Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fertilizaţi corect rapiţa

Publicat: 10 octombrie 2019 - 10:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fertilizarea optimă a culturii de rapiţă este esenţială pentru realizarea cerinţelor cantitative şi calitative de producţie, fapt care conduce la obţinerea unui randament economic maxim.

Excesul de azot poate reduce greutatea specifică a boabelor şi poate întârzia maturarea, fapt care face dificil recoltatul din cauza neuniformităţii coacerii. În plus, sensibilizează plantele la boli: putregaiuri, alternarioză, făinare etc., dar şi la dăunători: afide, purici etc. De asemenea, excesul de azot blochează asimilaţia altor macro şi microelemente din cauza antagonismelor, în special cu K, B, Cu, Mg, Ca. Aceste antagonisme pot cauza dezechilibre de nutriţie şi apariţia unor boli fiziologice: necroze, putregaiuri etc., cu consecinţe grave pentru cantitatea, dar mai ales calitatea recoltelor.

NOVATEC CLASSIC_b

Un bun management al nutriţiei face mult bine şi mediului
Excesul de azot este nociv, deoarece prin nitrificare se accelerează spălarea acestuia în adâncime, în apele subterane, sub formă de nitriţi şi nitraţi sau, dimpotrivă, prin denitrificare sunt sporite emisiile de amoniac şi de protoxid de azot în atmosferă, aşadar o fertilizare corectă şi echilibrată reprezintă şi un mijloc eficient şi practic de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Scopul nostru este optimizarea nutriţiei în culturile agricole. Cantitatea de nutrienţi cerută de cultură este determinată de fenofaza de creştere a culturilor, dar şi de condiţiile externe, şi este influenţată de tehnologiile de cultivare (managementul culturii), lucrările solului, fertilizarea, cultura premergătoare (cereale, porumb etc.), varietatea cultivată (hibridul, soiul etc.), data semănatului şi, mai ales, de condiţiile pedo-climatice (solul, microclimatul, cantitatea de apă liberă din sol etc).
Sursa principală de nutrienţi este îngrăşământul chimic aplicat. Alegerea tipului de îngrăşământ este esenţială în echilibrarea şi uniformizarea consumului de elemente, dar şi pentru deblocarea resurselor suplimentare din zona rizosferei.

Nutriţie inteligentă: treptat şi continuu
Naturevo a introdus pe piaţa din România, în premieră, unul dintre cele mai performante îngrăşăminte granulate cu aplicare la sol - NovaTec Classic.
NovaTec Classic este un îngrăşământ solid, granulat, care conţine macro şi microelemente în proporţii echilibrate şi inhibitor de nitrificare (DMPP), ce permite o eliberare controlată a azotului pe o perioadă ce poate ajunge până la 120 de zile, concomitent cu eliberarea fosforului, potasiului şi a altor oligo şi microelemente necesare unei nutriţii echilibrate a plantelor.
În consecinţă, plantele beneficiază de un aport echilibrat din toate elementele necesare plantelor în momentele critice de creştere vegetativă atât toamna, cât şi primăvara, precum şi în etapa generativă.
Inhibitorul de nitrificare este cheia unei nutriţii echilibrate în culturi. Inhibarea dezvoltării populaţiilor de bacterii nitrificatoare din sol (Nitrosomonas) şi stimularea în acest fel a celor fixatoare în formă amidică şi amoniacală face ca în sol să se mobilizeze inclusiv formele de azot organic existente în situ, nemaifiind necesar un aport suplimentar.
În prezenţa inhibitorului de nitrificare DMPP din NovaTec Classic, cele două forme de azot din compoziţie, azotul nitric şi azotul amoniacal, sunt puse la dispoziţia plantei treptat şi continuu, plantele având la îndemână maximul de elemente exact atunci când au nevoie de ele. Totodată, prezenţa formelor mobile de fosfor, potasiu şi microelemente duc la echilibrarea nutriţiei în fazele critice de la începutul vegetaţiei. DMPP reduce pH-ul din zona rizosferei, fapt ce permite mărirea absorbţiei macroelementelor şi microelementelor prin aparatul radicular de trei până la cinci ori. De asemenea, inhibitorul de nitrificare fixează azotul în forme mai greu solubile în sol, astfel se reduce pierderea acestuia în apele freatice, reducând prezenţa nitriţilor în sol.

Florian LAZĂR
Director Tehnic NATUREVO


CU NOVATEC CLASSIC AVEŢI NUMAI AVANTAJE:
- Producţii superioare prin nutriţia combinată între cele două forme de azot: amoniacal şi nitric;
- Creşterea absorbţiei macro şi microelementelor de 3 până la 5 ori din zona rizosferei;
- Nutriţia continuă cu azot corelată cu cererea plantelor pe o lungă perioadă de creştere;
- Control al fertilizării fără dezechilibre, datorat prezenţei fosforului, potasiului, precum şi a oligoelementelor şi microelementelor în forme uşor asimilabile imediat;
- Dezvoltarea echilibrată a plantelor de cultură;
- Minimizarea pierderilor de azot prin levigare în sol sau evaporare;
- Cost echilibrat şi randament maxim.


Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 1165 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?