Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Forumul Syngenta OptiTech

Publicat: 26 ianuarie 2017 - 14:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• eveniment pliat pe necesitățile fermierilor 

Syngenta continuă derularea forumurilor pentru culturile speciale. Cel pentru viticultură a ajuns luna trecută la a IV-a ediție. De fiecare dată cu informații noi, aduse de speakeri specializați, precum Simon Arnsek, Akos Forrai sau Mircea Mărmureanu - consultant Syngenta pentru vița-de-vie.

În fiecare an, prin formularul de feed-back pus la dispoziție de reprezentanții Syngenta, fermierii propun temele care vor fi dezbătute la forumul viitor. Dar atunci când sunt probleme stringente, unele discuții, cum a fost anul acesta discutată tema manei la vița-de-vie, dintr-o ofertă care a cuprins și făinarea, pot fi alese chiar ad-hoc.

Forumul Syngenta OptiTech

Fitoplasmozele și vectorii lor de transmitere
Tema propusă de viticultorii prezenți anul trecut, la a treia ediție a Forumului Optitech, a vizat fitoplasmozele, boli care trebuie ținute sub control prin intervenția asupra vectorilor care le propagă. Pentru că, din păcate, atacul acestei boli transmise de cicade duce invariabil la moartea plantei. Fiecare plantă atacată trebuie etichetată și mai târziu distrusă. Doar ocazional, o tăiere puternică de jos (20 cm deasupra pământului) poate amâna moartea viței-de-vie.
Cicadele sunt combătute cu succes de insecticidul Actara, produs de Syngenta, care, din nefericire, încă nu este omologat în România, deși vecinii noștri unguri și sârbi beneficiază de efectul rapid și extrem de eficient al acestui insecticid. Acțiunea Actara împotriva cicadelor este dublă. În primul rând, are o acțiune de șoc, cicadele fiind practic anihilate în mai puțin de șapte ore, apoi asigură o protecție de lungă durată. Am discutat cu fermierii prezenți la forum care au deja probleme cu această infecție teribilă. Unii s-au „pricopsit” cu ea chiar de la răsadul adus din import.
În spațiul european, Scaphoideus și Hyalesthes sunt vectori principali de transmitere a infecțiilor. Scaphoideus este o specie de cicadă monofagă și se dezvoltă strict pe vița-de-vie, ceea ce aduce implicit o viteză de propagare rapidă în podgorii, susține Akos Forrai. Cel de-al doilea vector cunoscut este polifig. De altfel, fitoplasmozele declanșate de acești vectori sunt destul de greu de deosebit cu ochiul liber. Una dintre diferențe este „rapiditatea cu care se propagă cele două tipuri de fitoplasmoză”, a declarat Akos Forrai.

Forumul Syngenta OptiTech

Vertimec și Thiovit Jet le vin de hac dăunătorilor
Alte probleme, cum ar fi acarianul ruginii viței-de-vie (Calepitrimerus vitis) și păianjenul galicol al viței-de-vie (Colomerus vitis) au constituit alte ținte ale atenției Forumului OptiTech. Insecte combătute cu rezultate foarte bune de insecticidul cu acțiune sistemică Vertimec, dar și cu Thiovit Jet, care este un fungicid de contact cu acțiune multiplă, eficient atât în combaterea făinării, cât și în controlul acarienilor.
Andreea Iacobescu, manager campanii culturi speciale la compania Syngenta, a adus în atenția celor prezenți o imagine de ansamblu a pieței mondiale a produselor de protecția plantelor, alături de o organizare care tinde spre ideal. Iulian Zafiu și Livia Roșu, ambii reprezentanți tehnici Syngenta, și George Andron, key account manager Syngenta, au completat lista oficialilor care au adus lămuriri viticultorilor prezenți. Podgorenii invitați la forum acoperă, conform spuselor Andreei Iacobescu, o suprafață de vie de peste 14.000 hectare.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 464 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?