Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMIERII ÎNVAŢĂ DE CE şi CUM să ALEAGĂ SEMINŢE CERTIFICATE!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 20:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

140 de invitaţi au participat, pe 27 octombrie 2017, la Craiova, la Hotelul La Rocca, la seminarul ZIUA SEMINŢELOR CERTIFICATE, organizat de Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR).

Peste 80% dintre participanți au fost fermieri din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Teleorman. Toate discuțiile și prezentările au încercat să demonstreze importanţa şi beneficiile pentru fermieri ale utilizării seminţelor certificate.

Este cel de-al treilea eveniment de acest gen organizat de AISR, după cel din 2016, la CTS - Negrești, jud.Vaslui şi cel din luna mai 2017, de la Brăila, în parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti (LCCSMS) şi Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS Dolj).

AISR-CRAIOVA_b

La eveniment au participat reprezentanţi ai companiilor membre AISR (membrii AISR acoperă peste 80% din piaţa de seminţe din România), autorităţi locale (direcţii agricole şi fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri). Preşedintele AISR, Andrei Măruțescu a mulţumit fermierilor pentru participarea la eveniment şi a prezentat câteva realizări ale AISR din ultimii ani.

* Ofelia Muller, director ITSCMS Dolj, a detaliat activitatea ITCSMS Dolj: Certificarea oficială a seminţelor; Eşantionarea loturilor de sămânţă; Procedura de certificare în laborator a seminţelor.

* Carmen Mitrea, director LCCSMS, le-a vorbit participanţilor despre rolul şi activităţile instituţiei şi importanţa sa pentru agricultură românească, accentuând importanţa certificării seminţelor și a răspuns la întrebările invitaţilor legate de etichetarea seminţelor.

* Antonia Ivaşcu, director AISR, organizatorul şi moderatorul evenimentului a prezentat BENEFICIILE UTILIZĂRII SEMINŢELOR CERTIFICATE.

Au fost menţionate obiectivele şi acţiunile AISR, tendinţele mondiale actuale în domeniul agriculturii şi piaţa de seminţe din Europa, precum şi provocările ameliorării plantelor. S-a insistat asupra testării soiurilor în România şi a certificării de către LCCSMS şi ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atenţionării fermierilor în momentul în care achiziţionează sămânţă de la persoane neautorizate.

AISR-ZIUA-SEMINTELOR_b

Antonia Ivaşcu a arătat faptul că grupări infracționale care au ca „obiect de activitate” producerea ilegală şi contrafacerea seminţelor în zonele cu activitate agricolă puternică, comercializează sămânţă contrafăcută, care nu corespunde indicilor cantitativi şi calitativi pentru semănat. Prin utilizarea seminţelor contrafăcute, apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului şi contaminarea mediului înconjurător. Au fost menţionate însemnele speciale pe care le au sacii cu sămânţă certificată, atenţionându-se fermierii să nu se mai lase atraşi şi să achiziţioneze seminţele de la furnizori neautorizaţi, mai ales datorită preţului.

* Florentina Georgescu, din partea companiei Monsanto, a prezentat materialul: „Sămanţa certificată - investind în linia de bază”. Seminţele certificate, a arătat Florentina Georgescu, sunt produsul final al unui proces îndelungat, care necesită investiţii semnificative din partea producătorilor specializaţi în acest domeniu. Există mulţi paşi necesari şi mai mulţi ani de producţie succesivă pentru a obţine o varietate de seminţe - de la etapa de cercetare şi dezvoltare până la obţinerea de seminţe certificate cu eticheta albastră distinctivă.

Vizualizat: 853 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?