Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum pot ajuta fermierii în lupta cu ambrozia

Publicat: 22 mai 2020 - 19:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Folosirea unor produse inovatoare de protecţia plantelor în culturile agricole va reduce la minimum răspândirea alergenilor periculoşi în zonele populate 

Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) este una dintre cele mai periculoase şi invazive buruieni, răspândită inclusiv în România, care, în perioada de înflorire, cauzează boli alergice severe.

Este o plantă de origine nord-americană, a cărei prezenţă se face simţită în Europa încă din anul 1860, remarcată în primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor, sub denumirea de “febra fânului”.

In România, ambrozia a fost descoperită încă din anul 1908 în oraşul Orşova, dar in ultimii 20 de ani a cunoscut o răspândire accelerată. Cunoscută sub denumirea populară de “iarba pârloagelor”, este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite şi calde sau pe malurile râurilor de câmpie. Planta produce peste 3000 de seminţe anual, având un potenţial enorm de răspândire. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic, peste 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante care determină, în fazele uşoare, un strănut repetat şi înroşirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită.
Cercetările din cadrul proiectului european Atopic, care evaluează riscurile bolilor alergice în viitorul apropiat, dezvăluie că sensibilizarea la polenul de ambrozie va fi mai mult decât dublu în următorii 20-40 de ani, în timp ce numărul de persoane afectate de această boală va creşte de la 33 la 77 milioane.

lupta-cu-ambrozia_b

Această buruiană periculoasă infestează aproape toate culturile de câmp şi are un impact negativ asupra fertilităţii solului. Oamenii de ştiinţă de la Centrul tehnic francez pentru culturi oleaginoase estimează o pierdere medie de producţie în culturile de floarea soarelui de 300 de kg/ha, la o densitate de 10 plante de ambrozie/m², în timp ce potentialul de productie poate fi redus cu 20-70%.
Fermierii joacă un rol important în reducerea impactului ambroziei, prin menţinerea terenurilor curate cu ajutorul metodelor agrotehnologice. Utilizarea erbicidelor pe terenurile agricole va permite eliminarea substanţială a ambroziei, dar trebuie să fie foarte precisă, fără impact negativ asupra mediului. Mai mult, ambrozia dezvoltă, în timp, rezistenţă la erbicide şi astfel, produsele de protecţie a plantelor folosite de ani de zile devin ineficiente.

Fermierii primesc ajutor din partea oamenilor de ştiinţă, care examinează comportamentul buruienilor şi pot descoperi soluţii care funcţionează eficient şi rapid şi controlează dezvoltarea buruienilor periculoase, atât pentru oameni, cât şi pentru randamentul culturilor. La nivel mondial, marile companii au investit sute de milioane de dolari pentru cercetările efectuate în ultimii ani pentru a inventa noi molecule, care vor sta la baza produselor de protecţie cu eficienţă ridicată.

Incepând cu anul 2019, fermierii români au fost printre primii din lume care au avut acces la cea mai nouă soluţie cu acţiune unică, bazată pe molecula inovativă Arylex™ Active, dezvoltată de cercetătorii companiei R&D Corteva Agriscience, presentă în mai mult de 130 de ţări, inclusiv România. Erbicidul Pixxaro™, pe bază de Arylex™ Active, este deja folosit de către fermierii români în cultura de cereale păioase, împiedicând răspândirea ambroziei în câmp, reducând în acelaşi timp, posibilitatea răspândirii acestei buruieni către oraşe.

Folosit în mod corespunzător, acest produs nu are un impact negativ asupra mediului. Utilizarea la scară largă a unor astfel de produse inovative de către fermieri, va ajuta la protejarea oamenilor faţă de impactul unor alergeni puternici, aşa cum este ambrozia.
Să trăim în siguranţă este una dintre valorile majore ale companiei Corteva Agriscience, iar în munca noastră de zi cu zi respectăm acest principiu. Inovam în continuu, pentru a ajuta societatea să trăiască mai bine si protejăm mediul în acelaşi timp. Toate produsele Corteva sunt dezvoltate pentru a asigura o agricultură sustenabilă, atât pentru generaţiile de acum, cât şi pentru generaţiile următoare.

 

Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie globală, pur-agricultură, tranzacţionată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie - inclusiv un mix echilibrat şi divers de seminţe, soluţii pentru protecţia culturilor şi soluţii digitale axate pe maximizarea productivităţii şi creşterea randamentului şi profitabilităţii. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură şi o linie de produse şi tehnologii de top în industrie, care pot genera creşteri viitoare, compania se angajează să colaboreze cu părţile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăţi viaţa celor care produc şi a celor care consumă şi asigurând progresul generaţiilor viitoare. Corteva Agriscience™ a devenit o companie independentă listată la bursă pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricolă a DowDuPont. Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.corteva.ro
Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube.

 

Vizualizat: 560 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!