Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ecoprotect L3, un nou echipament Gregoire pentru tratamente fitosanitare în vii

Publicat: 02 iulie 2020 - 15:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ecoprotect L3, un nou echipament Gregoire pentru tratamente fitosanitare în vii cu recuperarea surplusului de soluţie

De mai bine de 40 de ani, Gregoire oferă o gamă largă de utilaje pentru mecanizarea lucrărilor din viticultură: combine de recoltat struguri, şasiuri încălecătoare portante pentru diverse utilaje de prelucrarea solului, maşini de stropit şi maşini pentru recoltarea măslinelor, ale căror caracteristici principale sunt performanţa, fiabilitatea şi costurile reduse de operare şi întreţinere. Acestea fac ca maşinile Gregoire să fie printre cele mai premiate din segmentul lor şi cele mai preferate de cei mai exigenţi viticultori.

După cunoscutele modele de echipamente de stropit montate pe combinele de recoltat struguri Gregoire, Multiflow Progress şi Multiflow Quatro Idea, care folosesc  sistemul pneumatic (jetul de lichid este micronizat de curentul de aer) respectiv cel de aeroconvecţie (lichidul presurizat se atomizează la trecerea printr-o duză şi este transportat de un curent de aer produs de un ventilator axial), Gregoire aduce pe piaţa de profil un nou echipament pneumatic, inovativ, denumit Ecoprotect L3. Este un echipament pe 3 rânduri cu recuperarea surplusului de soluţie, care foloseşte elemente aplicate cu succes la maşinile tractate, dar se montează pe combinele de recoltat struguri în locul capului de recoltare.

Preocuparea pentru realizarea acestui echipament se încadrează în tendinţa mondială de reducere a impactului pesticidelor  asupra mediului şi a produselor agricole venind în sprijinul viticultorilor care vor să producă struguri în regim ecologic. De asemenea, Gregoire urmăreşte creşterea eficienţei tratamentelor şi necesitatea de a face faţă constângerilor datorate vântului şi ferestrelor scurte în care se pot face tratamentele în condiţii optime, fără a pierde o mare cantitate de soluţie în atmosferă sau pe sol (limitarea derivei), reducerea dozelor de produse fitofsanitare, recuperarea excedentului de substanţe active. 

Gregoire EcoProtect L3_b  

Fig. 1. Combina Gregoire pentru recoltat struguri, cu echipamentul de stropit Ecoprotect L3 

Maşina Ecoprotect L3 utilizează un sistem de pulverizare cu 3 perechi de panouri flexibile uşoare din polietilenă, (brevet Gregoire), aşezate de o parte şi de alta a rândului de viţă de vie. Acestea se rigidizează sub efectul aerului generat de către turbină, dar rămân flexibile şi fără risc de deteriorare la lovire, când panourile se rabat şi, după depăşirea obstacolului, îşi reiau poziţia iniţială.. Forma lor se păstrează datorită unor cilindri gonflabili de la periferia panourilor. Structura nu are niciun element rigid în zona rândului şi nu este casantă.

Soluţia se pulverizează din părţi opuse, realizând un tratament complet şi eficient, iar surplusul de substanţe se prelinge pe panouri în partea de jos, de unde se recuperează şi se transferă înapoi în rezervor. Aceste panouri, împreună cu o perdea de aer în spate şi în partea inferioară creează o incintă închisă, care permite evitarea pierderilor de soluţie în atmosferă sau pe sol, răspunzând perfect aşteptărilor utilizatorilor în ceea ce priveşte eficienţa şi calitatea deosebită a tratamentelor pe ambele feţe ale frunzelor printr-o atomizare şi repartizare perfectă a produsului, reducerea derivei şi recuperarea excedentului de soluţie printr-un sistem simplu şi eficient, reducerea costurilor tratamentelor fitosanitare cât şi protecţia mediului, viteza de aplicare ridicată şi fiabilitate ridicată a sistemului de pulverizare datorită modulelor gonflabile încasabile.

Maşina este concepută pentru reducerea dozei de lichid la hectar, utilizarea unei concentraţii mai mari a soluţiei şi o aplicare optimă indiferent de condiţiile atmosferice.

Fig. 2. ConstrucÈ›ia panoului de protecÈ›ie È™i de pulverizare_b 

Fig. 2. Construcţia panoului de protecţie şi de pulverizare 

La începutul vegetaţiei se recuperează 50-80% din soluţie. Curentul de aer este dirijat din părţi opuse, ca în fig. 3. În timpul vegetaţiei, la ultimele tratamente, când viţa de vie are multe frunze, se recuperează cca.10% din soluţie, în funcţie de grosimea stratului de frunze care trebuie penetrat. Curentul de aer se intersectează ca în fig. 4. Difuzoarele sunt poziţionate în flux încrucişat pentru a optimiza calitatea aplicării. În funcţie de starea culturii se foloseşte un număr suficient de duze de pulverizare pentru a acoperi întreaga suprafaţă a plantelor.

    Fig 3_b   Fig.3   Fig 4_b                                                    

                                                               Fig.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Curentul de aer este produs de o turbină închisă, cu diametrul 520 mm, cu ambreiaj centrifugal asigurând un debit de aer necesar pentru rigidizarea panourilor de pulverizare şi pentru pulverizarea propriu-zisă a soluţiei. Difuzoarele sunt poziţionate în flux încrucişat pentru a optimiza calitatea aplicării. În funcţie de starea culturii se foloseşte un număr de la 3 la 5 capete de pulverizare speciale DYNADiff 3D pe fiecare panou, pentru a acoperi întreaga suprafaţă a plantelor. Acestea au posibilitatea de rotire pe 360o pentru reglarea înălţimii de tratare în funcţie de stadiul de evoluţie al vegetaţiei, iar prin creşterea vitezei aerului realizează o micronizare şi o repartiţie perfectă a soluţiei.

 fig 5 Cap de pulverizare 3D DYNADiff_b

                                                 Fig.5   Cap de pulverizare 3D DYNADiff                  

Montându-se pe o combină de struguri autopropulsată Gregoire în locul capului de recoltare, maşina de stropit cu recuperarea surplusului de soluţie ECOPROTECT L3 extinde domeniul de utilizare a acesteia în alte perioade în afara recoltării strugurilor. În plus, maşina păstrează avantajele combinei de recoltat, printre care motorul de ultimă generaţie, uşor accesibil pentru verificări şi întreţinere tehnică, cu consum redus de combustibil şi cu poluare redusă (Tier 5), cabina foarte confortabilă, montată pe centrul maşinii deasupra rândului de viţă de vie, care asigură o vizibilitate optimă atât asupra rândului de plante cât şi a echipamentului de stropit, protecţie maximă a operatorului faţă de contactul cu substanţe chimice periculoase, posibilitatea orizontalizării pe pante, utilizând o cursă de 600 mm între roţile din stânga şi din dreapta, transmisie hidrostatică 4x4, rază de întoarcere sub 4 m şi multe altele.

Capul de recoltare se demontează rapid şi se stochează pe un suport, iar în locul lui se ataşează echipamentul de stropit. Prinderea este rapidă şi nu presupune un efort mare, iar toate furtunurile şi cablurile electrice ale echipamentului de stropit se conecteaza rapid în aceleaşi cuple ca şi capul de recoltare. Calculatorul maşinii de recoltat se conectează prin sistemul ISOBUS şi recunoaşte imediat echipamentul de stropit şi se afişează toate elementele necesare reglajelor şi funcţionării maşinii de stropit.

Echipamentul are un bazin de soluţie cu capacitatea de 2500 l, cu hidro-injector pentru amestecarea soluţiei, iar pentru spălarea întregii instalaţii după încheierea lucrului este prevăzut un rezervor de 250 l de apă curată. Rezervorul de soluţie este dotat cu un indicator de nivel cu afişare pe monitorul combinei. De asemenea, există un rezervor de 20 l pentru apă curată pentru spălarea pe mâini a operatorului după utilizarea substanţelor periculoase.

O pompă cu 4 membrane asigură un debit de 105 l/min şi o presiune maximă de 50 barr.

Pentru filtrare, maşina este prevăzută cu filtru sită la gura de umplere, filtru de aspiraţie de 365 microni şi filtru de înaltă presiune. Pe circuitul de recuperare care transferă în rezervor surplusul de soluţie, există un filtru interior şi 6 filtre de sucţiune, câte unul în fiecare panou.

Sistemul electronic asigură controlul automat al dozei de soluţie în funcţie de viteza de deplasare, menţinând doza indiferent de topografia terenului. Doi senzori cu ultrasunete menţin rampa la înălţimea reglată faţă de sol.

  Fig. 6. Vedere din spate a echipamentului de stropit Ecoprotect L3_b

Fig. 6. Vedere din spate a echipamentului de stropit Ecoprotect L3

Înălţimea, distanţa între panouri în funcţie de distanţa între rânduri şi de lăţimea masei vegetale pe rând precum şi înclinarea rampelor pentru corecţia pantei se reglează hidraulic, toate comenzile fiind electrohidraulice.

Pentru recuperarea soluţiei se folosesc două pompe cu 2 membrane cu debit de 23 l/min, filtrele de recuperare fiind cu diametrul de 105 mm şi desimea sitei de 50 microni.

După ultimul tratament, echipamentul se demontează de pe şasiul combinei de recoltat şi se pregăteşte deja, ca orice maşină de stropit, pentru stocare. Maşina se curăţă, se golesc rezervoarele de soluţie, de apa de clătire a instalaţiei şi de spălare pe mâini. Se introduc aproximativ 20 l antigel în rezervorul de soluţie, se acţionează maşina până când începe pulverizarea soluţiei de antigel la duzele DynaDiff şi se păstrează în instalaţie antigelul rămas. Stocarea trebuie făcută la loc uscat, dar aerisit. Maşina trebuie gresată la toate punctele de gresare, iar componentele electronice de comandă trebuie demontate şi păstrate într-un loc uscat şiîncălzit. În primăvară trebuie acţionată maşina pentru eliminarea completă a soluţiei de antigel din pompă şi din întreaga instalaţie şi se montează din nou pe şasiul combinei de recoltat struguri pentru noul sezon de tratamente.

ECOPROL320180607P1030914www_b

Principalele avantaje ale acestei maşini sunt:

  • realizarea unui tratament de foarte bună calitate şi la momentul optim, fără a ţine cont de condiţiile de vreme
  • eliminarea derivei prin crearea unei incinte etanşe (lateral, în spate, în partea de jos şi de sus a panourilor), care nu permite pierderea soluţiei în atmosferă
  • economii importante de substanţă activă în raport cu tratamentul convenţional, în funcţie de faza vegetativă în care se află cultura în momentul tratamentului, prin aplicarea unei cantităţi optime de substanţă activă şi recuperarea excesului de soluţie, realizând pe lângă un tratament complet şi reducerea impactului pesticidelor asupra mediului şi creşterea autonomiei maşinii de stropit prin reducerea cantităţii de lichid aplicat la hectar etc.
  • supleţea panourilor de pulverizare, de doar 20 kg pe rând şi flexibilitatea lor, elimină  riscul de deteriorare la lovirea cu un corp solid, dur, oferind siguranţă atât în transport cât şi în lucru
  • reglarea automată a poziţiei de lucru prin setare pe computer a distanţei între rânduri şi a grosimii stratului vegetal al viţei de vie; prin apăsarea unui singur buton de pe maneta multifuncţională panourile se aşează singure în poziţia de lucru corespunzătoare
  • urmărirea topografiei terenului şi păstrarea poziţiei faţă de sol, prin utilizarea unor senzori cu ultrasunete care măsoară distanţa de la rampă până la sol
  • uşurinţa exploatării: pregătiriea soluţiei se face de la sol datorită unei cuve speciale prevăzute şi cu posibilitatea de spălare a recipientelor cu soluţie; gresare centralizată pentru uşurinţa întreţinerilor; acces uşor la filtre
  • posibilitatea de reglare a debitului de aer pe fiecare rând
  • protecţii la tijele cilindrilor hidraulici pentru creşterea duratei de viaţă a acestora etc.

www-L3GL7420190620-P1060210_b

Pentru detalii vă puteţi adresa oricărei filialeNHRAgropartners, care este unicul importator autorizat Gregoire în România.

FLORIN NEACŞU - NHR AGROPARTNERS

 

Vizualizat: 830 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?