Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Donau Soja uneşte fermierii

Publicat: 28 noiembrie 2018 - 15:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sentimetul că Donau Soja uneşte fermierii de pe ambele maluri ale Prutului se rotunjeşte cu fiecare an care trece. În plus, Donau Soja reuşeşte să readucă împreună cercetarea cu producţia şi cu firmele angrenate în agribusiness. Iar totul este reciproc avantajos.

SCDA Secuieni a reuşit anul trecut să-i adune pe toţi cei care realizează platforme Donau Soja. Anul acesta a lipsit Viorel Nica, fiind reţinut de probleme pe care nu le-a putut ocoli. În schimb, la Agrichim Feteşti nu a putut ajunge Elena Trotuş, managerul SCDA Secuieni. În rest, evenimentele de câmp care au în prim-plan soia convenţională au reunit pe toată lumea interesată.
În ultimii trei ani am vizitat platformele organizate de către Donau Soja în Republica Moldova, la Institutul „Selecţia” din Bălţi şi, de fiecare dată, am încercat să vă aduc câteva clipe din viaţa fermierilor de peste Prut. Fermieri capabili să facă profit şi în lipsa subvenţiilor şi chiar să se doteze corespunzător pentru a face faţă concurenţei şi lipsei forţei de muncă. Pentru că în Republica Moldova tinerii pricepuţi pleacă atât în Europa, cât mai ales în Rusia pentru a obţine venituri decente. Însă, anul acesta, am avut plăcuta surpriză să întâlnesc fermieri moldoveni şi la platforma organizată de SCDA Secuieni cu sprijinul Donau Soja România, condusă de Dragoş Dima, care recent a obţinut titlul de doctor în fitotehnie al USAMV Bucureşti, cu o teză în care a aşezat concluziile platformelor Donau Soja din trei ţări (România, Bulgaria şi Rep. Moldova). Teză coordonată de profesor dr. Doctor Honoris Causa, Gheorghe Valentin Roman. A fost şi prima dată când am asistat la susţinerea unei teze de doctorat cu foarte bine pe linie!

Donau Soja uneÅŸte fermieriiClick pe poza pentru galerie!

Fermierii moldavi sunt tehnici şi naturali
Aşa se face că i-am luat un pic la întrebări pe cei patru fermieri veniţi să viziteze platforma cu soiuri de soia de la Secuieni tocmai din nordul Republicii Moldova.
Igor Mardare lucrează 450 ha în Rezina, pe malul Nistrului, din care în medie 50 ha le cultivă cu soia, obţinând producţii medii de 2,4-2,5 t/ha. Nu este agronom, însă a copilărit la bunici şi aşa s-a îndrăgostit de pământ şi face agricultură cu pasiune. Ceea ce se vede clar din privirea sa! Gheorghe Panfil (cu „n”, a subliniat fermierul!) administrează 1.300 ha, din care 150 ha sunt cultivate cu soia în sistem conservativ. De altfel, arătura a dispărut din ferma sa de câţiva ani. Vasile Proca are la îndemâna sa 2.700 ha pe care le administrează profesional. A venit la Secuieni să vadă cum se comportă soiurile de soia într-o zonă cât de cât apropiată caracteristicilor din ferma lui. Anul acesta nu a mai semănat soia deoarece la ei regimul pluviometric este sub 300 mm/an şi riscul era mult prea mare, dar caută soluţii şi e dispus să afle cum ar putea cultiva soia cu speranţa unui profit minim! I-am recomadat o vizită la Amzacea, acolo unde Dumitru Manole reuşeşte rezultate bune în condiţii de umiditate asemănătoare.
Dar cel mai mult mi-a atras atenţia directorul de vânzări al Cooperativei de Întreprinzător Agrostoc, care este, în acelaşi timp, şi manager general al fermei de multiplicarea seminţelor pentru cooperativă. O fermă cu 2.000 ha care multiplică sămânţă pentru fermierii din Rep. Moldova şi din Ucraina. Şi nu numai!
Fiecare în parte sunt profesionişti şi încă au acel ceva pe care îl mai aveam şi noi acum 30 de ani. Acel ceva autentic românesc în care bunul simţ se împleteşte firesc cu simţul umorului într-o filozofie aparte.
Dar am uitat să o pomenesc pe Galina Leasenco, reprezentanta Donau Soja în Republica Moldova, cea care ne-a primit de fiecare dată frumos în Moldova şi acum i-a adus pe aceşti interesanţi fermieri moldavi în platforma de la SCDA Secuieni. Platformă care deşi a plecat greu la răsărire, s-a îndreptat după ploile abundente căzute în luna lui Cuptor. Totul a fost posibil datorită muncii profesioniste a echipei coordonată de directorul SCDA Secuieni, Elena Trotuş, alături de Cornelia Lupu şi Simona-Florina Pochişanu.

SCDA Turda a omologat un nou soi de soia!
Felicia TD este un soi timpuriu din grupa 00 şi a fost introdus din acest an în portofoliul de soiuri create la SCDA Turda. Un portofoliu comercial care mai numără alte 16 soiuri (Perla, Eugen, Onix, Felix, Darina TD, Cristina TD, Mălina TD, Carla TD, Larisa, Caro TD, Ilinca TD, Bia TD, Teo TD, Miruna TD şi Nicola TD). Creatorul varietăţilor de soia, Eugen Mureşanu, a simţit probabil că acest soi seamănă cu soţia dânsului, secretarul ştiinţific al SCDA Turda, Felicia Mureşanu, aşa că l-a botezat cu prenumele ei. Soiul Felicia TD are o talie foarte înaltă printre celelalte soiuri create aici cu o medie de 134 cm. Portul este erect, tufa compactă, pubescenţa roşcată, iar frunzele au formă triunghiulară şi culoarea verde închis. Hilul este maro deschis, aspect căutat de procesatorii de soia pentru recolta destinată consumului uman. Conţinutul de proteină se ridică la 41,4% iar cel de ulei la 20,5%. Soiul are un MMB de 157 g şi un potenţial de producţie de 4.669 kg!
Trebuie să menţionăm faptul că producerea de seminţe din aceste soiuri create la SCDA Turda se face prin intermediul SCDA Turda (Onix, Felix, Cristina TD, Caro TD, Teo TD, Miruna TD, Nicola TD şi, firesc, Felicia TD), SCDA Secuieni (Eugen, Onix şi Darina TD), Agricost IMB (Ada TD), Alcedo (Ilinca TD), INCDCSZ Braşov (Bia TD), SCDA Lovrin (Mălina TD), Agroturdean (Carla TD), Nitu Land SRL (Perla) şi, de foarte curând, Saaten Union (Larisa).
Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Turda este un exemplu de reuşită, datorat colectivului deosebit în care Felicia Mureşanu a fost ca o inimă ce ştie să pulseze sânge prin toate capilarele, iar Eugen Mureşanu, acel suflet axat pe căutarea idealului. De dincolo de toate acestea, încă zâmbeşte înţelegător profesorul Ioan Haş, cel care a reuşit să coaguleze acest colectiv în care se împletesc fericit experienţa amelioratorului de geniu, Eugen Mureşanu, cu tinereţea unor cercetători precum Camelia Urdă sau Raluca Rezi.

La Feteşti platforma de soia a fost, ca de fiecare dată, impecabilă
Fermierul Viorel Nica, administratorul Agrichim Feteşti şi preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR), a făcut posibilă cea de-a cincea ediţie a platformei Donau Soja în ferma sa. Cu 41 de soiuri de soia şi cinci variante care privesc desimea de semănat, distanţa între rânduri, bacterizarea, fertilizarea şi controlul buruienilor şi al dăunătorilor. Anul acesta fermierul ialomiţean are cultivate 725 ha cu soia şi a folosit la tratamentul seminţelor produsul Poliriz S, pe care domnia sa îl recomandă ca fiind cel mai bun pentru bacterizare! De altfel, Polirz S este prezent în toate platformele Donau Soja realizate în toţi aceşti ani.
Ca o continuare şi pentru a-mi dovedi că nu m-am înşelat, iată că reprezentanţii Donau Soja din Rep. Moldova, Viorel Cherciu şi Galina Leasenco, au adus cu ei un alt grup de fermieri moldoveni. Unul dintre ei, Constantin Putregai, administrează 10.000 hectare în cadrul Cooperativei Glia şi este pliat pe tehnologia conservativă. Plugul a rămas piesă de muzeu. Fermierul ne aşteaptă să-i vizităm terenurile la el acasă. Acolo unde lucrează cu scule adevărate, marca Horsch, achiziţionate prin MEWI. Aşa se face că reprezentantul Horsch în România, Constantin Curcă, i-a talonat îndeaproape pe clienţii săi.
Trebuie să amintim aici că regele soiei din România, dr Eugen Mureşanu, a venit anul acesta la toate platformele Donau Soja cu viitorii săi înlocuitori. Ca un tată care îşi îndrumă copiii într-o afacere cu Dumnezeu.
La Agrichim Feteşti vin în fiecare an oameni deosebiţi din agricultură, cum ar fi Adelina Popescu, director executiv al Asociaţiei Fermierilor din România, sau Dumitru Manole, administratorul fermei First Grain Amzacea. Dar şi renumiţi profesori şi cercetători precum dr. Ion Toncea, preşedinte Eco Agricultura.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

Vizualizat: 894 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?