Printre prezenţele notabile la ediţia 2019 a târgului Agritechnica se încadrează şi Rostselmash, producătorul rus de maşini şi echipamente agricole, cunoscut la noi mai mult pentru combinele sale, fiind însă şi proprietarul Versatile, o marcă istorică de tractoare cu origini canadiene.
Dar până să aflăm dacă îşi va respecta promisiunea de a aduce pe piaţă în 2024 prima combină complet autonomă, Rostselmash şi-a „felxat muşchii” la Hanovra, unde a câştigat în premieră o medalie de argint în competiţia inovaţiilor, pentru sistemul de vizibilitate nocturnă, care permite viteze de lucru mari pe timp de noapte.
La fel ca şi în cazul sistemelor din industria auto, acesta foloseşte, pe lângă spectrul vizibil, spectrul infraroşu apropiat al tehnologiei fotografice, bazată pe siliciu şi foarte convenabilă. Spre deosebire de camerele costisitoare, de termoviziune, acest sistem poate fotografia la distanţă mai mare, astfel încât nu este necesar să fie fixată afară, pe maşină, unde există pericolul să se murdărească. Prelucrarea preliminară electronică şi algoritmii sistemului RMS permit o sensibilitate ridicată în condiţii de intensitate redusă a luminii. „Sistemul de vedere nocturnă conceput de inginerii ruşi permite operatorului să vadă de la distanţă obstacole aflate în aria sa de lucru, obstacole pe care nu le poate vedea cu ochiul liber. Sistemul este compus din proiectoare cu lumini led, cameră video şi monitor. RSM Night Vision poate fi montat pe tractoarele RSM seria 2000, sporind astfel viteza de lucru pe timp de noapte”, ne-a explicat Alin Sofan, director regional de vânzări la APAN Agriculture Equipments, reprezentant Rostselmash în România.
RSM F2650, maşina anului 2020
Pe lângă această medalie de argint, prima adjudecată vreodată de o companie rusească la Agritechnica, Rostselmash a mai obţinut o recunoaştere, respectiv titlul de „Maşina anului 2020” (Machine of the Year) la categoria echipamente de recoltat furaje, pentru combina RSM F2650! Un model nou, cu care ruşii vor să cucerească pieţele europene, dând un semnal puternic concurenţei. Atât prin dotările cu care este echipată această combină, cât şi prin performanţele în exploatare. „Combina RSM F2650 poate fi utilizată pentru recoltarea tuturor tipurilor de siloz, calitatea produsului recoltat fiind foarte bună. Echipamentul dispune de un motor puternic, ce permite o bună viteză de lucru. Sistemul de tăiere este eficient datorită tobelor cu diametrul de 630 mm şi o viteză de rotaţie de 1200 rpm. Combina poate fi utilizată împreună cu diferite headere de recoltat, în funcţie de tipul culturii şi de condiţiile de lucru. Confortul operatorului a fost tratat cu atenţie de către producător. Menţionez la acest capitol sistemul de aer condiţionat, coloana de direcţie cu 4 poziţii de reglare, scaunul confortabil, sistemul de monitorizare a parametrilor, cotiera multifuncţională şi cabina cu vizibilitate mărită. Combina RSM F2650 este mai eficientă cu 9,6% faţă de celelalte combine furajere, reprezentând cea mai bună alegere privind calitatea şi timpul de recuperare a investiţiei, acestea fiind argumentele pentru care a obţinut diploma pentru Maşina anului la târgul Agritechnica 2019”, constata Alin Sofan.
Soluţii digitale, noi produse de înaltă tehnologie, dezvoltări inginereşti unice, maşini şi sisteme care permit dezvoltarea unei agriculturi inteligente şi responsabile - toată această diversitate a făcut din standul Rostselmash un adevărat loc de pelerinaj pentru vizitatori.
STRATEGIE GLOBALĂ
Atenţia de care s-a bucurat Rostselmash anul acesta la Hanovra nu este o întâmplare şi demonstrează faptul că această companie are acum o viziune de ansamblu, ieşind din sfera de confort a regiunii în care a performat atâţia ani şi anticipând tendinţele globale din industrie. „Scopul nostru este să oferim oportunităţile unei utilizări mai rezonabile a resurselor. Astăzi, agricultura este o industrie de înaltă tehnologie, cu un potenţial imens, nu suntem doar în pragul unei alte revoluţii, ci chiar în mijlocul acesteia”, remarca Maksim Nakhabo, directorul de marketing al Rostselmash.
Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)