Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermieri români la fabrica Lebosol Dünger GmbH

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 09:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O cultură de succes poate fi realizată doar dacă i se oferă un start bun şi o nutriţie excelentă a plantelor. Pentru a exemplifica acest proces, compania Lebosol® a organizat o întâlnire la sediul său din Germania - Lebosol® Dünger GmbH, unde a invitat zeci de fermieri români pentru a le arăta care sunt rezultatele cercetării în domeniul nutriţiei plantelor şi cum pot combina corect produsele pentru o mai bună evoluţie a exploataţiilor.

Startul turului s-a dat odată cu vizitarea fabricii de îngrăşăminte foliare situată în localitatea Sembach, din sud-vestul Germaniei. Aici delegaţia fermierilor români a avut posibilitatea de a afla direct de la preşedintele Lebosol® - Rene Verdaasdonk - lucruri importante legate de procesul de fabricaţie a produselor pe care aceştia le utilizează în fermele proprii.
În fabrica din Sembach se pot realiza într-o zi aproximativ 100.000 de litri de produse sub formă de suspensii concentrate complet formulate şi de soluţii. Actualmente se fabrică aici peste 70 de produse comerciale, în care intră şi produsele marcă proprie pentru anumiţi distribuitori. În funcţie de combinaţiile dintre macro şi microelemente, numărul produselor poate creşte oricând.

fabrica Lebosol Dünger GmbHClick pe poza pentru galerie!

Singuranţă maximă
Pe lângă diversitatea soluţiilor şi a tehnologiilor performante din spaţiul de lucru, invitaţii au remarcat că normele de securitate şi de mediu ale fabricii şi depozitului sunt ridicate la cel mai înalt nivel de siguranţă. “Nici un strop de produs nu iese în afara acestei clădiri. În faţa uşilor, podeaua se înalţă pe o pantă de 5 cm pentru o siguranţă mai bună. Dacă un rezervor se sparge pe timp de noapte şi se scurge soluţia pe jos, aceasta nu are cum să iasă în afara clădirii. De asemenea, în caz de incendiu, podeaua este prevăzută pentru a suporta un strat de apă de 36 cm. Pentru a mări şi mai mult siguranţa, sub beton se află o folie de plastic pentru a nu permite infiltrarea soluţiilor de sub podea”, spune Rene Verdaasdonk.
Regimul de reglementare a îngrăşămintelor stabileşte noi standarde în ceea ce priveşte nutriţia plantelor, iar noile soiuri performante au propriile lor cerinţe atunci când vine vorba de nutriţie. Astfel se ajunge la provocarea de a căuta continuu cele mai adecvate combinaţii optime de substanţe pentru culturi. “Avem în vedere şi compatibilitatea fizică faţă de anumiţi factori sau restricţii. De asemenea, ne interesează să ştim dacă pesticidele pe care le utilizează fermierii sunt compatibile cu produsele Lebosol®“, adaugă preşedintele Lebosol® Dünger GmbH.
Pe parcursul întregii vizite, fermierii au avut posibilitatea de a discuta şi cu directorul tehnic al Lebosol® Dünger GmbH, Henning Jaworski, subiectele tehnice de interes pentru ei. Aceştia au fost deosebit de curioşi să afle care este necesarul de microelemente al celor mai importante culturi din România pentru o producţie profitabilă.

În căutarea celor mai bune soluţii pentru culturi
Spre a oferi cele mai bune combinaţii de substanţe pentru nutriţia plantelor, în laboratorul Lebosol® se stabilesc noi procese şi sunt create produse lichide sau sub formă de suspensie. Acestea se examinează, apoi sunt extinse în producţie. Cercetătorul Inka Hayn le-a explicat pas cu pas fermierilor întregul proces de realizare a suspensiilor. “Avem o cantitate mică de apă şi o anumită cantitate de pulbere. Pentru a obţine o suspensie, trebuie să se dizolve eficient întreaga cantitate de pulbere în puţina apă pe care o avem. În procesul nostru de concepere a noilor produse putem face posibilă dizolvarea în condiţiile date. Acest produs final pe care îl experimentăm acum se numeşte Lebosol® - Mangan500 SC, doar că este în formă lichidă. Se pleacă din acest stadiu în care materia primă nu se poate dizolva manual în apă, observând totuşi că materia primă este foarte bine măcinată, apoi se adaugă aditivii necesari pentru a stabiliza conţinutul şi obţinem produsul final foarte concentrat”, explică Inka Hayn, cercetător în cadrul Lebosol®.

Busuiocul, folosit ca „reactiv”
Pentru fermieri este foarte important să folosească mai multe produse în acelaşi tratament, nu să piardă timp şi bani aplicând câte un produs separat. Din acest motiv, de fiecare dată când se definitivează o formulare de tip suspensie, se testează compatibilitatea lui cu celelalte produse deja existente, precum şi cu cele mai utilizate pesticide. ”Realizăm mai întâi teste pe busuioc, deoarece este cea mai sensibilă plantă şi arată cel mai repede diferenţele dintre produse. Facem testele de toxicitate şi vedem ce cantitate din cupru, mangan, bor etc. se absoarbe în plantă”, explică Inka Hayn.
De asemenea, s-au mai realizat şi comparaţii între tipurile de fertilizanţi foliari, demonstraţii comparative de aplicare între produsele Lebosol® şi produse-martor şi teste de miscibilitate cu apă având valori diferite ale pH-ului. “Deoarece în Germania apare deseori fenomenul negativ al durităţii apei, în laboratoarele Lebosol® se testează toate nivelele de duritate a apei. Uneori, pentru ca soluţiile de stropit să funcţioneze bine, ele au nevoie de o anumită valoare de pH, motiv pentru care se fac deseori teste”, a precizat Henning Jaworski.
În urma acestei experienţe, fermierii români au înţeles faptul că produsele pe care compania le introduce pe piaţă respectă toate cerinţele şi satisfac întru-totul nevoile plantelor. Calitatea germană a produselor Lebosol® nu este un mit, aceasta se regăseşte în fiecare produs pe care compania îl livrează fermierilor din toată Europa.

Rene Verdaasdonk_b
Rene Verdaasdonk: “Totul începe de la sămânţă, este foarte important să le dăm plantelor ceea ce au nevoie. Atunci când facem testele de compatibilitate, avem în vedere mai multe criterii pe care le urmărim, printre acestea se numără şi compatibilitatea fizică faţă de anumiţi factori sau restricţii. De asemenea, ne interesează să ştim dacă pesticidele pe care le utilizează fermierii sunt compatibile cu produsele Lebosol®“.

CITIŢI ÎN NUMĂRUL VIITOR AL REEVISTEI
Cu ocazia deplasării la sediul Lebosol® Dünger GmbH, delegaţia a mai vizitat două ferme vegetale din regiunea de sud-vest a Germaniei. S-au prezentat modalităţile prin care fermierii germani reuşesc să fie profitabili, oricât de dificile ar fi condiţiile climatice dintr-un an sau altul. De asemenea, s-a discutat şi despre aspecte tehnice importante precum tipul de sol, structura culturilor, valorificarea producţiilor şi cooperarea cu alţi fermieri din regiune.
În numărul viitor al revistei puteţi afla întreaga poveste de succes a acestor ferme.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 1379 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?