Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fabrica de inovație BASF

Publicat: 07 februarie 2017 - 00:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Caravana BASF s-a oprit, pe 18 ianuarie a.c., la Giurgiu, pentru a le prezenta fermierilor noutățile privind produsele de protecție a plantelor recomandate pentru acest an. Au fost prezenți peste 250 de fermieri din județele Giurgiu, Teleorman și Argeș.
BASF a creat un eveniment interactiv, în care fermierii au fost solicitați să-și spună problemele pe care le au în cultură.

 

Desfășurat sub sloganul „Fabrica de inovație”, simpozionul BASF din acest an a fost structurat sub forma unei vizite într-o fabrică, prin trecerea prin toate departamentele, de la prevenirea bolilor sau erbicidare, la crearea de noi produse, apoi la mecanizare și consultanță. Fermierii au fost parte integrantă a acestei vizite, experiența lor fiind premiată de BASF.

Fabrica de inovație BASFClick pe poza pentru galerie!

Pictor previne eficient pierderile de producție
Dintre bolile culturilor prășitoare, mari bătăi de cap au cu sclerotinia, care produce putregaiul alb al culturilor. „Pentru combatere, avem nevoie de un complex de măsuri, atât agrotehnice, cât și chimice. Trebuie să avem o rotație corespunzătoare a culturilor, cele atacate să vină pe aceeași parcelă la minim trei ani. Trebuie să asigurăm condiții optime pentru cultură, în principal o densitate corespunzătoare, pentru a preveni atacul de la baza tulpinilor, care este foarte greu de combătut prin metode chimice. Pentru combaterea chimică, avem nevoie de fungicide specifice pentru acest tip de boală, care să prevină și să combată atacul de sclerotinia pe tulpină și inflorescență, și în acest fel să prevină acumularea în sol a scleroților de rezistență”, a explicat Liviu Chira, specialist culturi oleaginoase în cadrul BASF. Ca soluție chimică, propune produsul Pictor, un fungicid specific, cu două substanțe active. Pentru floarea-soarelui se recomandă aplicarea a 1-2 tratamente pe sezon, în funcție de presiunea de infecție, de echipamentul de stropit și de producția planificată. Un singur tratament se face la începutul diferențierii calatidiului. La aplicarea a două tratamente, primul se recomandă la stadiul de șase-zece frunze și al doilea, la începutul înfloritului. La rapiță, produsul este recomandat în perioada de buton galben, până la mijlocul înfloritului. „Prin aplicarea acestui fungicid, sporul de producție realizat prin prevenirea pierderilor provocate de boli, din testele noastre, este între 220 și 650 kg/ha”, a explicat Liviu Chira.

Soluții împotriva buruienilor
Invazia tot mai mare de buruieni determină companiile din domeniul produselor de protecție a plantelor să descopere soluții inovatoare. Biathlon 4D combate peste 80 de buruieni din cultura de păioase, inclusiv cele dicotiledonate mai greu de combătut. Are două substanțe active - Tritosulfuron și Florasulam, se aplică în postemergență, de la trei frunze în cazul cerealelor de primăvară, sau imediat în primăvară pentru cele de toamnă, până la apariția frunzei stindard. Recomandarea este să se aplice împreună cu adjuvantul Dash. Poate fi aplicat de la 5oC. Pentru combaterea valului doi de buruieni și ca soluție la infestarea mixtă, cu buruieni monocotile și dicotile, potrivit este Akris. Are o perioadă de protecție de lungă durată, de 4-6 săptămâni, și o flexibilitate foarte mare în aplicare, fiind potrivit atât ca tratament preemergent cât și postemergent.
În cultura de floarea-soarelui, o soluție potrivită poate fi tehnologia Clearfield Plus. „Tehnologia aduce semințe de ultimă generație și erbicidul Pulsar administrat împreună cu adjuvantul Dash”, a explicat Liviu Chira. Pentru combaterea costreiului din rizomi, o problemă destul de grea pentru fermieri, este recomandat Stratos Ultra, erbicid împotriva buruienilor problemă, omologat pentru floarea-soarelui, soia, rapiță și porumb în sistem duo.

Sensibilitatea soiei convenționale
Fără soia modificată genetic, curățenia culturii ridică probleme serioase fermierilor care preferă să cultive soia convențională. „Soia este sensibilă la buruieni, în special pentru că are o pornire în vegetație lentă și acoperă terenul mai greu. Se recomandă Pulsar și cea mai nouă inovație BASF, erbicidul Corum, care are acțiune foarte bună asupra unui spectru foarte larg de buruieni, inclusiv buruieni problemă pentru cultura de soia - samulastra de floarea-soarelui”, a explicat Silviu Roșca, reprezentant tehnic BASF. Corum are o selectivitatea excelentă pentru cultura de soia, o flexibilitate ridicată și o fereastră largă de aplicare, în funcție de condițiile întâmpinate în fermă. Se poate aplica într-o singură trecere sau secvențial, cu o distanță de 7-14 zile între aplicări.

Cleravo combate buruienile din cultura de rapiță
Pentru rapiță, sistemul Clearfield este o soluție bună de combatere a buruienilor. „La rapița Clearfield, în primăvară se erbicidează cu Cleravo, care are o fereastră și o flexibilitate largă de aplicare. Se recomandă aplicarea acestuia de la reluarea vegetației până la apariția primilor muguri florali. Cleravo combate buruienile dicotile, monocotile dar și cele înrudite cu rapița, sau cu specii crucifere, cum sunt rapița sălbatică sau muștarul - buruieni problematice pentru cultura de rapiță”, a explicat Silviu Roșca.


MEDAX TOP PREIA CONTROLUL CULTURILOR
În cultura de cereale păioase, probleme pune septorioza, care poate aduce pagube de până la 30% din cultură. Ca soluție, BASF a creat pentru anul aceasta Medax Top, un regulator de creștere care, pe lângă reducerea riscului de cădere a plantelor, consolidează sistemul radicular, oferind o stabilitate mai mare. „Medax Top preia controlul asupra culturilor de cereale păioase, oferă o flexibilitate în aplicare, poate fi aplicat în diferite stadii de vegetație și împreună cu alte produse de protecția plantelor. Pe suprafețele unde nu se aplică regulatori de creștere, producția poate să scadă între 17 până la 40%, MMB se poate reduce cu 8-15%, calitatea de panificație scade, de asemenea, iar costurile de recoltare cresc până la 50% iar cele de uscare urcă cu 20-30%”, a explicat Ana-Maria Pascariu, responsabil culturi cereale și porumb BASF. Medax Top are două substanțe active cu moduri de acțiune complementare, are o formulare de tip suspensie concentrată și este omologat pentru toate culturile de cereale păioase. Poate fi aplicat de la 5oC și până la 20oC.

 Jörg Polzin

Jörg Polzin, Country manager BASF pentru România: „Vom privi spre viitor și vom căuta împreună soluții pentru a îmbunătăți împreună viitorul agriculturii. Inovația în agricultură trebuie să fie mai mult decât o teorie pe hârtie. Pentru a deveni realitate este nevoie de expertiză, de exemple practice și de un loc în care fermierii să facă schimb de experiență. Exact aceasta facem aici, la Fabrica de inovație. Fiecare dintre noi are propria experiență, dar toți dorim să contribuim la o agricultură durabilă și inovatoare. Multe dintre ideile inovative din agricultură au venit de la fermieri, dar și cercetarea ajută fermierii. Lucrând împreună, putem găsi soluțiile durabile la problemele practice”.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 816 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?