Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să avem vaci fără probleme după fătare

Publicat: 27 ianuarie 2020 - 17:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cheia succesului la vaca de lapte sunt vacile în tranziţie iar cele mai multe probleme după fătare sunt cauzate de hipocalcemie (febra laptelui). Compania daneză Vilofoss a dezvoltat cea mai eficientă metodă pentru evitarea acestor probleme, cu produsul X-Zelit®.

Ferma Unilact Transilvania, din Unirea, judeţul Alba, şi-a început activitatea în 1994. În 2016, în fermă erau în jur de 120 de vaci de lapte. Cu câteva importuri de vaci din Franţa şi de juninci gestante din Olanda, efectivul a ajuns, în prezent, la 470 de capete, din care 220 de capete la muls. 65-70% sunt Holstein, restul Bălţată Românească metisată cu Montbeliarde şi Red Holstein.

VILOFOSS_b
La începutul acestui an aveau şi 1.200 de oi, însă au fost nevoiţi să vândă o mare parte din ele, din cauză că nu mai găsesc oameni care să lucreze, aşa că acum mai au doar 500 de oi.

Tot laptele din fermă este procesat în fabrica proprie, sub brandul „De la Ferma”, construită prin fonduri Sapard şi finalizată în 2005. A fost primul proiect Sapard din Regiunea Centru.

În fermă, toate investiţiile au fost făcute din fonduri proprii. Administratorul fermei este Marius Bîcu senior, iar de partea de procesare a laptelui şi de desfacere se ocupă fiul său, Marius Bîcu junior.

 

Efectul X-Zelit®: Doar 5-6 retenţii placentare din 250 de fătări

 

Marius Ganea (foto stg.) este şeful fermei zootehnice Unilact Transilvania. Lucrează aici din 1998. Ne face turul fermei şi ne spune cum a scăpat de problemele pe care le aveau vacile după fătare. Utilizează produsul X-Zelit® de aproape un an de zile.

„Sunt o grămadă de produse în piaţă care valorifică acelaşi trend, spun că te ajută mult să ai mai puţine probleme post-partum, adică retenţii placentare, hipocalcemii, probleme în ceea ce priveşte activitatea de reproducţie, care porneşte, practic, din momentul fătării. În luna decembrie anul trecut, din 36 de fătări, cred că aproape 75 la sută au fost cu retenţii placentare. Înainte foloseam doar un premix cu săruri anionice pentru vacile înţărcate, pe care acum nu îl mai folosim.

GANEA GHETA VILOFOSS_b
Introducând produsul, efectul a fost foarte bun. Practic, nu am schimbat foarte mult raţia animalelor odată cu introducerea produsului. Noi avem anual 240 - 250 de fătări, la vaci şi juninci. De când am început să folosim X-Zelit, cred că am avut 5 sau 6 retenţii placentare din 250 de fătări. Toate vacile pe care le avem acum fătate au eliminat placenta la 4 -5 ore după fătare şi involuţia uterină după aceea este foarte bună, plus viţeii au o altă vitalitate. Asta este diferenţa dintre ce oferă Vilofoss şi ce mai este pe piaţă”, spune Marius Ganea.

 

Reducere semnificativă a pierderilor

 

„O retenţie placentară înseamnă peste 100 de euro doar tratamentul, plus 5 la sută pierdere de producţie. Dacă vaca are 30 de litri pe zi, într-o lactaţie înseamnă în jur de 500 de litri de lapte, la 1,5 lei pe litrul de lapte, sunt încă o mie de lei. Dacă ai vreo 30 de vaci cu retenţie placentară, ai băgat jumătate de miliard de lei (lei vechi - n.red.) pe an pierdere, grosso modo”, adaugă şeful fermei Unilact.

 

Doar din producţia de lapte, la un euro investit, scoţi patru euro!

 

X-Zelit se administrează peste raţia vacii, 500 de grame pe zi, timp de două săptămâni înainte de fătare. După fătare, se opreşte administrarea produsului.

Vacile din ferma Unilact sunt lotizate pe faze fiziologice. Astfel, raţia este aceeaşi pentru toate animalele dintr-un lot. Marius Ganea recunoaşte că este o soluţie de compromis, pentru că nu există spaţii suficiente. Posibilităţi de extindere a fermei nu prea mai sunt, din cauză că este situată aproape de casele de locuit din localitate.

Raţiile şi reţetele furajere le realizează în fermă. Îşi produc singuri, pe 850 ha, porumb, orz, grâu, triticale şi fânuri, paie, siloz de lucernă şi iarbă, şi cumpără premixuri, şroturi de rapiţă şi de soia şi aditivi furajeri.

Vacile înţărcate sunt mutate cu circa 3-4 săptămâni înainte de fătare într-un adăpost separat şi primesc, peste amestecul de bază, un concentrat cu X-Zelit. Raţia de bază a vacilor înţărcate conţine fân de borceag, foarte puţin semisiloz de lucernă, 10 - 12 kg de siloz de porumb şi un concentrat cu 3 kg de porumb, 1 kg şrot de rapiţă, 0,5 kg X-Zelit şi premix.

X-Zelit-ul este măcinat în moară împreună cu porumbul şi amestecat cu şrot de rapiţă şi premix, pentru ca vacile să îl mănânce mai bine.
Paul Gheţa (foto dr.), reprezentant al companiei Vilofoss în România, spune că în fermele de la noi, X-Zelit este administrat cam cu trei săptămâni înaintea fătării, dar în alte ţări se administrează doar două săptămâni, cum este recomandarea producătorului, şi este la fel de eficient. După fătare, se opreşte administrarea produsului.

Reprezentantul companiei Vilofoss face rapid un calcul de eficienţă economică: „Costul pentru utilizarea produsului X-Zelit ar fi în jur de 25 de euro pe cap de vacă pe lactaţie. Pornind de la premiza că un litru de lapte în plus pe zi reprezintă 305 litri de lapte în plus la o lactaţie, la 35 de eurocenţi litrul de lapte, este 100 de euro, în mare, fără să socotesc alte costuri cu tratamentele. Doar din producţia de lapte, la un euro investit, scoţi patru euro.”

Brânza de burduf De la Ferma_b

Cum acţionează X-Zelit®

„Perioada de tranziţie a vacilor de lapte, atât cele înţărcate cât şi cele proaspăt fătate, este cea mai sensibilă. De aici poate să îţi vină profitul sau pierderea în fermă”, spune Paul Gheţa, care a fost aproape zece ani de zile şeful fermei zootehnice Max Agro din judeţul Timiş, în care sunt acum peste 700 de vaci la muls.

„Problema numărul unu la vacile de lapte este calciul. În perioada de înţărcare, vaca are nevoie de o cantitate foarte mică de calciu, pentru că are capacitatea să îşi culeagă calciul din hrană, fără să primească în mod suplimentar în raţie.

Tot metabolismul calciului este dictat de parathormon, care are rolul de a mobiliza calciul din oase. Vaca având calciu suficient din raţie, acest hormon este inactiv. În momentul în care vaca fată, are nevoie de o cantitate foarte mare de calciu, în primul rând pentru lapte, dar şi pentru celelalte procese din organism. Forţându-se, elimină foarte mult calciu prin lapte şi îi rămâne foarte puţin pentru metabolism. În momentul în care începe producţia de lapte, parathormonul se activează, dar asta se întâmplă în ziua fătării, şi ajunge să funcţioneze complet abia după trei zile, timp în care vaca nu poate mobiliza calciul din oase şi apar problemele: căderea de calciu şi paralizia postpartum, în cea mai brutală manifestare a bolii, pentru că muşchii nu au putere să se contracte. De asemenea, vaca o să mănânce mai puţin, pentru că nu are motilitate ruminală, uterul se mişcă mai puţin şi nu elimină placenta, inclusiv imunitatea scade, sfincterul papilar nu se închide, apar mamite. Orice implică un muşchi, este legat de calciu.

O soluţie pentru a contracara problemele din perioada de tranziţie a vacilor este urmărirea balanţei anioni-cationi, care trebuie să fie foarte negativă. Pentru aceasta, se calculează reţeta furajeră în aşa fel încât să respecte anumite valori, dar este relativ greu de realizat cu precizie. O altă soluţie ar fi utilizarea de săruri anionice în hrana animalelor, care forţează vaca să aibă parathormonul în permanenţă activat şi să mobilizeze calciul din oase. Această metodă are însă un mare neajuns: palabilitatea este foarte scăzută şi vaca mănâncă foarte puţin.

Produsul X-Zelit este un zeolit artificial, care se leagă cu calciul din mâncare şi nu îl lasă să fie absorbit. Astfel, forţează organismul în perioada de tranziţie să îşi scoată calciul din oase. Prin urmare, în ziua fătării, parathormonul, deci sistemul hormonal propriu al vacii, este deja activat şi este gata pentru absorbţia maximă a calciului atât din furaje, cât şi din oase.

Faţă de celelalte metode, X-Zelit este foarte palatabil şi raţiile nu trebuie modificate. Rezolvând problema calciului de după fătare, rezolvăm multe probleme pe care fermierul poate nici nu le-a pus pe seama deficitului de calciu, cum ar fi faptul că vaca mănâncă mai puţin, probleme metabolice, endometrite”, explică reprezentantul companiei daneze Vilofoss.

X-Zelit® - AVANTAJE MULTIPLE


Rezultatul câtorva ani de dezvoltare şi cercetare la Facultatea de {tiinţe ale Vieţii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, X-Zelit® este un produs ce conţine zeolit sintetic (silicat de aluminiu de sodiu), care leagă calciul prezent în rumen şi intestine. Produsul se prezintă sub formă de granule albe.

Teste realizate la Universitatea Cornell din SUA şi la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au arătat că X-Zelit® aduce următoarele avantaje în fermă:
• reduce semnificativ hipocalcemiile după fătare;
• creşte producţia de lapte cu până la 1,5 litri pe zi;
• creşte calitatea colostrului cu până la 9%;
• reduce cu până la 19 zile perioada până la următoarea gestaţie;
• numărul de celule somatice scade cu 10%.
Rezultatele testelor realizate în 22 de ferme din Danemarca indică un număr de cazuri de febră a laptelui mai mic cu 86%.


Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 7904 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?