Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Frizon - poveste de succes

Publicat: 27 martie 2017 - 01:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• o nouă abordare în agricultura de precizie 

Agricultura de precizie este un subiect din ce în ce mai des comentat, fie şi din simplul motiv că în ziua de azi tot mai mulţi femieri sunt conştienţi că fără a pune în practică ultimele tehnologii, este imposibil să fii eficient.

Frizon - poveste de succesClick pe poza pentru galerie!

Modelul grupului Frizon se încadrează în tiparul fermelor axate pe aplicarea tehnologiei în agricultură, de aceea menţionăm faptul că Teofil Dascălu (foto mijloc) este un fermier pasionat de noile tehnologii şi care apreciază beneficiile aplicării soluţiilor din agricultura de precizie în cadrul fermei pe care o administrează.

Reporter: Cum aţi început afacerea în agricultură şi cum v-aţi dezvoltat de-a lungul anilor?
Teofil Dascălu: Mi-am început activitatea profesională ca manager la o fermă din judeţul Vrancea. În timp, am conştientizat că o fermă mică nu poate susţine o dezvoltare adecvată, aşa că am decis să încep o afacere pe cont propriu. Desigur, pentru a înfiinţa o fermă este nevoie de un capital considerabil, fapt pentru care am început să caut potenţiali investitori şi împreună am lansat grupul Frizon, în 2013, la Năneşti - Vrancea. Am deschis ferma Frizon cu 500 de hectare - terenuri arendate - şi treptat ne-am extins, azi prelucrând mai mult de 3000 de hectare, cu o echipă de 21 de angajaţi.

Reporter: Cum reuşiţi să administraţi ferma?
Teofil Dascălu: La început m-am ocupat doar eu, însă acum este o muncă de echipă, şi avem un avantaj considerabil datorită noilor tehnologii pe care le folosim în ferma noastră.

Reporter: Ce tip de tehnologii şi pratici folosiţi pentru agricultura de precizie?
Teofil Dascălu: Lucrăm cu tractoare şi combine ghidate automat cu sistemele Trimble de precizie RTK, imagini satelitare, geolocalizare etc.

Reporter: Cum percepeţi amortizarea investiţiilor în aceste tehnologii? Cât de mult economisiţi folosindu-le?
Teofil Dascălu: Am ajuns la concluzia că, în cazul nostru, vom economisi aproximativ 15 la sută din costurile directe pentru fiecare hectar. Amortizarea investiţiilor pentru tehnologiile achiziţionate într-o fermă sunt împărţite în următoarele categorii şi după o mulţime de calcule:
• Munca de teren
- Precizia oferită de sistemul RTK este de 2,5 cm, ceea ce înseamnă reducerea suprapunerilor, mai puţină uzură a utilajelor, mai puţin combustibil consumat, mai multe hectare lucrate într-o oră, diminuarea risipei de inputuri şi reducerea pierderilor la recoltare.
- Alte beneficii ar fi: productivitate mărită (lucru în schimburi de noapte, în condiţii de ceaţă), evitarea obstacolelor, precizie la semănat.
• Îmbunătăţirea solului - nivelarea suprafeţei, posibilităţi de drenaj, control trafic.
• Management - planificarea exactă şi vizualizarea în timp real a lucrărilor efectuate pe teren.
• Contabilitate - crearea de situaţii de cost potrivite pentru culturi şi utilaje, acces direct la date în câteva secunde, gestionarea stocurilor.
• Luarea deciziei.

Reporter: De ce aţi ales ca Vantage să fie furnizorul dvs. pentru tehnologiile aplicate în agricultura de precizie?
Teofil Dascălu: Vantage este unul dintre cei mai proactivi furnizori de tehnologii agricole de precizie şi, de asemenea, ne sprijină în scopul de a lua cele mai bune decizii.

Reporter: Care este viziunea grupului de companii Frizonagra?
Teofil Dascălu: Obiectivul nostru principal este de a deveni un model de succes pentru societatea românească şi pentru alte companii agricole.

Material oferit de Vantage

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 598 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?