării cu Plasmopara viticola este mai mare după perioadele de precipitații cu nopți calde sau după accidentele climatice.

Pentru o eficacitate crescută a fungicidelor aplicate în culturile dumneavoastră, vă recomandăm să utilizați adjuvantul Designer®, ce crește aderența substanței de tratare și capacitatea de umectare a depozitului rezidual cu ajutorul umidității din rouă și precipitații.


Text și foto: Kwizda Agro România


Vizualizat: 1887 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?