Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Descoperă succesul cu NOUA GENETICĂ Saaten Union

Publicat: 05 septembrie 2018 - 10:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

“Ce semeni, aia culegi”, spune o zicală celebră. În cazul fermierilor, proverbul subliniază cât de important este startul unei culturi. Prin urmare, alegerea corectă şi atentă a hibrizilor poate contribui semnificativ la calitatea şi obţinerea unor producţii ridicate.

 

Plecând de la această idee, Rapool România şi Saaten Union au lansat o nouă genetică performantă pentru fermierii care doresc să devină campioni în agricultură.

Rapool România şi Saaten UnionClick pe poza pentru galerie!

Performantul TRUBLION
Trublion este un nou soi de grâu nearistat, semitimpuriu, ce promite producţii record, de aproximativ 11 tone/hectar, cu indici buni de proteină şi gluten. Se caracterizează printr-o toleranţă remarcabilă la principalele boli ale aparatului foliar şi are o vigurozitate foarte mare la răsărire, dezvoltând plante puternice pentru un plus de producţie în diferite condiţii pedo-climatice. De asemenea, noul soi de grâu are o capacitate excelentă de înfrăţire şi poate susţine până la 4-5 fraţi fertili pe plantă, cu spice mari. Calitatea producţiei este excelentă, prezentând indici buni pentru morărit şi panificaţie, din grupa A. “Ne-a interesat să creăm un soi care să meargă pe partea de sud a ţării. L-am testat şi în partea de nord şi de vest a ţării şi am obţinut rezultate remarcabile. Trublion este un soi semitimpuriu, cu o rezistenţă destul de ridicată la iernare. De asemenea, soiul are calităţi superioare de panificaţie şi prezintă o toleranţă mare la bolile spicului”, spune Cornelia Pistol, Director Dezvoltare Cereale Păioase şi Leguminoase Saaten-Union.
Potrivit specialiştilor companiei, Trublion prezintă încă un avantaj: are o toleranţă foarte bună la cădere datorită taliei medii a plantelor.

FRANKLIN oferă flexibilitate, stabilitate, productivitate
Rapool este un excelent ameliorator, oferind hibrizilor de rapiţă caractere agronomice de excepţie, apreciate de fermieri. Astăzi, cultura de rapiţă este bine reprezentată de o genetică de top ce oferă rezistenţă bună la iernare şi un potenţial foarte ridicat de producţie.
Franklin este un alt nou hibrid în tehnologia pentru rapiţă. Timpuriu, sănătos şi foarte productiv pentru România, aşa îl putem descrie în câteva cuvinte. Hibridul consolidează segmentul maturităţii semitimpurii din portofoliul companiei Rapool România.
Franklin, noua genetică performantă de la Rapool, pe lângă cea mai bună rezistenţă la iernare, prezintă o bună siguranţă a producţiei şi un mare plus pentru piaţa românească, deoarece cuprinde toate avantajele noii genetici şi are o maturitate foarte timpurie. “Rezultatele stabile obţinute în trei ani de testări ne-au făcut să credem că este pretabil pentru piaţa din România. Chiar şi în condiţii mai dure, Franklin se descurcă foarte bine. Răspunde excelent tehnologiei intensive de cultivare. Ar fi indicat să-l semănăm în perioada optimă, dar poate fi semănat şi până pe 29 septembrie. De asemenea, noul hibrid de rapiţă are o dezvoltare puternică în toamnă cu rezistenţă bună la iernare”, explică Mihaela Radu, director de marketing şi Product Manager - Saaten-Union/Rapool.
Flexibilitatea la recoltare, stabilitatea şi potenţialul mare de producţie sunt atuuri ce îl poziţionează în topul portofoliului de rapiţă. Cu alte cuvinte, stabilitatea la recoltare, sănătatea plantelor şi timpurietatea acestuia îl aduc pe Franklin în gama premium a portofoliului Rapool România.

Su Ellen, vedeta portofoliului
Pe lângă soiul de grâu şi hibridul de rapiţă menţionaţi anterior, compania Saaten Union a mai lansat încă o noutate: Su Ellen, vedeta portofoliului. Acest soi de orz de toamnă, extratimpuriu, a demonstrat un potenţial mare de producţie în condiţiile din România. Se pretează în toate zonele de cultură a orzului din ţară, cu rezultate excepţionale în arealele unde seceta reprezintă un factor limitativ. Spre exemplu, producţiile obţinute în fermele din România în anul agricol 2017 au atins 10 tone/ha în Ialomiţa, iar în Neamţ 8 tone/ha. Fermierii autohtoni care l-au cultivat şi-au manifestat deja dorinţa pentru mărirea suprafeţelor cu acest produs. “Su Ellen are toleranţă la cădere, dar şi la principalele boli foliare. Se dezvoltă bine încă din toamnă. Recomandăm perioada de semănat specifică pentru orz. De asemenea, acest tip de orz are o rezistenţă bună la iernare, o capacitate de înfrăţire ridicată şi toleranţă remarcabilă la cădere datorită plantelor de talie mică. Un alt aspect important este rezistenţa la secetă. Toate aceste puncte cheie diferenţiază Su Ellen de celelalte soiuri de orz”, a explicat Cornelia Pistol.
Prin urmare, alegerea soiurilor şi hibrizilor potriviţi poate contribui la calitatea şi randamentul producţiei. Cu ajutorul caracteristicilor genetice deosebite se pot obţine producţii ridicate în noul sezon agricol.

Mihai Miritescu_b 

Mihai Miriţescu, director general al Rapool România: “Noul hibrid de rapiţă Franklin este un dominator în clasa lui de precocitate şi un hibrid performant în producţie. Astfel, prin introducerea acestuia, fermierii pot beneficia de o recoltare mai eşalonată, la timpul potrivit pentru fiecare genotip în parte şi, foarte important, pot recolta fără griji”.

Mihaela Radu_b

Mihaela Radu: “Punctele forte ale hibridului Franklin au fost dovedite şi în sud-estul Europei, nu numai în România. A fost testat în Bulgaria, Ungaria etc. Plantele sunt sănătoase, au rezistenţă crescută la boli precum Phoma şi altele. De asemenea, un alt aspect important al hibridului Franklin pentru fermierii din România este rezistenţa şi flexibilitatea mare la recoltare. Are o rezistenţă crescută la scuturare. În acest fel nu riscăm să pierdem producţii foarte mari dacă nu intrăm la timp la recoltat”.

Cornelia Pistol_b

Cornelia Pistol: “Orzul Su Ellen are toleranţă la cădere şi la principalele boli foliare, capacitate mare de înfrăţire şi rezistenţă la secetă, dar şi la iernare”.

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 1316 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?