Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermieri campioni la rapiţă - producţii de peste 5 t/ha la proba cântarului

Publicat: 18 septembrie 2018 - 12:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-un an agricol dificil din punct de vedere climatic, mai ales pentru cultura rapiţei, hibrizii Pioneer au demonstrat încă o dată faptul că la proba cântarului fermierii nu au cum să fie dezamăgiţi. De exemplu, în vestul ţării, hibrizii PT264 şi PT225 au garantat fermierilor Achim Zeno Cătălin şi Nagy Attila producţii de 5.970 kg/ha, respectiv 5.060 kg/ha.

Achim Zeno Cătălin, din localitatea Şimand, judeţul Arad, lucrează în cadrul fermei Agroindustriala Scânteia 2.000 de hectare, iar anul acesta a cultivat rapiţă pe 360 ha. În cadrul fermei, rapiţa ocupă un loc important şi asta nu de ieri, de azi, iar obiectivele agricultorului nu vizează mărirea suprafeţei cultivate cu rapiţă, ci producţia obţinută pe hectar.

Nagy Attila_b

Tehnologii respectate cu stricteţe
“Anul acesta am semănat rapiţa după grâu şi soia; trebuie să spun că în fermă respectăm cu stricteţe rotaţia culturilor, iar rezultatele se văd. Mereu mergem pe tehnologia clasică: arătură, disc, combinator, iar în unele sole efectuăm chiar două treceri cu combinatorul. Înainte de semănat, în prima decadă a lunii septembrie, am aplicat îngrăşăminte complexe, între 250 şi 300 kg/ha. În toamnă am aplicat un erbicid şi tratament pe bază de tebuconazol, un insecticid, dar şi îngrăşăminte foliare pe bază de sulf şi bor. În primăvară am continuat cu tratamentele, patru la număr: primul a constat în fungicid, insecticid şi bor, al doilea doar fungicid şi bor, iar ultimele treceri au fost doar cu insecticid. În ceea ce priveşte fertilizarea, am aplicat în primăvară între 300 şi 400 kg/ha nitrocalcar, iar pe unele parcele am mai aplicat 100 kg/ha azot substanţă comercială”, a punctat fermierul campion.
Acesta a adăugat faptul că rapiţa nu a beneficiat de irigaţii, iar începând cu 6 aprilie, timp de cinci săptămâni nici măcar nu a plouat. Producţia de 5.970 kg/ha a fost obţinută pe o solă de 5 ha, singura care a beneficiat de ploaie în perioada menţionată, iar în celelalte sole au obţinut producţii cuprinse între 4.200 şi 5.000 kg/ha.
“Nu am avut probleme, a fost un an bun, iar la acest aspect au contribuit mai mulţi factori. Respectăm rotaţia culturilor, am pregătit terenul cum trebuie astfel încât să păstrăm apa în sol, iar la semănat şi după semănat am avut parte de ploi. În ceea ce priveşte hibridul PT264 am constat faptul că a ramificat de jos, tulpinile au fost foarte sănătoase, iar plantele au avut o talie mai înaltă, dar au fost rezistente şi am obţinut rezultate pe măsura aşteptărilor. Am fost şi feriţi de evenimente neplăcute, cum ar fi grindina. Este adevărat că am avut ploi şi vânturi puternice, dar grindina ne-a ocolit”, a mai explicat agricultorul arădean.
În această toamnă fermierul va semăna rapiţă pe o suprafaţă între 200 şi 300 ha, dintre care 150 ha vor fi semănate cu hibridul PT264, iar pentru a se convinge de potenţialul altor noi hibrizi din portofoliul Pioneer, Achim Zeno Cătălin îi va testa pe unele sole.
În judeţul Bihor, localitatea Săcuieni, hibridul PT225 i-a oferit fermierului Nagy Attila producţia de 5.060 kg/ha. “Lucrez în cadrul fermei Atiagro 1.200 ha, rapiţă am avut pe 210 ha. A fost un an bun pentru această cultură şi nu am avut probleme. Am semănat după grâu, am arat şi la pregătirea terenului am avut grijă să nu pierdem apa din sol, am nivelat şi am aplicat triplu 15 - 220 kg/ha, am mai efectuat o trecere cu combinatorul şi am semănat începând cu 25 august. Apoi am aplicat un erbicid, un insecticid şi un fungicid. În primăvară, în jurul datei de 20 martie, am aplicat 250 kg/ha nitrocalcar, după care 100 kg/ha îngrăşământ pe bază de azot. Am mai dat un insecticid şi un foliar pe bază de sulf, apoi un pachet cu insecticid, fungicid şi foliar pe bază de bor. Aceasta a fost toată tehnologia, după care am recoltat la finalul lunii iunie”, a specificat fermierul campion.
Mulţumit fiind de rezultatele obţinute, agricultorul intenţionează ca în această toamnă să semene 300 ha cu rapiţă, dintre care 200 ha cu hibridul PT225, iar diferenţa cu PR46W14 şi cu alţi hibrizi noi Pioneer.

Comunicat de presă Corteva Agriscience™


UN PORTOFOLIU COMPLET PENTRU AGRICULTURĂ
Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, aşa cum s-a anunţat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Divizia combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie - incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor - şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 779 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?