Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMIERII ÎNVAŢĂ DE CE şi CUM să ALEAGĂ SEMINŢE CERTIFICATE!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 20:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

140 de invitaţi au participat, pe 27 octombrie 2017, la Craiova, la Hotelul La Rocca, la seminarul ZIUA SEMINŢELOR CERTIFICATE, organizat de Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR).

Peste 80% dintre participanți au fost fermieri din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Teleorman. Toate discuțiile și prezentările au încercat să demonstreze importanţa şi beneficiile pentru fermieri ale utilizării seminţelor certificate.

Este cel de-al treilea eveniment de acest gen organizat de AISR, după cel din 2016, la CTS - Negrești, jud.Vaslui şi cel din luna mai 2017, de la Brăila, în parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti (LCCSMS) şi Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS Dolj).

AISR-CRAIOVA_b

La eveniment au participat reprezentanţi ai companiilor membre AISR (membrii AISR acoperă peste 80% din piaţa de seminţe din România), autorităţi locale (direcţii agricole şi fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri). Preşedintele AISR, Andrei Măruțescu a mulţumit fermierilor pentru participarea la eveniment şi a prezentat câteva realizări ale AISR din ultimii ani.

* Ofelia Muller, director ITSCMS Dolj, a detaliat activitatea ITCSMS Dolj: Certificarea oficială a seminţelor; Eşantionarea loturilor de sămânţă; Procedura de certificare în laborator a seminţelor.

* Carmen Mitrea, director LCCSMS, le-a vorbit participanţilor despre rolul şi activităţile instituţiei şi importanţa sa pentru agricultură românească, accentuând importanţa certificării seminţelor și a răspuns la întrebările invitaţilor legate de etichetarea seminţelor.

* Antonia Ivaşcu, director AISR, organizatorul şi moderatorul evenimentului a prezentat BENEFICIILE UTILIZĂRII SEMINŢELOR CERTIFICATE.

Au fost menţionate obiectivele şi acţiunile AISR, tendinţele mondiale actuale în domeniul agriculturii şi piaţa de seminţe din Europa, precum şi provocările ameliorării plantelor. S-a insistat asupra testării soiurilor în România şi a certificării de către LCCSMS şi ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atenţionării fermierilor în momentul în care achiziţionează sămânţă de la persoane neautorizate.

AISR-ZIUA-SEMINTELOR_b

Antonia Ivaşcu a arătat faptul că grupări infracționale care au ca „obiect de activitate” producerea ilegală şi contrafacerea seminţelor în zonele cu activitate agricolă puternică, comercializează sămânţă contrafăcută, care nu corespunde indicilor cantitativi şi calitativi pentru semănat. Prin utilizarea seminţelor contrafăcute, apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului şi contaminarea mediului înconjurător. Au fost menţionate însemnele speciale pe care le au sacii cu sămânţă certificată, atenţionându-se fermierii să nu se mai lase atraşi şi să achiziţioneze seminţele de la furnizori neautorizaţi, mai ales datorită preţului.

* Florentina Georgescu, din partea companiei Monsanto, a prezentat materialul: „Sămanţa certificată - investind în linia de bază”. Seminţele certificate, a arătat Florentina Georgescu, sunt produsul final al unui proces îndelungat, care necesită investiţii semnificative din partea producătorilor specializaţi în acest domeniu. Există mulţi paşi necesari şi mai mulţi ani de producţie succesivă pentru a obţine o varietate de seminţe - de la etapa de cercetare şi dezvoltare până la obţinerea de seminţe certificate cu eticheta albastră distinctivă.

Vizualizat: 667 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?