Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermieri români la fabrica Lebosol Dünger GmbH (II)

Publicat: 25 ianuarie 2019 - 08:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum vă relatam în ediţia trecută a revistei Ferma, un număr însemnat de fermieri români şi specialişti cu activitate în agricultură au fost invitaţi la sediul din Germania al companiei Lebosol® Dünger GmbH, pentru a afla care sunt cele mai bune produse şi combinaţii de îngraşăminte foliare pentru nutriţia plantelor.

Delegaţia a avut posibilitatea de a discuta, pe parcursul vizitei, cu directorul tehnic al Lebosol®, subiecte de mare interes pentru ei. Aceştia au fost deosebit de curioşi să afle care este necesarul de microelemente al celor mai importante culturi din România, pentru o producţie profitabilă.

Fermieri români la fabrica Lebosol Dünger GmbHClick pe poza pentru galerie!

Zincul - absolut necesar pentru un start bun al culturii
Una dintre temele discutate a fost importanţa zincului în exploaţiile din România. Zincul este un microelement, fiind utilizat de culturile agricole în cantităţi reduse. Cu toate acestea, zincul reprezintă un factor esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea normală a culturilor, deoarece are rol în sinteza clorofilei, creşterea plantelor, sporirea rezistenţei la secetă şi la ger, în fecundare, dar şi în fixarea azotului de către leguminoase. Zincul este implicat în peste 700 de procese enzimatice în plantă şi contribuie semnificativ atât la formarea rădăcinilor, cât şi la creşterea vigorii plantelor.
Spre exemplu, este foarte important ca bobul de grâu să aibă un conţinut ridicat de zinc, deoarece acesta este implicat în dezvoltarea sistemului radicular, fiind foarte important pentru un start bun al culturii. Pentru a exemplifica cât mai bine acest fenomen, fermierilor români li s-au arătat două testări pe sămânţa de grâu cu concentraţii diferite de zinc. În urma acestor analize a rezultat clar că acele variante ce aveau o concentraţie ridicată de zinc în bob şi la care s-a intervenit suplimentar pentru creşterea concentraţiei de zinc au avut rădăcini mult mai dezvoltate, precum şi un start, o uniformitate şi o înfrăţire net superioare, comparativ cu variantele ce au avut o concentraţie scăzută în zinc.

Soluţii pentru culturile afectate de secetă
Fermierii români au vizitat şi două ferme vegetale din regiunea de sud-vest a Germaniei. În cadrul acestor expediţii s-au prezentat modalităţile prin care fermierii germani reuşesc să fie profitabili oricât de dificile ar fi condiţiile climatice dintr-un an sau altul. De asemenea, s-au discutat aspecte tehnice importante, precum tipul de sol, structura culturilor, valorificarea producţiilor şi cooperarea cu alţi fermieri din regiune.
Andreas Kissinger este un tânăr pasionat şi dedicat muncii în câmp. Pe o suprafaţă de 190 de hectare, fermierul cultivă grâu, porumb, floarea-soarelui, cartofi, mazăre şi, nu în ultimul rând, cultura sa preferată - dovleci. Analizând evidenţa precipitaţiilor din 2002 până în prezent, tânărul a constatat şi mărturiseşte că nu-şi aminteşte de o secetă de asemenea proporţii în anii anteriori ca cea din 2018. Din această cauză, fermierul are probleme cu răsărirea grâului şi mai ales a rapiţei. Însă, pentru a remedia situaţia, în discuţiile cu specialiştii Lebosol®, s-a decis că trebuie să se intervină în primăvară, cât de devreme posibil, cu produsele Lebosol® - PKMax sau Lebosol® - Nutriplant 5-20-5 şi ulterior cu Lebosol®- Mangan GOLD pentru a ajuta grâul să recupereze în dezvoltare.

Henning Jaworski_b
Henning Jaworski, directorul tehnic al Lebosol® Dünger GmbH: “Necesarul de zinc pentru o producţie de 8 tone/ha de grâu este cuprins între 300 şi 400 g Zn/ha. Recomandarea mea este de a aplica produsul Lebosol® - Zinc700 SC la tratarea seminţelor (2 l/t) sau în perioada de vegetaţie (0,5 l/ha). Pentru tratamentul seminţelor avem două produse special concepute, Lebosol® - Total Care şi Lebosol® - Mix Tratament Seminţe ce conţin, printre altele şi Zn”.


CE NEVOI SPECIALE AU PLANTELE DE CULTURĂ?
Fermierii români aflaţi în vizită la fabrica Lebosol® Dünger GmbH din Germania au aflat noutăţi despre cerinţele culturilor de rapiţă, floarea-soarelui, grâu şi porumb faţă de elemente nutritive printre care şi Bor, Mangan, Cupru şi Sulf. Iată care au fost concluziile şi recomandările specialiştilor Lebosol®.
Grâu:
- în faza de sfârşit a înfrăţitului - începutul alungirii paiului se va aplica: 0,5 l/ha Lebosol® - Bor + 0,5 l/ha Lebosol® - Zinc 700 SC sau 1 l/ha Lebosol - QuadroS (Zn, Mn, Cu, S);
- în faza de înspicare, se vor mai aplica 0,5 l/ha Lebosol® - Zinc 700 SC, iar în funcţie de zonă, de climă, de fertilizarea realizată anterior, Lebosol® recomandă fermierilor români şi următoarele produse: Lebosol® - Amonium TS200 (N, S), Lebosol® - Potasiu TS340 (N, K, S), Lebosol® - Mix Cereale SC (Mn, Cu, Zn, Mg, N), Lebosol® - MagS SC (Mg, S), Lebosol® - Sulf 800 SC (S).
Rapiţă:
- toamna: 1,5 l/ha Lebosol® - Bor + 1 l/ha Lebosol® - Zinc 700 SC;
- primăvara, la reluarea vegetaţiei, Lebosol® recomandă produsele: Lebosol® - Bor, Lebosol® - Mangan 500 SC, Lebosol® - Zinc 700 SC şi Lebosol® - Sulf 800 SC sau 2 l/hade Lebosol® - Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC (B, Mn, S, Ca, Mo);
- înainte de înflorire: 1 l/ha de Lebosol® - Bor (150 g/l B) + 3-5 l/ha de Lebosol® - Sulf 800 SC (800 g/l S).
Floarea-soarelui: în faza de 4-6 frunze: 2 l/ha de Lebosol® - Bor , iar pentru tehnologia cu erbicide pe bază de imazamox se vor adăuga, obligatoriu, 2 l/ha de Aminosol®.
Porumb: în faza de 4-6 frunze formate (când se unesc rândurile), 2 l/ha de Lebosol® - Bor + 1 l/ha Lebosol® - Zinc 700 SC.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 1223 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?