Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierul Marin Nedu şi-a achiziţionat IDEAL-ul

Publicat: 15 octombrie 2019 - 09:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii iulie a.c., în ferma Miracom din localitatea Căzăneşti, administrată de cunoscutul fermier ialomiţean Marin Nedu, am putut vedea la muncă, direct în lan, în premieră naţională, utilajul IDEAL 9T, una dintre cele mai premiate combine din lume, fabricată de Massey Ferguson.

Marin Nedu, un fermier de poveste din localitatea Căzăneşti, aparţinătoare judeţului Ialomiţa, administratorul a peste 1.700 hectare de teren agricol, a hotărât că a venit vremea să-şi cumpere IDEAL-ul cel mai ideal. De fapt, e vorba de utilajul pentru adunat recoltele IDEAL 9T, cu un motor de 647 CP, despre care profesioniştii de la General Leasing spun că ar fi combina cu cel mai mare rotor, cu cea mai mare suprafaţă de curăţare, cu cel mai mare buncăr şi cu cea mai mare putere de descărcare din lume.

Combina IDEAL 9TClick pe poza pentru galerie!

Uneori idealurile pot fi cumpărate de-a gata!
Marin Nedu, care din 1976, de la absolvirea Facultăţii de Agronomie, se ocupă de cultura mare cu pasiune, ne-a povestit cum s-a hotărât să achiziţioneze combina IDEAL 9T după ce anul trecut a văzut-o în Cehia la un demo-show, aşa cum s-a organizat acum şi în ferma sa. Iar potenţialul ei l-a convins să facă această achiziţie. Marin Nedu ne-a spus că gama de combine de recoltat IDEAL are trei variante de mărimi: MF IDEAL 7, MF IDEAL 8 şi MF IDEAL 9, iar el a optat pentru cea mai mare - MF IDEAL 9T, subliniind că „IDEAL 9T are un motor de 647 CP şi o capacitate de treierat formidabilă”.
IDEAL 9T se încadrează perfect în viziunea economică a lui Marin Nedu, combina făcând treabă cât trei utilaje medii pe care le avea până acum în fermă şi costând cât două. Fermierul reuşise să recolteze cu două zile înainte de eveniment o solă de 60 ha cu grâu în doar 9 ore. „Practic, a bătut 500 tone de grâu, cât ar fi făcut alte trei combine medii în mod normal. Este incredibil, dar vă pot confirma cu mândrie acest fapt. În plus, IDEAL 9T are cea mai rapidă descărcare, în doar 90 secunde, a celui mai mare buncăr din industrie de 18.000 litri”, spunea mulţumit.
IDEAL 9T este fabricată de Massey Ferguson şi poate fi achiziţionată la un preţ cuprins între 450.000 şi 500.000 de euro, în funcţie de dotări. În cazul fermei Miracom, după ce i-am descusut, privind preţul achiziţiei în premieră naţională, pe mai toţi cei care ar fi putut să mă lumineze, am înţeles că Marin Nedu ar fi plătit, cash, în jur de 480.000 de euro.

Gama IDEAL de la Massey Ferguson - un pas spre viitor
Gama nouă de combine IDEAL, de la Massey Ferguson, pune accent şi pe îmbunătăţirea eficienţei consumului de combustibil. Noile combine MF IDEAL au fost apreciate deja de lumea bună a agriculturii mondiale, primind numeroase premii internaţionale, precum medalia de argint Agritechnica DLG pentru inovaţie în 2017 cu titlul de prestigiu „Maşina Anului 2018” sau premiul “Audience Award 2018” alături de premiul ”Red Dot Design Award 2018”! IDEAL T9 a câştigat premiul de platină ”A-Design Award” la categoria agricultură şi horticultură pentru combina de recoltat de înaltă performanţă.
Alexandru Antonesei, brand manager General Leasing, a precizat pentru fermierii prezenţi (printre cei mai cunoscuţi s-au numărat Nicolae Sitaru şi Costin Teleuz - fostul şi actualul preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa): „Combinele de recoltat MF IDEAL prezintă caracteristici de top, fiind produse în trei modele complet noi, dotate cu sisteme de treier cu flux axial cu unul sau două rotoare - MF IDEAL 7 de 451CP, MF IDEAL 8 de 538 CP şi MF IDEAL 9 de 647 CP - plus versiunile ParaLevel. Fermierul Marin Nedu este primul deţinător al combinei IDEAL 9T din România şi îl felicit pentru această investiţie valoroasă. În cadrul acestui eveniment vom face o prezentare statistică a combinei MF IDEAL 8, după care, pe rând, veţi avea ocazia să urcaţi în MF IDEAL 9T şi veţi merge în brazdă să vedeţi în direct cum lucrează”.

Caracteristici speciale de top
Combina MF IDEAL 9 de 647 CP reprezintă un segment de piaţă complet nou pentru Massey Ferguson şi beneficiază de caracteristici speciale, oferind avantaje fără precedent.
Rotorul de 4,84 m Dual Helix montat pe MF IDEAL 9 este cel mai lung din industrie. Această combină oferă cea mai mare suprafaţă de treierat din piaţă, beneficiază de cerinţe foarte scăzute de putere, fiind insensibilă faţă de diferitele condiţii ale culturilor.
Motorul MAN 15.2 litri asigură eficienţa consumului de combustibil. Şi pierderile de seminţe şi de paie sunt reduse, graţie manipulării delicate.
Buncărele de seminţe - cu aproximativ 18% mai multă capacitate decât cea mai mare existentă astăzi - reduc frecvenţa de descărcare pentru o eficienţă îmbunătăţită. Viteza de descărcare este de 140 şi 210 l/sec, iar opţiunea Streamer 210 asigură cu aproximativ 32% mai multă viteză decât cea mai mare viteză actuală.
Opţiunea IDEALharvest™ App reglează automat combina în lucru, aceasta fiind o altă noutate. Utilizând camerele pentru calitatea seminţelor şi 52 Senzori de Detecţie Acustică a Masei (MADS), se reglează automat rotorul combinei, turaţia ventilatorului şi setările sitelor, pentru a menţine performanţele optime ale maşinii şi eficienţa în orice moment, în conformitate cu alegerile operatorului.
Designul şi construcţia tăvii pentru seminţe IDEALbalance™ asigură seminţe curate şi de calitate mai bună. Fără părţi în mişcare suplimentare, cele două tăvi colectoare de seminţe profilate sub rotor creează o distribuţie uniformă a seminţelor spre casa sitelor şi asigură o compensare pe pante de până la 15%.
Distribuitorul centralizat al motorului DriveCenter include transmisia pentru tocător, heder şi procesor. Numărul redus de curele şi lanţuri presupune cerinţe reduse de putere şi foarte puţine întreţineri.
Lăţimea mică în transport este o altă noutate. Chiar şi combina cea mai mare, MF IDEAL 9, cu anvelope de 800 mm sau cu noile şenile de 26-inch (660 mm), se poate înscrie în cerinţele de gabarit maxim de 3,3 m. Pentru o amprentă redusă, opţiunea cu şenile cu suspensie TrakRide este soluţia perfectă în varianta MF IDEAL 9.
Conectivitatea completă este oferită de sistemul Fuse Connectivity Gateway care oferă transferul datelor de recoltare fără întreruperi şi utilizarea acestora în stabilirea hărţilor cu recolte.
Noua cabină super-confortabilă şi silenţioasă Vision oferă o vizibilitate panoramică.
Hederul MF PowerFlow, cu lăţimi de până la 12,2 m, asigură colectarea impresionantă a culturilor prin transportorul cu benzi, alimentând uniform elevatorul cu spice.
Economizorul de timp AutoDock™ asigură cuplarea automată a acţionării hederului, hidraulicii şi electricii direct din cabină.

IDEAL 9T are şi o vopsea complet nouă, specială - Graphit
Managerul General Leasing, Vasile Sandu, a deschis evenimentul cu o scurtă prezentare a combinelor. Alături de achiziţia fermierului din Căzăneştii Ialomiţei, IDEAL 9T, a mai fost prezentat şi un utilaj IDEAL 8 care nu avea echipamentul de recoltare pe el. Vasile Sandu a mulţumit fermierilor că în plină campanie au găsit o fereastră pentru a participa la demonstraţia pregătită de General Leasing, precizând că „această serie de combine MF IDEAL de înaltă performanţă, pe care o lansăm astăzi, este complet nouă, cu un design nou, cu o nouă construcţie, cu noi caracteristici de echipare, dar şi cu o vopsea complet nouă - Graphit. IDEAL-ul face parte din această revoluţie tehnologică, este combina care schimbă cu adevărat regulile recoltării şi nu se compară cu nimic din ceea ce puteţi găsi pe piaţă”.
Toate acestea au culminat cu apariţia din depărtare a celor două utilaje pe muzica filmului Piraţii din Caraibe, apoi cu demonstraţia în lan şi cu descărcarea impresionantă a buncărului de 18.000 litri. Cum să nu-ţi doreşti un astfel de utilaj, suşoteau între ei fermierii!

Marin Nedu_b
Marin Nedu: „Unul dintre motivele pentru care am optat pentru această combină, fabricată de Massey Ferguson şi comercializată în România prin General Leasing, este faptul că proiectul de concepere al acesteia este o lucrare de vreo 5-6 ani. Specialiştii au pornit de la zero şi au cules informaţii de la fermierii din toată lumea. Au cumulat toate opţiunile şi a rezultat un produs unic în lume, fiind extrem de performant. Această combină îmi oferă exact ceea ce mi-am dorit şi sunt foarte bucuros că o am în ferma mea”.

PRACTICĂ O AGRICULTURĂ CONSERVATIVĂ ŞI INOVATIVĂ
Marin Nedu mai foloseşte arătura doar pe zece la sută din cele peste 1.700 ha pe care le lucrează. Iar ca orientare spre profit, fermierul ialomiţean se axează pe cerealele păioase şi pe porumb, având anul acesta 500 ha cu grâu şi 200 ha cu orzoaică pentru bere, alături de 450 ha cu porumb şi 350 cu floarea-soarelui. Pentru înverzire a cultivat 90 ha cu mazăre.
Marin Nedu consideră că 1.700 ha ar fi dimensiunea ideală pe care o poate stăpâni din punct de vedere tehnologic cu maximă eficienţă, ceea ce mi-a adus aminte de modulele de circa 2.000 ha din Insula Mare a Brăilei pe care Lucian Buzdugan le consideră ideale pentru dotarea tehnică cea mai eficientă.


Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 1627 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?